Araç bakımı bölümündeki bu yazıda yakıt pompası arızaları ve yakıt pompası arıza belirtileri konusunu işleyeceğiz. benzin pompası arıza belirtileri nelerdir? Yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır? gibi konularda videolarla destekli bir anlatımla sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Motorun bir aracın en önemli bileşeni olduğunu düşünebilirsiniz, ancak yakıt pompası yoksa, motorunuz pratik olarak işe yaramaz. Yakıt pompası, aracınızın motoruna güç sağlamak için gerekli yakıtı besleyen parçadır.
Benzin Pompası Arızaları
Yakıt pompası arızaları, benzinli ya da dizel araçlarda en sık yaşanan arızalardan biridir. Benzin pompasının sızdırmazlık elemanlarında (o-ring vb) hasarlar, pompa filtresindeki tıkanıklıklar, pompa rölesi, sigortası ya da kablolardaki hasar, ezilme, korozyona uğrama gibi sebeplerle benzin pompası, motorun talep ettiği yakıtı sağlayamaz ve aracınızla yolda kalmanıza sebep olabilecek durumlara yol açabilir.
Şimdi benzin pompası arızasını teşhis etmek için yakıt pompası arıza belirtileri nelerdir göz atalım.
Yakıt Pompası Arıza Belirtileri
Yakıt pompası arızalarının belirtileri şunlardır:
- Özellikle sabahları ve soğuk havalarda motor zor çalışıyorsa
- Motor, İlk çalıştırma esnasında gaz yemiyor ve stop ediyorsa
- Araç yokuşlarda zorlanıyor,
- Araba düz yolda hızlanamıyorsa.
- Aracın rölantisi bozuksa, Motor tekliyorsa
- Yakıt sarfiyatında normal dışı artış varsa.
- Araç marş basıyor, ancak motor çalışmıyor ise.
- Aracın hızında dalgalanma varsa
- Aracınız marş aldıktan sonra rölantide boğuluyorsa
- Depoda az yakıt varken gaz yememe sorunu varsa
Bu arıza belirtilerinden biri ya da birkaçı varsa yakıt pompası arızası ihtimali vardır. Ancak bu belirtiler, başka problemlerden kaynaklı da olabilir. O yüzden kesin arıza teşhisini yapmadan yakıt pompası değiştirmek paranızı boşa harcamanıza neden olabilir.
1- Araç geç çalışıyor
Özellikle sabahları ve soğuk havalarda görülen yakıt pompası arıza belirtilerindendir. Defalarca marş yaparsınız ve bir kaç denemede ancak çalışır. Evet, yakıt pompası size mesaj veriyor. Filtresinde bir tıkanıklık olabilir. Bağlantılarda bir tıkanıklık olabilir. Tıkanıklık boyutu arttığında bir gün aracın motoru hiç çalışmayacak.
Özellikle hem LPG hem de benzinle çalışan araçlarda, sürekli LPG kullanımından dolayı bu sorun daha sık rastlanır olmuş. Yukarıdaki videoda ise, hem LPG hem de benzinle çalışan araçlarda bulunan benzin otomatiği arızalandığında aracın neden geç çalıştığı anlatılıyor.
Sabahları geç çalışma sorunu, sık görülen benzin pompası arıza belirtileri arasındadır. Ancak sorun her zaman benzin pompasıyla ilgili olmayabilir. Bazen sensörlerle ilgili de olabilir. Konuyla İlgili başka videolar:
Map sensörü nedir?
Hyundai Getz sabahları sogukken geç çalışma problemi ve map sensörü temizliği
Fiat Palio geç calışma problemi,rolanti dengesizliği
2- Motor ilk çalıştırma esnasında gaz yemiyor ve stop ediyor
Aracınızın motoru ilk çalıştırma esnasında gaz verdiğiniz halde düzgün tepki vermiyor. Motorla ilgili ikaz ışıkları beliriyor. Hatta bir süre sonra stop ediyor. Yukarıdaki videoda gördüğünüz gibi. Bu sorun da benzin pompası arıza belirtilerindendir.
3- Araç yokuşlarda güç kaybediyor.
Benzin pompası arıza belirtilerinden belki de ilk ve en çok görüleni. Aracınız, yokuşlara tırmanırken ya da ağır yüklerle seyahat ederken normalden daha fazla zorlanıyor. Bu, halihazırda zayıflamış bir yakıt pompasının, otomobilin yakıt taleplerine yetişemediği anlamına gelir. Araba sonuç olarak güç kaybeder.
4- Araç Hızlanmakta Zorlanıyorsa
Aracınızı hızlandırdığınızda motor yavaşlarsa, yüksek devirlere çıkarken zorlanıyorsa, ve yavaşladığınızda normale dönerse bu tip durumlar da yakıt pompası arızası belirtilerindendir. Bunun nedeni, yüksek hızlarda pompanın motora doğru basınçta sabit bir yakıt akışı sağlamak için zorlanmasıdır.
5 – Motor tekliyor ve rölantide düzgün çalışmıyor
Yakıt basıncı olması gerekenden yüksekse, bujilerde kurum ve birikmeler oluşur. Ayrıca aracın rölantisi bozulur ve dalgalı rölanti görülür.
Yakıt basıncı olması gerekenden düşükse aracınız motoru vuruntulu çalışır ya da hiç çalışmaz. Motordaki benzin-hava karışımı, benzin yönünden zayıf kalacağından rölanti esnasında motorda tekleme, dalgalanma ya da güç kaybı yaşanabilir. Buraya kadarki yakıt pompası arıza belirtileri görüldüğü halde zamanında müdahale edilmezse aracınızla yolda kalma gibi bir durum yaşayabilirsiniz.
Rölanti dalgalanmasının sebebi başka bir sorun da olabilir. Örneğin karbüratörlü araçlarda boğaz kelebeğinin tıkalı olması bu probleme yol açabilir. Örnek video:
Rölanti Titremesi Ve Rölanti Dalgalanması, Stop Etme
6- Yakıt sarfiyatı sebepsiz yere artıyor
Yakıt sarfiyatı ortada bir sebep yokken artmaya başladı ise bunun sebebi yakıt pompası arızası olabilir.
Yakıt pompası arızalarında, benzin pompası, çeşitli sebeplerle, aracın stabil şekilde çalışmasına yetecek kadar yakıt gönderemez, Bu nedenle, yanan yakıtın karışım kalitesi düşer. motora daha fazla yakıt girmesine rağmen, elde edilen enerji azalır. Sistem gereken enerjiyi sağlamak için daha fazla yakıt harcar. Yakıt tüketimi, ortada görünür bir sebep yokken artıyorsa, benzin pompası arızasından şüphelenmek için bir nedeniniz daha olur.
Yukarıdaki videoda, hem LPG hem de benzinle çalışan bir aracın benzin pompasındaki bir arıza sebebiyle, benzin eksilmesi problemi neden olur anlatılmış.
7 – Marş Basıyor, Fakat Motor Çalışmıyor.
Aracınız marşa bastığınızda marş alıyor, fakat çalışmıyor.
8- Sabit hızla giderken dalgalanma
Araç sabit bir hızda giderken bile (gaz pedalına kısa aralıklarla sert sert basıyorsunuz gibi) ani dalgalanmalar yaşıyorsa bu durum da benzin pompası arıza belirtilerindendir. Bu durum, yakıt pompası motorunun neden olduğu düzensiz direnç nedeniyle olur.
Yukarıda listelenen yakıt pompası arıza belirtileri dikkate alınmazsa, olabileceklerin en kötüsüdür. Yakıt pompası tamamen bozulduğunda yakıt, ateşleme sonrasında motora ulaşamaz ve motor çalışmaz.
Yakıt pompası motor sisteminizde önemli bir rol oynar. yakıt pompası arızaları yaşamamak ve aracınızın uzun süre iyi durumda kalması için araç bakımınızı ihmal etmeyin.