El aletlerinde iş güvenliği
El aletlerinde iş güvenliği konusu ihmal edilmemesi gereken konulardan biridir.El aletlerinde kullanım hataları yüzünden iş yerlerinde yaralanmalı iş kazaları olabilmekte ve el aletlerinin yanlış kullanımı sebebiyle iş süreleri uzayabilmekte gereksiz vakit kaybına yol açmaktadır.el aletlerinin kullanılmasında alınacak güvenlik tedbirleri önem arz eder.
El aletlerinde iş güvenliği kuralları
Örnek olarak bazen bir işi yapmak için değişik işlerde aynı el aletini kullanırız .Halbuki el aletleri kullanımında kazalara yol açmamak için en önemli kurallardan biri .Her işi kendine has el aletiyle yapmaktır.
Elektrikli el aletlerinde en çok görülen iş kazaları elektrik çarpmaları şeklinde olmaktadır. Bu kazaların önüne geçmek için; Topraklamalı prizler kullanmalı. Kablosu eskimiş sıyrılmış , ya da alelade tamir görmüş el aletlerini kullanmamalıyız. Parlayıcı ve patlayıcı malzemelerin olduğu ortamlarda elektrikli aletleri kullanmamalıyız. Bakım ve onarım işlerinde ve parça değişimlerinde elektrikli el aletlerinin elektrikle olan bağlantıları kesilmelidir. Islak ve nemli ortamlarda mümkünse düşük gerilimler kullanılmalıdır. El aletleri insanların üstüne düşecek şekilde güvensiz olarak yüksek yerlerde bulundurulmamalıdır.Aşırı gürültülü el aletleri kullananlar kulaklık takmalıdır.
El aletlerinde iş güvenliği konusunda genel tedbirler
El aletleri yapılacak işe uygun olmalıdır.
Usulune uygun kullanılmalıdır.
Bakımlı olmalıdır.
Bakımı işinin ehli kişilerce yapılmalıdır.
Uygun kişisel koruyucular kullanılmalıdır.(Eldiven, gözlük gibi )
Uygun yerde muhafaza edilmelidirler.
El aletleri üzerine harici bir cisim ile darbe uygulamayınız.
Arızalı olan el aletleri değiştirilmeli ya da onarılmalıdır.
Sapları kolayca çıkmamalı, kırık ya da çatlak olmamalı.
Sapları yağlı veya kaygan olmamalı.
Küçük parçalarla çalışırken mengenelerle tutturulmalı.
Çalışan, hareket eden makinelere çalışmaları durdurulmadan el aletleri ile müdahale edilmemeli.
El aletleri ile şakalaşılmamalı.
El aletlerinde iş güvenliği Sunu 1
Elektrikli El Aletleri Elektrik çarpması. Çekiçle yapılan çalışmalar. Tornavidayla yapılan çalışmalar. Anahtarla yapılan çalışmalar. Eğelerle yapılan çalışmalar.
Keskilerle yapılan çalışmalar. Raspalarla yapılan çalışmalar.
Manivela ve sökme aletleriyle yapılan çalışmalar.
Yanlış kullanım örnekleri. El aletleri kontrolleri
El aletlerinin kullanımında ortaya çıkabilecek riskler ve dikkat edilecek hususlar.
İlgili mevzuat.
El aletlerinde İş güvenliği Sunu 2
Elektrikli el aletlerinin inşaat şantiyelerinde kullanılması esnasında alınması gereken önlemler. Elektrikli el aletlerinde iş güvenliği kuralları. El aletlerinin sap konstrüksiyonu konusunda dikkat edilmesi gerekenler.
Genel olarak el aletlerinde alınması gereken önlemler. El aletlerinde iş güvenliği kuralları. Elektrikli Pnömatik Hidrolik Mekanik El aletlerinin kullanımında ortaya çıkabilecek riskler ve dikkat edilecek hususlar ve ilgili mevzuat.Titreşim ve titreşimin insan vücuduna etkileri nelerdir.
El aletlerinde kullanım hataları
El aletlerinin kullanılmasında alınacak güvenlik tedbirleri konusunu değişik el aletleri ile işleyeceğiz.Bunlardan birisi de açık ağız anahtarlar ve yıldız anahtarlar.
Anahtar kullanım hataları
Çatal ağız (açık ağızlı anahtar) ve yıldız ağız anahtarlarda karşılaşılan en önemli sorun, hatalı güç kullanımı ve darbeli kuvvet uygulanması biçiminde olmaktadır.
Somun ya da cıvatalar üzerine daha fazla güç uygulanmasını gerektiren durumlarda boru takılarak yapılan işlem sonucunda, anahtar ağzı veya gövdesi zarar görmektedir.
Anahtar ölçüsü ile somun-civata ölçüsü aynı olmalıdır
Kurbağacık anahtarlarda hareketli çeneye güç uygulanmamalıdır.
Hareketli çeneye güç uygulanmamalıdır
Güç kullanma amacıyla anahtarlar üzerine çekiçle vurulmamalıdır.
Paslanmış vida ve civatalarda önce pas sorunu giderilmelidir.
Tornavida Kullanım Hataları
Vida ağzına tam oturacak şekilde en geniş yüzeyden kavrayan tornavidalar kullanılmalıdır. Tornavidanın kavrama yüzeyi vidanın yüzeyine oturmadığı takdirde yüzeylerde aşınma başlar. Ya tornavida kullanılamaz hale gelir ya da vidanın başı bozulur.
Allen anahtarlar standart bir güç uygulanacak biçimde ve büyüklükte imal edildiğinden, uzatma kolu takılarak kontrolsüz güç uygulanmamalıdır.
Tornavidanın asma deliğine mil takıp güç uygulanmamalıdır. Lokma uçlu tornavidaların sapında bulunan asma deliğinin, amacı dışında mil takılarak güç kullanılması durumunda sap kısmı hasar görecektir.
Tornavidalar levye olarak kullanılmamalıdır. Tornavidaların uçları sertleştirilerek imal edildiğinden, keski veya levye yerine kullanıldığında uç kısmı kırılabilecek, süngü kısmı eğrilebilecektir.
Tornavidalar keski olarak kullanılmamalıdır
Pense – Yan Keski – Kargaburun- Kurbağacık- Boru Anahtarı Kullanım Hataları
Elektronikçiler için üretilmiş olan setler, genel amaçlı olarak üretilen penseler yerine kullanılmamalıdır.
İzolesi deforme olmuş penselerin elektrik işlerinde kullanılması iş sağlığı ve güvenliği açısından sakıncalıdır.
Pense yan keski ve karga burun grubundaki el aletleri bakır, alüminyum ve inşaat teli gibi yumuşak tellerin kesilmesinde kullanmalıdır. Sert telleri pense ile kesmeyiniz
Segman takıp çıkarmak için kullanılan segman penslerinin fonksiyonel bölümü çok ince olan uç kısımlarıdır. Bu nedenle segman pensleri uçları üzerine düşürülmemelidir. Kullanılacak segmanın çapına göre uygun segman pensi tercih edilmelidir.
Elektronikçi grubu ürünleri amacı dışında kullanmayınız
Bu el aletlerinin üzerine çekiçle vurulmamalı veya darbeye maruz bırakılmamalıdır.
Penseleri çekiç gibi kullanmayınız
Yan keski gibi el aletleri ile, üzerinden akım geçen telleri keserken ark oluşturacak durumlardan kaçınılmalıdır.
Makaslar ve makas kullanımı
el aletlerinin kullanılmasında alınacak güvenlik tedbirleri konusuna makaslar ile devam edeceğiz. Makaslar amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Kullanım sonrası temizlenmeli ve uygun biçimde yağlanarak muhafaza edilmelidir. Makasın ağzının bilenmesi gerekiyor ise bu işlem ehil kişiler tarafından yapılmalıdır.
Demir kesme işlemi yapılırken, demir çapına uygun makasın seçilmesine özen gösteriniz.
Çekiçler keskilerde kullanım hataları
Çekicin.kenar, uç ve köşe kısımları darbeye maruz kalmamalıdır. Taban ve ucu sertleştirilmiş olan çekiçler uzun süre kullanıldığında malzemede akmalar meydana gelir. çekicin tabanında çapaklar oluşur. Bu çapaklar temizlenmediği takdirde sıçrayarak insan sağlığına zarar verebilecektir.
Keskilerin de kullanımı sırasında ucunda yıpranma, çapaklanma ve mantarlaşma olacaktır. Ucun onarımı için yapılan bileme işlemi keskinin fabrikasyon özelliğinin bozulmasına neden olacaktır. çekiç ve keskilerde oluşan mantarlaşmanın temizlenmesinde, sertliğinin etkilenmemesi için soğutma sıvısı kullanılmalıdır.