Bu yazımızda triger kayışı arızalarından söz edeceğiz. Triger kayışı nasıl ve neden kopar. Triger kayışı koparsa ve sıyırırsa ne olur, koptuğunu nasıl anlarız gibi konuları inceleyeceğiz.
Triger Kayışı Arızaları
Triger kayışı arızaları, kayış sıyırması ya da kayış kopması dediğimiz şekillerde kendini gösterir. Kayış sıyırması durumunda motorda güç kaybı gibi problemler görülürken, kayış kopması ise çok daha büyük problemlere yol açar.
Triger kayışı aracın motorunda önemli ve kritik bir görev üstlenir. Motordaki bazı parçaların senkronize çalışması gibi. Bu yüzden triger kayışı arızalarının daha doğmadan önüne geçmek önemlidir.
Triger kayışı arızalarının önüne geçebilmek için aracın periyodik bakımı ihmal edilmemeli. Triger kayışı, aracın üretici kataloğunda belirtilen sürelerde mutlaka değiştirilmelidir. Üreticiden üreticiye değişen rakamlar da olsa bu, her 64.000 ila 96.000 km arasında değişir.
Triger kayışı koparsa
Triger kayışının kopması durumunda ne olacağını anlatan bir görsel. Triger kayışı kopunca kam mili ve krank mili arasındaki senkronizasyon kaybolur. Motor stop ettiği halde var olan potansiyel enerjisiyle dönmeye devam etmeye çalışan krank,(Yarım tur dönmesi bile hasara yol açmak için yeterlidir) subapların piston başlarına çarpmasına neden olur.
Triger kayışı koparsa ne olur?
Bir önceki resimle anlatılan durum, yukarıdaki videoda animasyon olarak verilmiş. Bu videoyu da izleyince, triger kayışı koparsa ne olur kafamızda daha iyi canlanıyor.
Triger kayışının kopması istenmeyen bir durumdur, yedeği yoksa ya da söküp takma konusunda bilgisizseniz yolda kalmanıza sebep olur. Motor çalışıyorken triger kayışı koparsa, motor aniden stop eder ve aynı zamanda supap mekanizması piston başına vuracağından piston başı ve supaplar hasar görür. Bu da ilk etapta yolda kalmanıza, sonrasında da ciddi masraflı bir tamirat masrafına sebep olacaktır.
Triger kayışı koparsa aracınızın motorunda cüzdanınızı yakacak hasarlar oluşur.(yukarıda)
Bazı triger kayışı arızalarında, motorun komple değiştirilmesi dahi söz konusu olmaktadır. Bu bağlamda özellikle değiştirilme zamanı gelmiş triger kayışlarını ihmal etmeden hemen değiştirmek en akılcı çözümdür. Yukarıdaki resimde triger kayışı kopan motor silindir yatakları görünmektedir.
Triger kayışının koptuğunu nasıl anlarız?
Hareket halinde değilken , yani motor çalışmıyorken Triger kayışının kopması neredeyse imkansızdır. Seyir halindeyken kayış koparsa Büyük ihtimalle halat kopmasına benzer bir ses duyulur (araç motorunun ses yalıtımı iyiyse ve dışardan gelen sesler de fazlaysa bu sesi duymayabilirsiniz) ve anında motor stop eder. Bir daha da çalışmaz.
Triger kayışının koptuğunu anlamanın bir yolu daha var. Motor aniden stop etti ve Triger kayışının kopmasından şüpheleniyorsanız ve bunu doğrulamaya çalışıyorsanız, disrübütör kapağını çıkarın ve krankı elle döndürmeyi deneyin. dönerse ve distrübütör içindeki rotor çalışmıyorsa, kesinlikle kayış kopmuştur.
Triger kayışı neden kopar ?
Motor ön kapağı açıldığında mutlaka gözle kayış kontrol edilmelidir. Göze çarpan olumsuzluk varsa kayış sökülerek kontrol edilmelidir. Triger kayışı çalıştığı sürece aşınır ve elastikiyeti zayıflar. Sertleşir. Unutmayalım ki sert olan malzeme daha kolay kırılacaktır.
Kayışı Yeni taktırdım kopmaması gerekiyordu ?
Değişim kilometresinden önce triger kayışınız koptuysa kayışın doğru takılıp takılmadığına, triger kayışının kapak contasının bozulup bozulmadığına ve doğru takılıp takılmadığına dikkat ediniz.
Ortamdaki yabancı maddelerden daha kolay etkilenir. Kayışın dişleri ve kasnak arasına girmiş yabancı maddeler yüksek hızda çalışan kayışın hızla yıpranmasına, üzerinde çatlaklar yarıklar oluşmasına neden olur.
Triger kayışı nasıl kopar peki? Bir müddet sonra bu yarıklar, kayışın dokusunun bozulmasına ve üzerindeki gerginliği taşıyamayacak kadar zayıflamasına neden olur ve kayış koparmış dediğimiz hadise gerçekleşir.
Triger kayışının sıyırması ve eskimesi
Triger kayışı sıyırırsa ne olur?
Yukarıda bahsettiğimiz gerdirme mekanizması ile uygun gerginlik sağlanmazsa triger kayışının sıyırması dediğimiz olay gerçekleşebilir. Kayış ömrünün dolması ve kayışın sertleşmesiyle kayış dişlerinden biri ya da birkaçı kopabilir. Dişleri kopan kayış da sıyırma yapacaktır.
Kayışın diş atlaması gibi bir durumda hareket iletimi sağlıklı bir zamanlamayla gerçekleşmez. Kam mili hatalı bir senkronizasyonla hareket alacağı için motorda güç kaybı, çekiş problemi gibi sıkıntılar yaşanır.
Triger Kayışının Diş atlaması video
Triger kayışının eskimesi nasıl anlaşılır?
Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tık sesi oluşabilir. Bu uyarı işareti, aynı zamanda, düşük yağ basıncının veya motorun uygun miktarda yağlama yapmadığının göstergesi olabilir.
Bazen kayış eksantrik mili tahriki üzerine kayar ve bir silindirin gerekenden daha erken açılmasına veya kapanmasına neden olur. Bu, motorda teklemeye neden olabilir ve kayış yakında değiştirilmezse, katastrofik motor hasarıyla sonuçlanabilir.
Triger kayışı kapağının etrafından gelen gıcırtı sesleri duyarsanız, kayışın uzun süreli kullanımın stresine maruz kalmaya başladığına ve triger kayışının eskimesine dair kesin bir işarettir. Triger kayışından ses gelmesi durumunda kayışı mutlaka kontrol etmelisiniz. Muhtemelen değiştirmeniz gerekecektir.
Motorun önünden sızan yağ da triger kayışının yıprandığına işaret ediyor olabilir. Daha doğrusu, kayışın yıpranmasına neden olan bir sorunu keşfetmiş olabilirsiniz. Motor bloğu ve zamanlama kapağı arasındaki contanın yıpranması, çatlaması veya yanlış takılması neticesinde, triger kayışı kapağından yağ sızması, genellikle motorun aşırı ısınmasına neden olur ve vaktinden önce triger kayışının eskimesine yol açar.
Triger kayışı aracınızın çalışması için çok kritik olduğundan, bu uyarı işaretini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye başvurmalısınız. Bu uyarıyı fark etmez ya da aldırış etmezseniz kayış koptuğunda çok daha ciddi tamir masrafıyla karşılaşacağınızı bilmelisiniz.
Benim aracım 2013 model dacca dastur triger kayişi kaç binde gegismesi gerek
Motor triger kayişi değişti sipoblar ve krank mili değişti ama