Rondela Gereçleri
Rondelalar takıldıkları makine parçasının gereç yapısından yumuşak olmalıdır. Rondelalar yumuşak çelik, bakır, pirinç alüminyum, kurşun ve mukavvadan yapılır. Parça yüzeylerinin korunmasında, Somun ve cıvata başının baskı kuvvetini daha geniş bir yüzeye dağıtılmasında (özellikle yumuşak metal, ağaç ve PVC malzemelerde).
Rondela Nasıl Yapılır
Rondelalar genel olarak, şerit halindeki sac malzemenin, pres tezgahlarında, kesme kalıpları ile kesilmesiyle seri üretim olarak üretilirler. Rondela, yapımı sırasında biçim değiştirmemeli, yüzeyleri düz ve pürüzsüz olmalı, yüzeylerde çapak, çatlak, karıncalanma vb. kusurlar bulunmamalıdır.
Şekilde, bir rondela kesme kalıbını, çalışırken kesit halde görüyoruz
Genellikle, uygun ölçülerine göre planlanmış, tasarımı yapılıp teknik resme aktarılmış bir kesme kalıbı, hidrolik veya elle kullanılan (eksantrik) preslere düzgün ve sağlam olarak bağlanır. Basılan her rondela için, işçinin şeridi ileri sürmesi ve pres kafasını aşağı indirecek mekanizmayı tetiklemesi gerekir.
Rondelaların kesme kalıpları, presin her basmasında bir rondela çıkartacak şekilde tasarlanır. Bu tip kalıplarda iki erkek zımba olur. Bunun haricinde, ihtiyaç olduğu veya malzeme israfından kaçınmak için büyük çapta yapılan rondelalar da ikinci, hatta üçüncü rondela da bir kalıpta çıkartılabilir.
Şekilde, rondela kesme işlemindeki adımları görüyoruz. Detaylı video için tıklayınız
Rondelaların keskin kenarları körletilmiş olmalıdır. Bunun içinde kalıp dişi ve erkek zımbalarının kesme noktaları maksimum düzgünlükte olmalıdır. Hassas veya görünüşü önemli olanlar, kalınlıkları büyük olanlar torna tezgâhlarında yapılabilir.