Bu yöntemde, toz haline getirilmiş termoplastik veya metal malzeme bir lazer ışını ile eritilerek üç boyutlu parçalar oluşturulur. Lazer teknolojisi kullanarak, metal tozlarını eritip, sinterlenmesyle metal parça ve kalıplar üreten bu sistem, her türlü metal ile çalışabilmektedir.

Bu sistemde üretilen metal parçalar, %100’e yakın dolu olduğu için, homojen metallere uygulanabilen tüm işlemler bu parçalara da uygulanabilmektedir.

Sinterleme, toz halindeki malzemenin erime sıcaklığı altındaki bir sıcaklığa belli bir süre maruz bırakılarak tozların birbirlerine değdikleri noktalardan başlayarak kaynaşmasına denir. Yukarıda sinterlenmenin 4 safhası görülüyor.
Tüm 3B yazdırma yöntemlerinde olduğu gibi, SLS makinesiyle nesne oluşturmak için, bilgisayar destekli tasarım (CAD) tasarımı olarka işe başlanır. Daha sonra bu CAD dosyası, 3d yazıcılar tarafından anlaşılabilen .STL biçimine dönüştürülür.
Toz, yapı haznesinin içindeki bir platformun üstüne ince bir tabaka halinde dağıtılır. Yazıcı tozu, ham maddenin erime noktasının biraz altındaki bir dereceye kadar ısıtılır. Sonraki süreç, bilinen 3d yazdırma yöntemleriyle hemen hemen aynı şekilde yürür
Seçici laser Sistemiyle Üretilmiş parça Örnekleri

Seçici lazer yöntemiyle yapılmış kalıp yarımları ve basılmış parça (yukarıda)

Seçici lazer yöntemiyle yapılmış plastik enjeksiyon kalıp yarımı

Sls yöntemiyle hazırlanmış zımba ve toz metal

Sls ile hazırlanmış bükme zımbaları. Bu kalıp 150 adet parça basmıştır

Sls ile yapılmış subaplar
Seçici Laser yönteminin Avantajları
- Yüksek parça doğruluğu, imalat sırasında parça desteğine gerek olmaması. SLS destek malzemesi gerektirmediğinden, içi boş bölümlere sahip parçalar kolay ve doğru bir şekilde yazdırılabilir. Mühendisler ve üreticiler, tasarım özgürlüğü, yüksek üretkenlik ve iş hacmi, parça başına düşük maliyet ve kanıtlanmış, son kullanım malzemeleri nedeniyle seçici lazer sinterlemeyi seçiyor.
- Düzensiz şekillere sahip nesneler üretme kolaydır.
- Parçalar yüksek dayanım ve rijitliğe sahiptir.
- Güvenilir mekanik özellikler sebebiyle, üretilen parçalar tipik enjeksiyon kalıplama plastiklerinin yerini alabilmektedir

Plastik enjeksiyonda kullanılmak üzere imal edilen maça. İçindeki soğutma kanallarına dikkat ediniz.

Sls ile yapılmış plastik enjeksiyon kalıbı
Seçici Laser yönteminin Dezavantajları
- SLS parçaları, pürüzsüz bir yüzey veya su geçirmezlik gerekiyorsa, içgözenekler sebebiyle sonradan işlem gerektirebilir.
- Büyük düz yüzeyler ve küçük delikler, eğrilmeye ve aşırı baskıya duyarlı olduklarından SLS ile doğru şekilde yazdırılmamaktadır.
- Teslim süreleri FDM ve SLA gibi diğer 3B baskı teknolojilerinden daha uzundur.
Seçici laser Sinterleme Kullanım Alanları
SLS teknolojisi, karmaşık geometrileri kolayca yapabilme kabiliyeti nedeniyle dünya çapında birçok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. En yaygın uygulaması, yatırım döküm modelleri, otomotiv donanımı ve rüzgar tüneli modelleri gibi prototip parçalardır .
SLS ile İlgili Doküman ve makaleler
- Seçici Lazer Sinterleme Tabanlı 3D Yazıcının Tasarımı / Makale
- Hızlı direkt imalatta kullanılan seçici lazer sinterleme ve ergitme cihazının gövde tasarımı ve imalatı /makale
- Seçici lazer sinterleme ile oluşturulan sabit bölümlü protez krom kobalt alt yapılarının kenar uyumlarının incelenmesi / İ.Ünv Doktora tezi
- Seçici lazer ergitme yöntemiyle metal alaşımlarında mikrokanal üretiminin deneysel ve sayısal incelenmesi / Doktora tezi