makine eğitimi Nasıl yapılır? kategorisinde bu yayınımızı krank miline ayırdık. Krank mili nasıl yapılır merak edenler için hazırlanmış videolar krank millerinin üretim yöntemlerini ve imalat süreçlerini aşağıdaki videolarda bulabilirler .
Krank mili Nedir. Ne işe Yarar?
Krank milin görevi pistonlardan gelen doğrusal hareketi dairesel harekete çevirmektir. Eksantrik yapıları sebebiyle bu görevi başarıyla yerine getirirler.
Krank mili motorlu taşıtların en önemli parçalarındandır. Son derece hassas imal edilmeleri gerekir. İmalat süreci sadece döküm ve talaşlı imalat ile kalmaz. Sürekli olarak titreşim altında çalışacağı ve hassas bir yatağın içinde dönerek çalışacağı için yüksek aşınma mukavemeti gerekir. Bunun için krank miline bir takım ısıl işlemler uygulanır ve ideal malzeme özelliğine ulaşması sağlanır.
Krank mili, eksantirik bir mildir .Görevi pistonların yaptığı doğrusal hareketi dairesel harekete çevirmektir.
Krank Milinin Yapılışı
Krank mili büyük çoğunlukla dövme yöntemi ile üretilir .Krank milleri ya kalıpta sıcak preste dövülerek veya dökümle elde edilirler. Dökme krank millerinin formları dövme krank millerine göre zorlamalara karşı daha uygun yapıdadır ve daha dayanıklıdır. Biyel kolunun çalışacağı bölgeleri talaşlı imalatla hassas bir şekilde işlenir.
Krank Mili Malzemesi
Genellikle düşük alaşımlı çelikten imal edilir.Döküm yoluyla üretilen krank mili Küresel grafitli dökme demirle de üretilir.Malzemenin özellikleri aşınmaya,erğimeye ve burulmaya karşı dayanımlı olmasıdır. Krank miline yataklık eden kaymalı yataklar (krank mili yatağı) ise mikrokaynamaları engellemek için pirinçten imal edilir.
Krank milinin işlenmesi bittikten sonra dayanımı ve muylularının aşınma direnci için bir takım ısıl işlemlerden geçirilir. İlk önce ıslah denilen işlem yapılır. Islah işleminde önce krank mili tavlanır.Daha sonra şoklama (su verme) işlemi yapılır. Ardından 600 derecede menevişleme yapılır ve tekrar su verilir.
Krank milinin yüzey sertleştirilmesi için ise dış yüzeyleri elektrik akımı yardımı ile (endüksiyon sertleştirmesi) ısıtıldıktan sonra şoklanır.
krank mili nasıl yapılır konulu yine başka bir video
Krank mili imalatında talaşlı İmalat , taşlama, ovalama, ısıl işlemler, indüksiyon sertleştirme, nitrojen kaplama, tuz banyosu, nitrojen kaplama işlemleri gibi imalat metodları da kullanılabilmektedir.