Kamalı mil nasıl yapılır?
Kamalı miller, azdırma yöntemi ya da divizör tertibatı yardımı ile açılırlar. Divizör tertibatına kanal frezesi takılır. Kamalı millerin kanal sayıları mil çaplarına bağlı olarak tesbit edilir.
Kamalı millerin yapımı için azdırma yöntemi ya da divizör tertibatı kullanılabilir.
kamalı miller Türk Standartlarında hafif, orta ve düz tip olarak gruplandırılmıştır.
Hafif tipler TS 147/15
Orta tipler TS 147/16
4 kanallı kamalı miller TS 147/18
6 kanallı kamalı miller TS 147/19 olarak belirtilmiştir.
Kamalı mil yapımından bir görünüm. Burada imalat için freze tezgahı ve bölme aygıtı kullanılmış.
Kamalı mil yapımı videosu
Videoda freze tezgahında dik freze başlığına modül freze çakısı bağlanarak ve dairesel bölme aygıtı kullanılarak mile kama kanalları açılmaktadır.
kamalı millerdeki yivlerin uçları pahlı üretilir.
Stres yoğunlaşmalarını önlemek için kamalı mildeki yivlerin uçları pahlı yapılır (ani bir dikey uç yerine)
Kamalı mil yapımında hangi malzemeler kullanılır?
Çalışma koşullarından dolayı kamalı millerin imalatında kullanılan malzeme seçimine önem vermek gerekir. Kamalı mil nasıl yapılır sorusu öncelikle hangi malzemeden yapılır sorusunu da beraberinde getirir. Kamalı miller genellikle şaftın dilleri veya dişleri arasında görülen lokal gerilmeler nedeniyle metalik elementlerden üretilir. Aşağıdaki malzemeler en yaygın olanıdır.
Alaşımlı çelikler, demir, karbon ve krom, molibden, vanadyum ve nikel gibi alaşım elementlerine dayanan demirli alaşımlardır. Alaşımlı çelikler, sertleştirilebilir yüksek alaşımlı çelikler, yüksek mukavemetli düşük alaşımlı çelikler ve diğer özel çelik alaşımları içerir.
kamalı milin yataklanması
Alüminyum alaşımları, iyi korozyon direnci ve çeliğin yoğunluğundan daha az yoğunluk ile, orta mukavemetli seviyelerde yüksek tokluk sağlar.
Karbon çeliği, önemli bir alaşım oluşturucu madde olarak yüzde 1.7’ye kadar herhangi bir miktarda karbon içeren ticari bir demirdir. Uygun koşullar altında ergonomiktir ve dökme demir ile ılımlılığı ve düşük karbon içeriği ile ayrılır.
Paslanmaz çelikler, korozyona dayanıklı, krom ve / veya nikel ilaveleri içeren demir alaşımlarıdır.
Uygulama alanına göre kamalı milin malzemesi 1040- 1050 – 4140 – 4340 – 8620 gibi çelik ve 303 – 304 – 316 – 431 paslanmaz malzemeden imal edilirler. Kamalı Miller genel olarak 32-37 Hrc arası ısıl işleme tabi tutulurlar.
Azdırma yöntemiyle kamalı mil yapımı
kamalı mil yapımından bir görünüm. Azdırma çakısı ve freze bölme aygıtı kullanılarak kama kanalları açılıyor. (Yukarıda)
Bölme aygıtı kullanılarak kamalı mil yapımı ve kamalı milin sertleştirilmesini anlatan bir video