Bu yazıda Pnömatik motor çeşitlerinden bahsedeceğiz. Pnömatik motor çeşitleri nelerdir.Bunların özellikleri ve birbirinden farkları nedir. Nerelerde kullanılırlar inceleyeceğiz.
Pnömatik motor çeşitleri şöyle sınıflandırılır:
- Pistonlu pnömatik motorlar ( radyal ve eksenel)
- Paletli pnömatik motorlar
- Dişli çarklı pnömatik motorlar
- Türbin tipi pnömatik motorlar ( radyal, eksenel ve çevresel)
Pistonlu Pnömatik Motorlar
Pistonlu pnömatik motorlar
Radyal ve eksenel olmak üzere iki tipte yapılırlar.
İki Değişik tip pistonlu pnömatik motor.
Radyal Pistonlu Pnömatik Motorlar
Bir krank milinin etrafında dizilmiş pistonlara giren basınçlı hava, krank milinde döndürme hareketi meydana getirir.Radyal pistonlu motorlar 500-1500 devir/dk ile çalışma yeteneğine sahiptirler.
Pnömatik motor çeşitlerinden radyal pistonlu motor dış ve iç yapısı
Eksenel Pistonlu pnömatik Motorlar
Pistonlar motor miline paralel olarak yerleştirilir. Basınçlı havanın etkisi ile pistonlar aşağı hareket ederken motor milini döndürür. Motor miline eğik olarak yerleştirilen plâkaların dönmesiyle pistonlara eksenel yönde hareket vererek motor mili dönmüş olur. 1500-3000 devir/dk dönme hızına sahiptirler. Radyal ve eksenel pistonlu motorların güçleri 2 – 20 kW arasındadır. Piston sayısı 5 ya da daha fazladır.
Paletli pnömatik motorlar
Silindirik bir gövde içerisine merkezkaç olarak yerleştirilen bir rotorun etrafına dizilmiş palet şeklinde kanatlardan oluşur. Motorun içine giren basınçlı hava kanatlara çarparak rotoru döndürür. Palet kanallar kendi yapısı içinde kızak biçiminde açılıp kapanarak çalışırlar. 5000- 10 000 devir / dk ile dönme ve 18 kW’ a kadar güç elde etme kabiliyetine sahiptirler.
Dişli çarklı pnömatik motorlar
Hidrolik dişli çarklı motor ve pompalarda olduğu gibi, iki adet silindirik düz dişli çarkın bir gövde içinde yataklanmasından ibarettir. Basınçlı hava dişli çarkların dişleri arasından geçerek motor milini döndürür.
Türbin tipi pnömatik motorlar
Türbin tipli kompresörlerin çalışma prensibine göre çalışırlar. Yüksek devirde fakat küçük kuvvetler üretirler. Anî yüklenmelerde sistem durur ve yeniden çalışırlar. Bu durma hareketi motora zarar vermez. 500 000 devir / dk ile çalışırlar. Havalı matkaplarda ve dişçilikte kullanılan kompresör motorları bu tiptendirler. Radyal, eksenel ve çevresel olmak üzere üç tipte yapılırlar
Makine Eğitimi olarak, bu yazımızda pnömatik motor çeşitleri konusuna yer verdik. Pnömatik motorların çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verdik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile.