Filtreler, akışkanlardan katı partikülleri ayırmaya yarayan elemanlardır. Akışkanlardan katı partikülleri veya gazlardan tozları ayırmada kullanılan filtreler granül veya liflerden imal edilirler. Sistemde filtre kullanımı, yapı elemanının ömrünü korumak açısından büyük önem taşır.
Hidrolik sistemlerde kullanılan filtreler, sistem içinde farklı şekillerde yerleştirilebilirler. İki durum aşağıda belirtilmiştir:
- Ana akım filtrelenmesi: Dönüş hattında, emme hattında ve basınç hattında filtrelenir.
- Tali akım filtrelemesi: Debinin sadece bir kısmı filtrelenir.
Ana Akım Filtrelenmesi

Hidrolik devre şemasında dönüş hattı filtresi

Hidrolik devre şemasında Emiş hattı filtresi

Hidrolik devre şemasında Basınç hattı filtresi
Tali Akımın Filtrelenmesi

Filtrelerin en uygun şekilde yerleştirilmesinde her şeyden önce, korunması gereken yapı elemanlarının kire karşı hassasiyeti, hidrolik akışkanın kirlilik derecesi ve fiyat faktörü önemli rol oynar.

Hidrolik devrelerde kullanılan filtreleme metodları ve tavsiye edilen filtre hassasiyet değerleri
Temizleme filtreleri:
Bu filtreler, örn: Metal, selüloz, kağıt veya suni elyaftan yapılmış ince bir örgü tabakasından meydana gelir. Bunlar daha ziyade sistemin ilk işletmeye alma ve temizleme durumunda kullanılıp, sonradan atılması gereken filtrelerdir.
Hassas filtreler:
Bunlar, bir arada preslenen veya birkaç kattan meydana gelen tekstil, selüloz, suni elyaf, cam elyaf, metal veya sinter metal kökenli filtrelerdir. Bu filtreler, aynı filtre yüzeyi ile, diğerlerine göre daha yüksek derecede kir tutma kapasitesine sahiptir.