Takım tezgâhlarındaki kesiciler ile iş parçaları arasındaki sürtünmeyi azaltarak , kaliteli kesme işlemleri sağlayan özel soğutma sıvısına kesme yağı ya da kesme sıvısı denir.
Kesme Yağları Nelerdir
Atölyelerde kesme yağı olarak genellikle, bor yağı kullanılır. Bor yağı, madensel yağ ve hayvansal yağ ile kükürtlü bileşiklerin karışımından oluşur. Bor yağı; su ile karıştırılabilen (Soluble) bir yağ türü olup, süt gibi beyaz veya renklidir. Bor yağını kullanıma hazırlamak için, su içerisine % 10 … 20 oranında katarak karıştırmak gerekir. Su ile karıştırılamayan kesme yağları ise doğrudan kullanılır.
Bor yağı hakkında detaylar için BKNZ: Bor yağı
Kesme yağları, yağlama yağlarından farklıdır. İkisi aynı amaçla kullanılmaz.
Piyasadaki Kesme Yağlarının Özellikleri ve Kullanım Yerleri
Petrol ofisi Soluble oil cx, Soluble oil D, TransultexA (210), BasetA, TransultexC (230), BasetC, Sultex B, Cleartex A, Cleartex B
BP Fedoro M (sB4) BP Cilora 10, BP Ciloro 22, (Severo 22), BP Energol CF-KL-32
Shell Dromus BS, Garia A, Garia H, Garia B, Garia C, Macron B, Macron C
Mobil : Mobilmet 140, Mobilmet 735, Mobilmet 424 petrol firmalarına ait kesme yağlarının özellikleri ve kullanım alanları. Hangi marka kesme yağı nerede kullanılır. (Yukarıda)
Tornada Kesme Yağı Neden Kullanılır
Tornalanacak malzeme ile kalemin cinsi ve işlem türü dikkate alınarak uygun kesme yağı kullanılmalıdır. Kesme yağı, sağladığı soğutma ile ısıl deformasyonu önlediği için hem gerekli hem de önemlidir. Kesme yağı, katalogundan seçilir.
Kesme Yağlarının Devir Sayısı Kesme Hızı ve İlerleme Miktarına Etkisi
Yüksek kesme hızına bağlı sürtünmeden kaynaklanan ısı artışı; yağın, kesici ile iş yüzeyi arasında oluşturduğu, soğutucu kaygan tabaka ile emilir. Bunun sonucu, devir sayısı ve ilerleme artırılabileceğinden, seri üretim de gerçekleşir. Seri üretim ile birim iş maliyeti de düşer.
Viskozite: Yağın sıcaklığa bağlı olan akışkanlık direncidir. Sıcaklık arttıkça, yağın akışkanlık direnci yani viskozitesi düşer.
Kesme Yağlarının Yüzey Kalitesi ve Kalem Ömrüne Etkisi
Kesme yağı, işe etki ederken soğumasını, ısıl genleşmelerden dolayı ölçülerin değişmemesini ve yüzey kalitesinin artışını sağlar. Kesme yağı, kesiciye etki ederken soğumasını, kolay kesilmesini ve ömrünün artmasını sağlar. Böylece işin maliyeti olumlu yönde etkilenir.
Tam bir etki için kesme yağı, iş ile kesici ucun birleştiği noktaya verilmelidir. Kesme yağı, sadece iş veya kalem üzerine verilmemelidir.
Kesme yağı, talaşların akışını kolaylaştırır ve kesme noktasındaki birikimleri engeller. Bu durum, hem işin kalitesini artırır hem de üretimde enerji tasarrufu sağlar.