Hidrolik filtreleme sistemlerini devreler üzerindeki konumlanmalarına göre anlatacağız. Hidrolik sistemlerde, temel olarak üç tip devre vardır.
Açık çevrim kontrol devresi
Açık çevrim kontrol devrelerinde, akışkan tanktan emilir, hidrolik sisteme pompalanır. İçinde dolanır ve tekrar tanka geri yollanır.
Ana akış filtresi
Ana akışkan filtreleri, gerçek hidrolik devredeki akışkanın filtrelenmesi için kullanılırlar.
Emiş, hat ve monte edilmiş geri dönüş hattı filtreleri, ana akışkan filtresi olarak kullanılabilirler.
By-pass filtreleri
hidrolik filtreleme sistemleri dahilinde kullanılan bu filtreler, dolaşım anında tankta bulunan akışkanı sirküle ederek filtrelemek amacıyla kullanılırlar.
Genelde, pompa, filtre ve yağ soğutucudan oluşan komple by-pass filtreleme ünitesi kullanılır.
By-pas filtrelerinin avantajı, hidrolik sistemdeki çalışma çevriminden bağımsız olarak çalışabilmeleri ve filtre elemanından geçen akışkanın sabit ve darbesiz olmasıdır.
Bir akışkanın yaşlanma işlemi yavaşlatılırsa, akışkanın ömrü önemli ölçüde uzatılmış olur.
Havalandırma filtreleri
Bu filtreler, tanka girip çıkan havayı filtrelemek amacıyla kullanılırlar. Fonksiyonlarına göre iki bölüme ayrılırlar: çalışma ve emniyet filtreleri.
Çalışma filtreleri
Çalışma filtreleri, düşük basınçta kararlı olan filtre elemanlarından oluşurlar. Bu filtre tiplerinin filtre yüzeyleri geniştir ve pislik tutma kapasiteleri de yüksektir. Bu filtreler gerekirse sızıntı yağı hatlarına da bağlanabilirler.
Emniyet filtreleri
hidrolik filtreleme sistemleri içinde kullanılan bu filtreler, hidrolik elemanların, çok yüksek seviyede katı partikül kirlenmelerinden doğabilecek ani arızalardan korumak amacıyla kullanılırlar. Yani bu filtreler sadece, hidrolik elemanları ani olarak bloke edebilecek partiküllerin filtrelenmesinde kullanılmalıdırlar.
Emniyet filtrelerinin diğer bir kullanım alanı ise, bir pompa veya motorun aniden arızalanması durumunda, sistemin kirlilikten korunmasıdır.
Böyle bir filtrenin kullanıldığı hidrolik filtreleme sistemleri ile, hasar görebilecek elemanların olası yüksek onarım masraflarından tasarruf edilebilir.
AÇIK ÇEVRİM KONTROL FİLTRESİ:
1- Emniyet filtresi (hat filtresi)
2- Çalışma filtresi( Geri dönüş hat filtresi)
3- Çalışma filtresi( By-pass filtresi)
4- Havalandırma filtresi
Kapalı çevrim kontrol devresi
Kapalı çevrim kontrol devrelerinde, akışkan sürek hidrolik devre içine pompalanır. Sadece sızıntı yağı tanka geri döner ve besleme pompasıyla, tekrar devreye geri pompalanır.
Uygulama; Örn; hidrolik pompa ve hidrolik motorlu trasmisyon hidroliği.
Gerçek kapalı devrede, sadece yıkama akışkanı filtrelenir. Sistem bir kez akışkanla temizlendikten sonra, filtreler devreden çıkarılır.
Motor ve pompalarda basınca duyarlı sızdırmazlık sistemlerinin kullanılmasıyla, geri dönüş hattında büyük gözenekli süzgeç filtreleri kullanarak, sadece sızıntı yağını filtrelemek mümkündür.
Kapalı Çevrim kontrol devresi:
1- Sızıntı hattı geri dönüş filtresi
2- besleme hattı emiş filtresi
3- Besleme hattı filtresi
4- Kapalı çevrim kontrol devresinde temizleyici akışkan filtresi.
Kontrol devresi tiplerinin birlikte kullanılması
Her iki çevrim tipinin birleştirdiği hidrolik filtreleme sistemlerinde, açık ve kapalı çevrim kontrol devreleri ortak bir tank ile beslenirler.
Uygulama: Örneğin, mobil makineler de, çalışma hidroliği ve döndürme işlemleri, açık çevrim kontrol devresiyle yapılırken; transmisyon hidroliğinin ve döner tahriğin iletimi kapalı çevrim kontrol devresiyle yapılır.