Makine eğitimi Hidrolik pnomatik derslerindeki bu yazıda çek valfler hakkında geniş bilgi yer alacak. Çek valfin çalışması, görevi ve ne işe yaradığını merak ediyorsanız yazının devamını inceleyiniz. İşte konu başlıkları:
Çek valf nedir?

Tek yönde akışa müsaade eden, diğer yönden akış kesitini kapayan valflere çek valf denir.
Hidrolik sistemde çok kullanılan bu valfler akışkanın tek yönde hareket etmesini sağlar. Hidrolik devrede yukarıdaki sembolle gösterilir.
Çek valf nasıl çalışır?
Aşağıdaki animasyonda görüldüğü gibi Konik bir parça, veya bilye ile yaydan meydana gelenleri en çok kullanılır.
Çek valfin çalışmasını otomobil ,bisiklet vb tekerleklerinde bulunan siboplara benzetebiliriz. Tekeri şişirmek istediğimizde hava geçişine izin verirler ancak içindeki bilya sayesinde havanın dışarı çıkmasına engel olurlar .Ne zaman ki siz o bilyayı içeri itersiniz o zaman dışarıya hava kaçırır.
Çek valfin Çalışma Prensibi
Hidrolik çek valflerdeki sistem de benzer şekildedir.İster bilyalı ve yaylı olsun ister kapaklı olsun ,amaç tek yönlü geçişe izin vermektir.Akışkan bir yönden rahatça geçer ,ancak diğer yönden gelen akışkanın geçmesine müsade edilmez .



Çek Valfin Çalışması hakkında video anlatım
Hidrolik pompa ve hidrolik motor arasına bağlanacak bir çek valfin sisteme nasıl bağlanacağının ve Hidrolik sistemde çek valfin çalışmasının anlatıldığı video.
Değişik tipte çek valf resimleri :







Bilyalı ve yaylı bir çek valfin 3D kesit gösterimi (üstteki şekil) ve çek valf sembolü (hemen altında)

Çek valfin görevi nedir
örnek uygulama:
Karburatorlu araclarin LPG donusumunde ,sadece benzin geri dönüşünün karburator uzerinden oldugu sistemlerde kullanılır.
sadece depoya dogru akışa izin verir, depodan karburatöre akışı engeller. çek valf kullanılmaz ise motor LPG ile calisirken karburatore kaçan benzin motorun duzensiz calismasina sebep olur.Birinci ve ikinci sistemlerde kullanılmasına gerek yoktur.
Çek valf ne işe yarar?
Yukarıdaki örnekte bir kaldırma platformunun, hidrolik devrede bir yağ kaçağı olma ihtimaline karşı güvenlik altına alınması, platformun istem dışı aşağı inmemesi için çek valfin kullanılışı verilmiştir.
Çek valf örnek kullanım : emme basma yük kaldıracı

Emme ve basma prensibine göre çalışan bir preste yükün kaldırılması,
Çek valf örnek kullanım: traktör direksiyonu

Traktör direksiyonunun hidrolik sistemi
l-pompa 2-Yağ haznesi 3-check valf 4-Emniyet valfı 5-Direksiyon 6-Piston 7-Rakor 8-Kontrol levhası 9-Silindir (Tekerleri kontrol eden)
Çek valf kullanımına başka bir örnek : hidrolik kriko
Hidrolik krikolarda yağı hazneye bastıktan sonra yağın kendiliğinden geri dönmesini engellemek için çek valf kullanılmıştır.
çek valf örnek kullanım :

Dört ayrı check valf ile bir akış kontrol valfinden meydana gelen sistem (Greatz Köprüsü) ve tek etkili bir silindir devresinde kullanılması. Yükün yukarıya kaldırılması sırasında hareket eden akışkan A -D – C – B yolunu takip ederken dönen akışkan da B – D – C – A yolunu takip ederek depoya yönelmektedir.Daha hassas hız ayarı yapılabilmektedir.

Dört check valf ve bir akış kesiti ayarlanabilen valf ten meydana gelen,akış kontrol valfi kesiti ve çalışma hatları.
A-B-C-D Noktalarından farklı değerlerde debiyi elde etmek mümkün olmaktadır.
D-B , D-B-A ,D-B-A-C fC-B»C-B-A,A-C,A-D,… Gibi akış hatları yazılabilir.

Çift etkili iki silindire gönderilen akışkanın dört cek valfli sistemle (Creatz Köprüsü) kontrol edilmesi.
Bu yazımızda özellikle makine ve otomotiv sektörlerinde, Hidrolik pnomatik sistemlerde önemli yer arz eden bir konuya değinmeye çalıştık .çek valf nedir .Çek valf nasıl çalışır. çek valfin çalışma sistemi nasıldır gibi konulara değindik.Kesit ve dıştan görünüş resimlere , animasyon anlatıma ,hidrolik sistemlerde örnek kullanımlara ,hidrolik devre şemaları ile birlikte değindik . Yeni yayınlarda buluşmak dileği ile hoşçakalın.