Artan çevresel endişeler nedeniyle, etanolün motor yakıtı veya katkı maddesi olarak kullanımı hızla popülerlik kazanıyor. Etanolün özellikleri petrole çok benzer. Ayrıca çeşitli bitkilerden etanol elde ederek onu yenilenebilir bir yakıt haline getirebilirsiniz.
Etil Alkolün (Etanolün) özellikleri
Kimyasal olarak etanol yani etil alkol (C2H5OH) alkollü içeceklerde yaygın olarak kullanılan, berrak, renksiz ve yanıcı bir sıvıdır. Etanol, mısır, buğday ve şeker kamışı gibi bitki materyallerinden üretilen bir alkol türüdür. Etanol genellikle tek başına veya benzinle karıştırılarak yakıt olarak kullanılır. Standart benzine göre daha yüksek olan 108 oktan sayısına sahiptir. Karbon monoksit gibi belirli kirleticilerin emisyonlarını azaltmaya yardımcı olduğu için, benzin katkı maddesi olarak da kullanılır. Etanol ayrıca kimyasallar, ilaçlar ve kişisel bakım ürünleri de dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinin üretiminde kullanılmaktadır.
Etanol, fosil yakıtlara bir alternatiftir ve yenilenebilir olması ve bitki materyallerinden üretilebilmesi nedeniyle genellikle “yeşil” bir enerji kaynağı olarak tanıtılır. Bununla birlikte, etanol üretimi, ormansızlaşma ve su kirliliği gibi olumsuz çevresel etkilere de sahip olabilir. Ek olarak, etanol benzinden daha düşük enerji içeriğine sahiptir, bu nedenle yakıt olarak daha az verimlidir.
Etil Alkol Neyden Üretilir?
Etanol, petrol ürünlerinden veya biyokütleden üretilebilir. İlk durumda, etilen hammadde iken, ikinci durumda, çeşitli bitki bazlı malzemeler amaca hizmet eder. Bitkisel kökenli malzemeden elde edilen etanole biyo-etanol denir. Şeker kamışı, Mısır, Patates, Tatlı patates, tarımsal atıklar, biyo-etanol üretimi için başlıca hammaddelerden bazılarıdır. Bu türden bitki materyalinin fermantasyonu etanol verir.
Etanol yakıtlarının terminolojisi
Dünya çapında, otomotiv endüstrisi etanol yakıtlarını belirtmek için EX olan standart bir terminoloji benimsemiştir. Burada E, Etanol anlamına gelir. X, hacimce yakıttaki etanol yüzdesini gösteren bir sayıdır. Bu terminolojiye göre E10, hacimce %10 etanol içeren yakıt anlamına gelir.
Benzer şekilde E50, E85, hacimce %50 ve %85 etanol içeren yakıtları ifade eder.
Benzine Etil Alkol (Etanol) Karıştırmanın Avantajları
- Etanol benzine göre daha yüksek oktan değerine sahiptir. Böylece etanol içeren benzin, motorun vuruntu eğilimini azaltır .
- Benzine kıyasla etanol daha ucuzdur. Bu nedenle, etanol karışımı, benzin için ucuz bir alternatif sunar.
- Olası biyo-kökeni nedeniyle, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
- Etanolün yanması daha az CO ve SOX ürettiği için araç kirliliğini azaltmaya yardımcı olur.
Etanol- Benzin Karışımının Dezavantajları
- Etanolün enerji içeriği benzininkinden düşüktür (neredeyse %35). Bu nedenle, etanolle çalışan araçların kilometre performansı düşüktür .
- Etanol doğası gereği aşındırıcıdır. Bu nedenle, daha yüksek oranda etanol kullanılması motor parçalarını aşındırabilir.
- Doğal kauçuk etanolde çözünür. Bu nedenle, eğer varsa, doğal kauçuk bileşenlerin bazı özel cins kauçuklarla değiştirilmesi gerekir.
- Etanolün suya karşı yüksek bir afinitesi vardır ve bu da “faz ayrımına” yol açar. Bu, etanol karışımlı benzinin suyla temas etmesi durumunda, etanolün tüm kısmının benzinden ayrıldığı anlamına gelir. İki ayrı su ve petrol tabakasına neden olur. Bu, motorun stop etmesine neden olabilir.