Bu yazımızda selenoid valf nedir nasıl çalışır konusunu işleyeceğiz. Bununla birlikte selenoid valfin kısımlarına iç yapısına da göz atacağız.Selenoid valf seçerken nelere dikkat edilmelidir konusuna değineceğiz .
Selenoid valf nedir
Elektriksel sinyalle açılıp kapanarak, akışkanın kontrolünü sağlayan vana çeşididir. Selenoid valfler, hava, gaz, su, yağ ve buhar gibi akışkanlar için kullanılırlar.Bu valflere aynı zamanda solenoid valf de denir.
Araç motorlarında, kumanda muhafazasına yerleştirilmiş iki selenoid valf aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
Motor kontrol ünitesinden gelen sinyallere göre motor yağ basıncını her iki kanat hücreli ayarlayıcıya dağıtır. Bu şekilde hidrolik olarak çalışan ve eksantrik milin konumlarının değiştirilmesine yardım eden kanat hücreli ayarlayıcıların düzgün çalışmasını sağlar. Emme kam mili zamanlama valfi -1 (N205) emme kam milinden. Egzoz kam mili zamanlama valfi (N318) egzoz kam milinden sorumludur
Selenoid valflerde konum değişimi
Bu valfler konumlarını elektrik enerjisi ile değiştirirler ancak bu elektrik enerjisi tek başına bu konumu değiştirmek için yetmez.
bütün selenoid valflerde konum değiştirmek için bobine 12 ile 220 volt arasında dc veya ac bir gerilim gönderilir, bu gerilim bobin içinde bir mıknatıslama oluşturarak bobin içindeki nüveyi çeker, işte tam burda basınçlı hava olaya dahil olur ve o nüvenin az bir mesafede çekilmesine yardımcı olan elektrik enerjisine destek kuvvet olarak valfin konum değiştirmesini sağlar.
yani normalde valfleri beslemek için kullandığımız basınçlı hava, valf gövdesi içerisindeki ufak bir kanaldan aynı zamanda konum değiştirmek için de kullanılır, bobinler ise bize ilk tetikleme hareketini sağlamaktan başka bir şey yapmazlar.
Selenoid valf nasıl çalışır ?
Selenoid bobinleri, farklı gerilimlerde, doğru veya alternatif akımda çalışacak şekilde çeşitli olarak yapılırlar. Selenoid bobini basit bir silindirik sargıdır ve bu sargıya elektrik akımı verildiğinde elektrikli bir mıknatıs gibi çalışır.
Bobin içinde bulunan demir nüve, valfin diyaframıyla mekaniksel olarak bağlıdır. Demir nüve ve dolayısıyla diyafram bir yay ile aşağıya doğru bastırıldığından, selenoid valf normal durumda kapalı olur.
Selenoid valfin bobini şebekeye bağlandığında, demir nüve ve diyafram yukarıya çekilir. Valf açılır ve akışkan sol taraftaki girişten sağ taraftaki çıkışa geçmiş olur.
solenoid valflerin çalışma sistemini ve kısımlarını anlatan bir video
Selenoid valf nasıl çalışır video anlatım
Aşağıdaki videolarda selenoid valflerin kısımları ve bu valflerin nasıl çalıştığı anlatılıyor
Selenoid valf nasıl çalışır video 2
selenoid valf seçimi
Selenoid valf seçimi yapılırken selenoid valfin kullanma amacı, hat bağlantı ölçüsü, çalışma voltajı, kullanılacak akışkanın basınç, sıcaklık gibi özellikleri dikkate alınmalıdır.
Selenoid Vanalar seçilirken, kullanılacak akışkanın cinsi önemlidir. Akışkanın partiküllerinden arındırılmış olması gerekir.
Valfin normalde açık ya da normalde kapalı durumlarından hangisinde olduğuna da dikkat edilmelidir.
Akışkanın basıncı, sıcaklığı, vizkozitesi, hat bağlantı ölçüsü valfin kullanma amacına göre belirlenmelidir.
Valfin girişindeki akışkanın basıncının valfe uygunluğuna dikkat edilmelidir. Özellikle solenoid valflerden önce tesisata filtre konulması tavsiye edilir.
Su altında çalışabilen hidrolik pompaları varmı? Bu konuda bilgi aktaracak arkadaşlara şimdiden teşekkúr ederim email adresimiz simemetal@gmail.com