Aracınızın içinde tanımlamakta güçlük çektiğiniz bir koku mu var? Küf olabilir mi? Küf kokusu, ekşimiş süt ile neredeyse bir ay içinde yıkanmayan çorapların kokusunun karışımı gibi rahatsız edici bir kokudur.
Küf Nedir?
Küf bir çeşit mantardır. Yemeğiniz bozulduğunda, örneğin beklemiş makarnanın üzerini kaplayan mavi, kahverengi, siyah, kırmızı veya yeşil tüylü şeyler gördüğünüzde suçlamanız gereken şey budur.
Diğer yandan küf, mantarın başka bir şeklidir ve küf ile yakından ilgilidir. Buradaki fark, rengin daha belirgin olmasıdır: beyazdır.
Küf Sağlık İçin Zararlı mıdır?
Küf sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Küf Sporlarını yoğun olarak teneffüs eden kişilerde görülen alerjiler yaygın bir şikayettir ve bu durum solunum problemleri şeklinde kendini gösterebilir. Küfün zararına işaret eden diğer bazı Semptomlar baş ağrıları, migrenler, kaşıntılı gözler, öksürük, kızarıklıklar, sık sık hapşırma, yorgunluk, sinüs problemleri ve burun tıkanıklıklarıdır.
Küf insanlar ve hayvanlar için ciddi sağlık riskleri de içerebilir. Toksik olanlara uzun süre maruz kalmak nörolojik problemlere yol açabilir, hatta ölüme.
Araç içindeki küflenmeyi önleme
Küf, sıcak, karanlık ve nemli ortamları çok sever. Aracınızın içinde de bu şartları sağlayan herhangi bir yerde küflenme görülebilir. Bazı deri türlerinin de küflenmeye çok meyilli olduğu bilinir. O yüzden araç içi deri koltuklar da küflenme riski altındadır.
İlgili Konular için BKNZ:
Deri koltukların temizliği / Deri koltukların bakımı / Deri Koltuktan Leke Çıkarma
Aracınızı kapalı bir alana park ediyorsanız, uzun süre havalandırmadan o şekilde bıraktıysanız, araç içi güneş görmüyorsa, yağmur yağarken pencerelerinizi hafifçe açık bıraktıysanız veya aracınızda hamburgerinizi yerken dökülen meyve suyunu silmediyseniz, araç içindeki aksamların küflenme riski her zaman mevcuttur
Araç içindeki küflerden kurtulma
Sporları solumamak için maske takınız. Ardından kapılarınızı, pencerelerinizi, bagajınızı ve kaputunuzu açın. 30 dakika veya daha fazla öylece bırakın.
Küflenmiş yüzeyleri temizlemek için; Eldivenlerinizi giyin ve diş fırçası alın. Yavaşça küfün yüzeyinde ortasına doğru fırçalayın ve içinde olabileceği çatlaklara kadar uzatın. Bunu çok nazik bir şekilde yapın. Sporların yayılmasını istemeyiz.
Küf Temizliğinde Sirkenin gücü
Küfleri gevşettikten sonra, artık onlardan kurtulma zamanı. Bir sprey şişesi ve sirke alın ve 1 bardak suya 1 bardak sirke kadar karıştırın. Küflü yüzeyin üzerine sıkın. Bu şekilde 30 dakika bekletin.
Daha sonra kağıt havlu alın ve kurulayın. Yüzeyleri nemli bırakmak istemeyiz.
Araçtaki Küfü temizlemek için Boraks ya da Kabartma tozu
Araçtaki küfleri temizlemek için boraks da kullanabilirsiniz. Bu isteğe bağlıdır, ancak bu sadece sirke kullanmaktan daha iyi bir temizlik çözümü sağlayabilir. Küfün bulunduğu noktalara boraks serpin, 15-20 dakika bekletin ve vakumlayın veya fırçalayın.
Ya boraks yoksa? Kabartma tozu, denemek isteyebileceğiniz iyi bir alternatiftir. Sadece küf ve küf kalıntılarını temizlemeye yardımcı olmaz, aynı zamanda koku giderici vazifesi de görür.