Makine Eğitim sayfalarımızda Hidrolik Pnomatik kategorisinde bu yazımızı Hidrolik filtre çeşitlerinden emiş filtresi konusuna ayırdık. Emiş Hattı filtresi nedir.Emiş filtresinin özellikleri nelerdir.Emiş filtresi tıkanırsa ne olur.Emiş filtresinin çeşitleri ,sembolü ve Hidrolik devre şemasında gösterilmesi gibi altbaşlıklara gözatacağız .
Emiş Filtresi
Emiş Filtresi nedir :
Pompa emiş hattına yerleştirilen bu filtreler, tanktan pompaya gelen akışkanı temizler. Emiş Filtresi Hidrolik akışkan tanktan, filtre üzerinden emilmesi için filtre emme hattına yerleştirilir. Bu şekilde hidrolik sisteme sadece filtrelenmiş yağ girer.
Bu tip filtrelerde meydana gelecek basınç düşümünün pompada kavitasyona sebeb olmaması ve uygun kapasitede seçilmesi gerekir.Çok hassas bir filtrasyon gereken yerlerde basınç düşümünün azalması için büyük alanlı bir filtre elemanı gerekir, pratik olarak emiş filtrelerinin süzme Kapasiteleri 0,13 mm kanar olması tavsiye edilmektedir.
Bu filtreler genellikle hidrolik depo içinde emiş borusunun ucuna takılı olarak kullanılırlar. Hidrolik depo içinde bulunması nedeniyle temizlenmesi diğerlerine nazaran daha zahmetlidir.
Emiş Filtresi Tıkanırsa Ne olur?
Emiş filtresinin tıkanması durumunda hidrolik pompa zorlanır ve devreye hava basar. Bu durum akışkan içinde köpükleme olayına neden olacağı gibi pompanın verimini de düşürür.
Bu sebeplerden dolayı emiş hattı filtreleri süzme kapasitesi büyük olan filtrelerden seçilir. Emiş hattı filtrelerinin süzme kapasitesi 100 mikron ile 0,1 mm. kadar olanları vardır.
Emiş filtreleriyle, sadece pompaların fonksiyonelliğin korunması mümkündür.
Pompaların düşük basınca karşı olan hassasiyetlerinden dolayı, filtredeki basınç farkı büyük olmamalıdır. Bu yüzden genellikle, büyük yüzeyli filtreler kullanılır. Buna ek olarak, sisteme bir by-pas valfi ve kirlilik göstergesi de monte edilmelidir.
Emme bölgesinde, filtrasyon işlemi genellikle 100 µm’den büyük kir partiküllerinin filtrelenmesi sınırlandırılmıştır. Hidrolik tahriklerde filtrasyon için özel bir model mevcuttur. Burada, filtre gözenek büyüklüğü 20 µm olan bir emiş filtresi kullanılır.
Emiş Filtresinin Çeşitleri
Emiş hattı filtresinin 2 çeşidi vardır.
- Gövdesiz emiş hattı filtresi
- Gövdeli emiş hattı filtresi
Gövdesiz Emiş Filtresi :
Gövdesiz emiş filtreleri, pompa emme hattına monte edilirler.Emiş filtresinin, minimum yağ seviyesinin yeterince altına takılmasına dikkat edilmelidir.
Pompayı korumak için, filtre ve pompa arasına düşük basınç şalteri monte edilmelidir.
Gövdesiz özel emiş filtreleri, geri dönüş hattında akışkan dağıtıcısı olarak da kullanılabilirler.
Bunlar, köpük oluşumunu ve bunun tank içine yerleşmesini önlerler. Belli şartlar altında, saptırma duvarları kullanımına ihtiyaç olmayabilir.
Gövdeli Emiş Filtresi :
Bu filtreler, tanktaki akışkan seviyesinin altına da monte edilebilirler. Böylece, eleman değiştirilirken, gövde boş kalmaz.
Gövde sızıntı engelleri ile doldurulmalıdır.
Emiş Hattı Filtrelerinin özellikleri:
Filtre hassasiyeti: 60-100µm
Bu filtreler daha ziyade, hidrolik akışkan için gerekli temizliğin tankta sağlanamadığı hidrolik sistemlerde kullanılır. Bunlar sadece pompayı korur. Filtreden 0,06-0,1 mm mertebesindeki parçacıklar geçebildiği için, bunların filtreleme etkisi azdır.
Ayrıca, yüksek derecede basınç düşmesi veya filtrelerin kirlilik derecesinin artması nedeniyle, pompanın emmesini zorlaştırır. Zira, pompa vasıtasıyla meydana gelebilecek alçak basınç, kavitasyona neden olacaktır. Bu şekilde emme zorlukları olmaması için, emme hattı filtreleri bir baypas valfi ile donatılır.
Emiş Hattı filtresinin Avantajları
Kolay montaj
-Maliyet
-Hidrolik elemanları kaba kirlerden korur
Emiş Hattı Filtresinin Dezavantajları
Montajın hidrolik sistemdeki konum kötüdür
-By-pass gereklidir
-Yağa batırılmış olduğundan bakım imkanları kötüdür
-Kavitasyon riski nedeniyle sadece kaba filtreleme mümkündür
-Kirlilik göstergeleri mümkündür.
emiş hattı filtresinin hidrolik devre şemasında gösterilmesi
çok güzel bir kaynak oluşturmuşsunuz ellinize sağlık