Zaman Geciktirme valfi
Makine teknolojisi Hidrolik pnomatik ders notları / Zaman geciktirme valfi anlatım ve uygulamalar.Örnek devre şemaları ve örnek uygulamalarla zenginleştirilmiş konu anlatımı
Geciktirme valfi Nedir
bir adet pnömatik kumandalı 3/2 -yön kontrol valfi, bir çek valf ve küçük bir basınçlı hava kabından oluşur.
Normalde kapalı zaman geciktirme valfi
Kumanda havası (Z) üzerinden ayarlı kısmadan kaba geçer,orada bir basınç oluşur. Bu basınç kumanda pistonuna etki eder. Kumanda pistonunu aşağıya indirir ve (P)’den (A) ‘ya geçiş sağlanır ve A’dan R’ye hava akışını keser. Amaç : Z-başlama işareti belli bir zamandan sonra etkili olması isteniyorsa bu valf kullanılır.
UYGULAMALAR- 1:
Zamanlama devresinde işaret elemanı 1.2 çok kısa tetiklenir, 1.1 ayar elemanının yönü değişir ve piston kolu açılır. Aynı zamanda basınç altındaki iş hattından bir anahtarlama impulsu, zaman geciktirme valfine girer. Ayarlanan tek yönlü akış valfinden geçer ve ayarlanan sürenin sonunda zamanlama valfi içindeki 3/2- Yön kontrol valfini açarak 2 (A) iş hattından basınçlı hava çıkışı sağlanır. Bu basınçlı hava 1.1 yönlendiricisini başlangıç konumuna getirerek pistonun geri açılmasını sağlamış olur.
Zamanlama devresinde işaret elemanı 1.2 çok kısa tetiklenir, 1.1 ayar elemanının yönü değişir ve piston kolu açılır. Aynı zamanda basınç altındaki iş hattından bir anahtarlama impulsu,zaman geciktirme valfine girer. Ayarlanan tek yönlü akış valfinden geçer ve ayarlanan sürenin sonunda zamanlama valfi içindeki 3/2- Yön kontrol valfini açarak 2 (A) iş hattından basınçlı hava çıkışı sağlanır. Bu basınçlı hava 1.1 yönlendiricisini başlangıç konumuna getirerek pistonun geri açılmasını sağlamış olur.
UYGULAMALAR-2
Bir pres yardımıyla plastik iş parçaları damgalanacaktır. Güvenlik bakımından damga, iki tuşun aynı zamanda basılmasıyla ileri doğru hareket edecektir. Son konuma ulaştıktan sonra damgalama basıncı,iş parçasına 20 saniye boyunca etki edecektir. Ardından, damga başlangıç konumuna geri dönecektir.
- Devre sembollerini tanımlayınız .
- Devre şemasını hazırlayınız.
- Hangi fiziksel büyüklük (basınç,kısma kesiti, veya hava miktarı) zaman geciktirmesini etkiler
B-Normalde Açık Zaman Geciktirme Valfi
Z üzerinden gelen basınçlı hava kumanda pistonuna etki eder. Valf iteneği P’den A’ya hava akışını keser. Pistona etki eden basıncın artışı A’dan R’ye hava akışını sağlar. Valfin geri gelmesi için Z-kumanda hattının egzoza bağlanması gerekir. Kumanda havası çek valf üzerinden tahliye olur. A’dan R’ye hava akışı kesilir ve ardından P’den A’ya hava akışı açılır.
Geciktirme sabit bir kısma ve değiştirilebilen bir basınçlı hava haznesi ile elde edilir
Sınır Anahtarı (Makaralı ) geciktirme valfi
Şart: Başlangıçta 1.8 sınır anahtarı (makaralı) kumandalı (piston koluna basılı)
1.2 veya 1.4 valfi kısa süreli tetiklendiğinde (1.6) valfinden çıkış 1.10 valfinin çıkışına gider. (1.8 başlangıçta kumandalı olmaz ise gitmez VE-durumu var) ve 1.1 valfini tetikleyerek (14 sinyal hattından) konum değiştirir,silindir açılır 1,8 kumandasız durum alır. Piston ileri açılır ve 1.3 sınır anahtarına değerek kumanda eder. 1.3 valfi 1.1 nolu valfi tetikleyerek konumunu değiştirir ve piston geri konumu hareket eder. 1.8 kumandalı duruma geçer. Şimdi kumanda tekrar başlangıç konumundadır.
uygulamalar-3:
Mafsallı makaralı valf (Başlangıçta) kumanda edilmeden geçilir. 1.0 nolu silindir geri son konuma ulaşmadan az önce tetiklenir ve böylece 2.1 valfinin konum değişikliği sağlanır.
uygulamalar-4:
UYGULAMALAR-5 :
Zımba presleri, giyotin makas vb. Makinalarda önemli ölçüde kaza tehlikesi vardır. Bu kaza tehlikelerini önlemek için,zaman davranışı ile donatılmış iki el kumandalar,komple yapı grupları olarak geliştirilmiştir. İki el kumandalar, her iki işaret elemanın 0,5 saniye içerisinde aynı anda tetiklenmesini gerektirmektedir Yapı elemanlarını numaralandırınız. Valflerin bağlantılarını tanımlayınız. Devre şemasını, lojik sembollerini çizerek tamamlayınız.İki lojik elemanının birbiriyle değiştirilmesi hangi sonuçları doğurur? Bu devre belleksiz olur mu? Belleğin görevi nedir? İşaret akışını açıklayınız:
a) 1.2 ve 1.4 no.lu işaret elemanları aynı anda basıldığında.
b) Yalnız 1.2 no.lu işaret elemanı tetiklendiğinde ve
c) Önce 1.2 no.lu işaret elemanı ve 2 saniyelik bir aradan sonra 1.4 no.lu işaret elemanı tetiklendiğinde.