Hidrolik pompa bakımı ve çalıştırma konusuna değinmeden önce dilerseniz hidrolik pompalar ile ilgili detaylı yazımız için BKNZ : Hidrolik pompa
Hidrolik sistemde pompaya ilk defa çalıştırırken emme ve basınç hatlarına monte edilecek manometreler, tesisatta meydana gelebilecek olayları gösterebilecektir.Basınç hattındaki herhangi bir tıkanıklığı, pompanın vakum (Emme ) kabiliyetini veya sistemde meydana gelebilecek kaçakları manometreler yardı mı ile tesbit etmek mümkün olacaktır.
Hidrolik Pompa bakımı çalışma öncesi kontroller
1. Pompanın dönüş yönü ile motorun (Elektrik ) dönüş yönünün birbirine uygun olup olmadığını araştırmak gerekir.
2. Hidrolik pompa Emiş hattındaki vanaların açık ve filtrenin temiz olmasına dikkat ediniz. Basınç hattındaki vanaların, akış kontrol valflerinin açık olup olmadığını kontrol etmek gerekir.
3. Hidrolik Pompayı çalıştırmadan önce, basınç hattı taralından pompanın içine 1 litre kadar yağ dökünüz.bu yağ, pompanın yağlanmasını sağlayacak, vakumu kolaylaştıracak ve havanın atılmasını sağlayacaktır.
Hidrolik pompa bakımında önemli noktalar
Kullanılacak pompadan istenilen randımanı alabilmek için pompa imalatçısının tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
Hidrolik pompanın montajı uygun şekilde yapılmalıdır.
Hidrolik Pompanın montajında temizliğe özen gösterilmelidir. Kullanılacak hidrolik yağın özelliği pompa imalatçısının tavsiye ve önerilerine uygun olmalıdır.
Hidrolik pompayı kullanmadan önce , kullanılacak yağ ile yıkamalı ve pompanın montajında kullanılan koruyucu özel maddeler temizlenmiş olmalıdır.
Hidrolik pompanın çalışma basıncı ve debisi sisteme ve çalışma şartlarına uygun olmalıdır.
Devrede kullanılacak boru ve hortumların ölçüleri sisteme uygun olmalı, hesaplanarak seçim yapılmalıdır.
Bütün dönüş boruları depodaki yag seviyesinin içine girecek şekilde ayarlanmalıdır.Dönen akışkan yağ seviyesinin üstünden akmamalıdır.
Emme ve basınç hattındaki boruların çapları uygun şekil de hesaplanarak tayin edilmelidir.
Bütün bağlantı ve contalar hava girişini önlemek bakımından sızdırmazlığı sağlamalıdır.
Hidrolik pompa mili ekseni ile elektrik motorunun eksenleri bir birine uygun olmalıdır.
pompa hiçbir zaman ters yöne döndürülmemelidir.
İlk hareketten önce hidrolik pompa karteri ve emiş hattı yağla doldurulmalı ve ilk devirlerde yağsız çalışması önlenmelidir. İlk harekette basınç hattımdaki boruların havasının alın ması gerekir.Aksi halde pompa ses yapar.Havanın alınması için basınç hattmdaki bir rakor gevşetilerek köpüksüz yağ gelinceye kadar biraz yağ akıtılmalıdır.
Hidrolik pompanın debisinin 3 – 4 katı kadar yağın haznede bulunması gerekir.yağ seviyesi belirli ise buraya kadar yağ doldurulmuş olmalıdır.
Basınç ayarları pompa normal devirde çalışırken yapılmalıdır.Basınç değerleri devre şemasındaki değerleri açmamalıdır.
Basınç ayarlarını arttırmak gerektiği zaman ağır ağır arttırılmalıdır.
hidrolik pompa imalatçı firmanın tavsiyelerine uygun olarak çalıştırıldığı halde ısınıyorsa bunun sebepleri araştırılmalıdır.
Hidrolik sistemdeki dirsek ve bağlantı elemanlarının sayısını asgariye düşürünüz.iki nokta arasındaki en kısa mesafenin bir doğru olduğunu unutmayınız.
Hidrolik pompanın Emiş hattına kaba bir filtre (0,3 m ) takılmalıdır. Kullanılacak filtrenin kapasitesi uygun olmalıdır. Çalışma sırasında periyodik bakımlar yapılmalıdır.Dişli pompalar için 3 ay,pistonlu pompalar için de periyodik bakım aralığı 6 ay olarak tavsiye edilmektedir
Hidrolik pompanın emiş borusu düz ve kısa olmalıdır.
eğitim için çok faydalı bir site.hidrolik pnömatik dersinde öğrencilerime döküman olarak kullanıyorum. özellikle konularla ilgili videolar çok değerli. teşekkürler