Hidrolik pnömatik ders notları, hidrolik sistemler bölümümüzde bu yayınımızı hidrolik akış bölücüler konusuna ayırdık. Bu yazımızda, iki hidrolik akış bölücü stili arasındaki farklardan ve yanlış uygulamalar sonucu gelişebilecek sorunları gidermek için yapılması gereken hususlardan bahsedeceğiz.
Hidrolik Akış bölücü
İşleme süreçleri ve imalat verimliliği arttıkça hidrolik bileşenler giderek daha küçük, daha pahalı ve daha karmaşık hale geliyor. Akış bölücüleri için, önceleri, epey hacimli, bir çift, mekanik olarak bağlanmış dişli motorla sağlanan akış bölücü gereksinimi, şimdilerde kartuş valfine kadar indirildi.

Hidrolik Akış Bölücü ne işe yarar?
Hidrolik akış bölücü neden kullanılır? Genellikle birbirleriyle senkronize edilmesi gereken iki aktüatör vardır. İki aktüatör arasında bir bağlantı mekanizması tasarlarken eşyaların senkronize olmasını sağlamak mümkün değildir veya pratik değildir. Başka bir seçenek ise her aktüatöre yağ akışını kontrol etmektir. Mevcut toplam akış miktarı, toplam hareketin her tarafta spesifik, öngörülebilir bir miktar olması için yarı yarıya kesilebilir (veya diğer oranlarda olabilir).
Hidrolik Akış Bölücü çeşitleri
Dişli tip bir akış bölücünün çalıştığı ilke pozitif deplasmandır. Bu, her dönüş için, yerinden edilen, belirli bir miktarda hacim olduğu anlamına gelir. Basınçtan etkilenmez (çoğunlukla). İki dişli motorun millerini birlikte birleştirin, girişleri “T” birlikte birleştirin ve çıkışları ayırın; dişli tip akış bölücüye sahip olursunuz.

Bir makara tipi veya kartuş tipi akış bölücünün çalışma prensibi, basınç kompanzasyonudur. Bu, her iki taraftaki bir makaralar ile, yağın her iki yolu da alması için gereken basıncı dengelemek için değişmesi anlamına gelir. Sıvı, en az direnç göreceği yolu izlediği için, her iki tarafta aynı miktarda akışa izin vermek için eşit direnç olmalıdır.

Hidrolik Akış Bölücüler Nasıl Seçilir?
Elbette ki her yaklaşımın avantajları ve dezavantajları vardır. Yeni bir makara / kartuş tipi akış bölücü maliyeti dişli tipinden düşüktür. Dişli tip ayırıcılar çok daha büyük ve ağırdır, ancak kontaminasyona daha toleranslıdırlar.

Makara tipi hidrolik akış ayırıcılarının önemli bir dezavantajı, basınç dalgalanmalarına duyarlılıklarıdır. Kaçak bir metraj durumunda, akış bölme kabiliyetinin tümü kaybolur ve makara tipi akış bölücü de “T” olabilir. Makara tipi bölücülerle ilgili bir diğer potansiyel sorun ısı oluşumudur. Isı oluşturan bir basınç düşmesi oluşturarak çalışırlar. Isı oluşturmazlarsa çalışmazlar. İdeal koşullar altında, her iki stil de% 2 veya daha iyi bir oranda potansiyel olarak doğrudur.
Genel anlamda, maliyet, boyutlar veya ağırlık ile ilgili bir sıkıntımız yoksa, dişli tipinde bir akış ayırıcı her zaman en iyi performanslı hidrolik akış bölücü türü olacaktır. Bir durumda asgari aşırı yüklemeli yüklerde makara tipi ayırıcıyı seçin veya aşırı yüklerin karşı dengeleme valfleri gibi bir başka yöntemle kontrol edilmesini veya bölücüyü bir “metre çıkış” konumuna yerleştirdiğinizden emin olun. Yaratılacak akış ve basınç düşüşü tarafından üretilecek olan ısının miktarını dikkatlice düşünün.
Bir diğer önemli nokta, makaralı tip hidrolik akış bölücünün, bazı durumlarda dişli tipine kıyasla aktüatörleri yavaşlatması olasılığıdır. Bir aşırı yük, bir çevrim süresinin önemli bir parçasıysa, o zaman makaralı tip bölücünün çalışacağı bu yükü kontrol etmeye çalışmak sonuçta kabul edilebilir bir çözüm olmayacaktır.
Bir makara tipi akış bölücüsünün dezavantajlarının farkındaysanız ve sonuçta avantajların daha değerli olduğunu belirlerseniz, şirketinize kompakt bir kartuş tarzı akış bölücü kullanarak maliyet açısından avantaj sağlarsınız. Bu, ürününüz için rekabet avantajı oluşturabilir. Aksi takdirde, dişli tipi akış bölücüyle çalışın.