Araç bakım ve onarımı bölümümüzdeki Bu yazımızda amortisör arızasından bahsedeceğiz. Amortisör arızalandığında ne olur? Amortisör arızası nasıl anlaşılır? gibi sorulara cevap bulmaya çalışacağız.
Amortisörler arabanızın sürüş güvenliği ve yol tutuşunu güçlendiren aksamlarındandır. Amortisör arızası durumunda, amortisör görevini tam olarak yerine getiremez. Dolayısıyla, arabanın amortisöründe sorun varsa yol tutuşu zorlaşır ve savrulma yaşanabilir. Bu da hiç beklenmedik anlarda kaza yaşamanıza sebep olabilir.
Amortisör, ani frenleme durumunda ağırlık merkezinin değişmesine engel olarak, aracın savrulmasını önler. Özellikle virajlarda aracın bir tarafına aşırı yük binmesi sonucu meydana gelen kayma ve savrulmalar kazalara neden olabilir.
Amortisör arızası nasıl anlaşılır ?
Yukarıda yazdığımız sebeplerden ötürü, amortisörlerin aracınız için ne kadar önemli parçalar olduğunu ve Amortisör arızasının tespitinin önemini fark ediyoruz. Peki amortisörler otomobil için bu denli önemli aksamlar ise amortisörün bozuk olduğunu nasıl anlarız? Amortisör arızası nasıl anlaşılır?
Amortisörlerin %50’sinden fazlası aşınmışsa virajlarda ve kuru zeminlerde güvenli sürüş hızı %10 oranında düşer. Özellikle virajlarda yol tutuş kapasitesi ve lastik-yol teması düşer.
Amortisörlerde sorun çıkması durumunda, yolda ilerlerken aracın hakimiyetini kaybetmesi ve savrulması söz konusudur.
Direksiyonda sertleşme ve titreme amortisör arızasına işaret ediyor olabilir. Yine süspansiyon sisteminde yumuşama mevcutsa bu durum da amortisör arızası belirtisi olabilir. ABS fren sistemi işlevleri yerine getirilemez.
Sollama sırasında ve yan rüzgarlarda tehlikeli şekilde ani savrulma yaşanıyorsa bu durum da amortisör arızası belirtilerindendir.
Virajlarda savrulma ve frenleme mesafesinin artması amortisör arızasına işaret eder. Yol tutuşunun zayıflaması amortisör arızasının tespiti konusunda bize ipucu verir.
Aracın oldukça fazla sallandığı düşünüldüğünde yakılan farların hareketli olarak yolu aydınlatması diğer sürücüleri rahatsız eder. Aracın gece görüş yeteneği azalır. Çünkü yol düzensiz bir şekilde aydınlatılmaktadır.
Lastiklerin hızlı aşınması da amortisör arızasından kaynaklı sonuçlardan biridir. Lastiğin güvenli sürüşteki etkisi düşünüldüğünde oldukça risk yaratır. Ayrıca lastiklerin çabuk aşınması, maddi yönden de sıkıntılı bir durumdur.
Arızalı amortisöre sahip araçlarda ıslak zeminlerde araçta kayma yaşanır. Islak zeminde düşük hızlarda bile kızaklama (patinaj çekme) görülüyorsa bu durum da amortisör arızasının sonuçlarındandır.
Karlı ve buzlu yollarda araç hakimiyeti çok kolay kaybediliyorsa büyük ihtimalle amortisörler arızalıdır.
Amortisör arızası gözle anlaşılır mı ?
Aracın amortisörlerinin arızalı olup olmadığını yukarıda verdiğimiz belirtiler haricinde, gözle anlayabilir miyiz ?
Amortisörler temel olarak iki kısımdan oluşur. Helezon yay ve salınım söndürücü.
Helezon yay kırıldığında arabanız bozuk olan amortisörün olduğu tarafa doğru çöker. Bu durum gözle fark edilebilir seviyede olur.
Ancak salınım söndürücü patlarsa bu durum genellikle ilk bakışta anlaşılmaz. Ancak, patlak amortisörler yağ kaçırdığı için yağlanan bölgede toz tutması ve o bölgenin çamur kaplanmış gibi görünmesi de bu konuda size fikir verebilir.
Güvenli sürüşler , kazasız yolculuklar ve konforunuz için, aracınızda amortisör arızasına işaret edebilecek bir durum görürseniz araç bakımında amortisörleri de göstermeyi ihmal etmeyiniz. Gerekirse yenisiyle değiştiriniz.
Araç bakım ve onarımı kategorisindeki bu yazımızda amortisör arızasının tespiti konusuna eğildik. Amortisör arızası nasıl anlaşılır. Belirtileri nelerdir incelemeye çalıştık. Hayırlı yolculuklar , keyifli sürüşler dileriz.
teşekkür ederim bilgiler için