Yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır öğrenmek istiyorsanız bu yazı işinize yarayabilir. Bu yazıda Yakıt pompası arızasının teşhisini göreceğiz.
Öncelikle yakıt pompası aracın neresindedir ona bakalım: Yakıt pompası genelde arka koltuğun altındadır ve değişimi koltuk sökülerek yapılmaktadır.
Şimdi Yakıt pompasının arızalı olduğu nasıl anlaşılır inceleyelim.
Kontağı açtığınızda gelen ses
Marşa bastığınızda araç çalışmıyorsa, öncelikle ateşleme sistemi(yani buji buji kabloları vb ) kontrol edilmeli sorun olmadığı takdirde benzin pompasından şüphelenilmelidir.
Kontrol etmeniz gereken ilk şey, kontak açıldığında pompadan ses geliyor mu? Hiçbir ses gelmezse pompa çalışmıyor demektir.
Elektronik beyin yardımıyla kontrol edilen yakıt pompaları kontağı açtığınızda. (Anahtar çevrildiğinde) 1-2 saniye çalışır ve basınç oluşturur.Bu esnada arka koltuk altından ses duyulur.Marşa basıldığı anda bu basıncının etkisi ile motor yakıtı gönderir ve aracın çalışması sağlanır. Bu pompa bozulduğunda araç genel olarak çalışmaz ve sadece boş marş sesi duyulur.
Kontak ilk açılıp ışıklar yandığından sessiz bir yerdeyseniz yakıt pompasının birkaç saniye devreye girdiğini duyabilirsiniz.
Eğer aracınıza bir kaç defa marş basıp çalıştıramadıysanız bunu anlamak için bir süre beklemeniz gereklidir. Yakıt pompası arızasında anahtarı çevirdiğinizde duyulan ses aşağıdaki videoda verilmiş.
Marş sisteminde arıza yoksa ve kontağı ilk çevirdiğinizde kısa bir ses gelecektir. Pompanın devreye girdiğini gösteren bu sesi duyabildiyseniz sorun başka bir yerdedir.
Yakıt pompası basıncını kontrol etmek
Motor rölantide çalışırken, göstergedeki değerleri motorun teknik özellikleriyle karşılaştırın. Yakıt basıncı, araç üreticisi tarafından verilen kabul edilebilir aralıkta olmalıdır. Düşükse, sorun zayıf bir pompa, düşük voltaj, tıkanmış bir yakıt filtresi, yakıt deposu içindeki pas ve pislikler, arızalı yakıt basınç regülatörü veya tamamen boş yakıt deposu olabilir.
Yukarıdaki videoda Yakıt pombası rölesinin kontrolü ve yakıt pompası basınç testi nasıl yapılır gösterilmiş.
Sürüş koşullarına bağlı olarak yakıt pompasının 30 ila 80 psi bir yakıt basıncı oluşturması gerekir. Enjeksiyonlu motorlar yakıt basıncına karşı oldukça duyarlı ve hassas bir yapıdadır. Motorun yakıt basıncı 1-2 psi bile azalsa motor çalışmayabilir ya da tekleyebilir.
Yakıt pompası voltajı ve Rölesinin Kontrolü
Basınç normalden düşükse sebebi pompanın zayıf olması, yakıt hattında tıkanıklık, yakıt filtresi veya depoda pislik veya basınç regülatörü arızasından kaynaklanabilir. Ayrıca voltajın düşük olması normal basıncın oluşmasını etkileyebilir. Pompanın voltajı kontrol edilmelidir.
Bazen direk yakıt pompası arızalanmasa da sigortasında yada rölelerinde sorun yaşanabilmektedir. Sigorta kutusunun bu durumlarda gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.
Test sıvısı ile Kontrol
Bu videoda hızlı ve kolay bir yolla arızalı bir yakıt pompasının Starting Fluid isimli bir sıvı kullanılarak nasıl test edildiğini gösteriyor. Bu, sorununuzu çözmez ancak sorunu teşhis etmek için size epey zaman kazandırır.
Araç Bir OBD Cihazına bağlanarak arıza kayıtları okunarak arıza yeri tespit edilebilir.
• Benzin pompasının bar ölçümü yapılarak basınç gücü test edilerek arıza olup olmadığı anlaşılabilir.
• Benzin Pompasının Soket, Müşür ve Elektrik Aksamı Bir Usta Tarafından Kontrol Edilerek Çalışıp Çalışmadığı Test Edilebilir
Yakıt pompası Arızası Haricindeki Olası Sorunlar
Pompa çalışıyor ve motora normal basınç geliyor fakat buna rağmen motor çalışmıyorsa:1- Yakıt enjektörlerine elektrik gelmiyor (Enjektör sigortası veya arızalı röle) 2- ECU ile enjektörler arasında iletişim sorunu (Kablolar ya da yazılım ile ilgili sorunlar) 3- Enjektörlerde kısa devre
Motor çalışmıyorsa, motorun çalışmama sebebi ateşleme sistemi problemi olabilir. ateşleme modülü, ateşleme bobini veya bujilerde sorun var demektir.
Tıkalı bir yakıt filtresi yukarıda saydığımız problemlere yol açabilir.
Motorun hiç çalışmaması veya güç kaybıyla çalışması, kayışlardan kaynaklı (Triger kayışı ya da V kayış) bir problemden dolayı da olabilir. Gevşemiş ya da aşınmış kayışlar krank milini zayıf döndürür. Dolayısı ile pistonları kontrol edemez ve sıkıştırma problemi doğar.
İlgili Bağlantılar
yakıt pompası arızası nasıl anlaşılır merak eden arkadaşlar için son olarak bir kaç video paylaşmak istiyoruz. Aşağıdaki videolar ingilizce içerikli olmalarına rağmen yakıt pompası arızaları ile ilgili fikir edinmenize yardımcı olacak çekimlerdir.
Toyota Avensis 2009 1.8i ValveMatic Yakıt Pompası Arızası ve onarımı:
Toyota Avensis 2009 1.8i ValveMatic Fuel Pump Failure
Kia sportage Yakıt pompası arızasının onarımı:
Fix fuel pump – delay to start car _ Kia sportage
Arızalı Yakıt Pompası testi ve Teşhisi Nasıl Yapılır:
How to Properly Test and Diagnose a Bad Fuel Pump
2016 Polaris Ranger EFI Yakıt Pompası Sorun Giderme Ve Onarım:
2016 Polaris Ranger EFI Fuel Pump Troubleshooting And Repair
Yakıt pompası nasıl temizlenir veya değiştirilir, sökme ve takma:
How to clean or replace fuel pump, disassemble and assemble.