Aküsü Biten Araba Nasıl Çalıştırılır
Aracın aküsü bitti ve araç çalışmıyorsa , ve aküsünden faydalanabileceğiniz başka bir araç yoksa ve Aracınız düz vitesli ise ”arabayı vurdurma” diye tabir edilen işlemi yapabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda vurdurma dediğimiz eylem yapılmaz.

Manuel vitesli bir aracın itilerek hareket ettirilip 2. viteste ayağın debriyajdan birkaç kez aniden çekilmesidir.Zor durumlarda başvurulur ancak araca zarar veren bir uygulamadır. Enjektöre, triger kayışına, katalitik konventöre veya subaplara zarar verme ihtimali olabilir.
Akü takviyesi Nedir
Akü takviyesi, kabaca aküden aküye şarj aktarmadır diyebiliriz. Aracın aküsü boşaldığında acil ve önemli durumlarda yapılan bir işlemdir. Akü takviyesinin temel mantığı, başka bir aracın aküsünü aracınızın aküsüne paralel bağlamak yoluyla, takviye alınan akünün adeta aracınızın aküsü gibi davranmasını sağlamaktır.

Biten aküyü başka bir aracın aküsüyle, takviye kablosu kullanarak takviye edebilirsiniz.
Akü takviyesi dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.
Yanlış yapılan bir akü takviyesinde, özellikle enjeksiyonlu otomobillerin elektronik kontrol ünitesinin (arabanın beyni dediğimiz yer) ve çeşitli parçalarının arızalanmasına ve epey yüklü tamir faturasına neden olabilir.
Akü takviyesi zararlı mıdır diye soran arkadaşlar için belirtelim ki, Akü takviyesi işlemi doğru yapılırsa aracınıza bir zarar vermez.
Akü takviyesi nasıl yapılır?
- Kırmızı uçları artıdan artıya bağlayın.
- Siyah uçlar boş akülü aracın şasesinden, dolu akülü aracın EKSİ kutbuna
- Diğer aracı çalıştırın, 10 dk rölantide bekleyin
- diğer araçta hafifçe gaz vererek 2500-3000 devire çıkarın
- Aracınızı çalıştırın. 5 dk kadar 2000 devirde çalışsın.

AKÜ TAKVİYE KABLOLARININ SÖKÜLMESİ: Önce Siyah, sonra kırmızı kabloyu sökün.

Aküden aküye şarj için önce her iki arabanın da kaputları açılır. aküler bulunur ve akü başlarının üzerindeki plastik koruyucular kaldırılır.

Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var.
Akü takviye kablosu ve maşası. Kırmızı maşa daima + kutba bağlanır. (yukarıda)
Akü Takviye Kablosu Nasıl Bağlanır?
KIRMIZI UÇLU kablo:
BİR UCU, aküsü dolu arabanın Artı (+) kutbuna,
DİĞER UCU ise aküsü boş arabanın Artı (+) kutbuna.
SİYAH UÇLU akü kablosu:
BİR UCU aküsü biten aracın kaportasında herhangi bir metal bölüme,
DİĞER UCU, aküsü dolu aracın eksi (-) kutbuna.
UYARI: ASLA (+) ve (-) KUTUPLARI BİRBİRİNE BAĞLAMAYIN

Kabloyu boş akünün eksi (-) kutbuna da bağlayanlar olsa da bazı durumlarda aküden kıvılcım meydana gelmesine neden olabildiği için tavsiye edilmiyor. Hem zaten buna gerek yok. Aküsü biten aracın herhangi bir metal kısmına tutturursanız devre tamamlanmış oluyor.
Kabloların egzoz, pervane gibi hareketli veya sıcak noktalara temas etmemesine dikkat edin.
Daha sonra sağlam akülü arabayı çalıştırın ve rölantide 8-10 dakika bekleyin. (bu sırada boş akülü arabada kontak kapalı)
Yeterince zaman geçtikten sonra sağlam akülü olan arabaya hafifçe gaz vererek devir 2500-3000 devire çıkarın ve bu sırada boş akülü olan araçta kontak çevirin. Eğer yeterince beklediyseniz araç çalışacaktır. Eğer çalışmadıysa kontağı kapatıp bir süre daha bekleyip yeniden çalıştırın. Sonuçta bekleme süresi dolu olan akünün gücüne bağlı
Aküsü biten arabanın motoru çalıştıktan sonra, şarj kablolarının bağlantılarını hemen çözmeyin Motorun 5 dakika 2000 devirde çalışmasını sağlayın.
Önce boş akülü aracın, daha sonra akü takviyesi aldığınız aracın kablolarını sökebilirsiniz.
Bu işlem sırasında önce negatif (-), sonra da pozitif (+) kablo uçlarını çıkarın.
Doğru akü takviyesi için bilinmesi gerekenler
Motoru akü takviyesiyle çalıştırabilmek için her iki akünün de aynı gerilim (12 V) ve akım şiddetinde (55Ah, 60Ah, 72Ah, vb.) olmalıdır. (Bu bilgi akünün üzerinde yazılıdır)

Akü takviyesini alacağınız araçla aracınızın temas etmediğinden emin olun. Araçların birbirine temas etmesi halinde, akü takviye kablolarının artı uçları bağlanır bağlanmaz araçlar üzerinde elektrik akımı oluşur. Bu da tehlikelere sebep olabilir.
Başka bir motordan takviye alındığında, iki aracında gereksiz lamba ve aksesuarlarını kapatmalısınız.
Bu yazımızda Arabanın aküsü bittiğinde yapılması gerekenleri anlattık. Arabadan arabaya akü şarjı ve Akü takviyesi nasıl yapılır konusuna bol resimli ve detaylarıyla değinmeye çalıştık. Akü takviye kablosunun bağlanışını gösterdik. Akü takviyesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenlere değindik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile. İyi yolculuklar, kazasız sürüşler dileriz.
Takviye yaparken aküler aynı voltajda olacak fakat amperin önemi yoktur örneğin, 250 amper aküyle 30 amper aküye takviye atılır amper dediğimiz olay yakıt deposununun büyüğünü küçüğünü düşünün aynı yakıtı aldığı halde bir otomobil 55 lt bir kamyonet 120 lt alır yani amper kapasite demektir
Aynı amper olmasina gerek yok. Sadece boş olan akünün amperi çok aşırı yüksek olmasa yeter. Önemli olan voltajdır. Bir de takviye durumunda 5 dakika beklemeye ne gerek var. Zaten boş olan arabanin sarj dinamosu aküyü sarj etmeye başlayacaktır. Çalışan araba kendisi marsa basıyor zaten her seferinde. Onun da beklemesine gerek yok herhalde.
Teşekkürler….