Motor bilgisi ile ilgili bu yazımızın konusu Motorun çalışmama nedenleri olacak. Kendinizin halledebileceği bir sorun mu? Yoksa servise götürmeli misiniz? Motor çalışmıyorsa sebebi neler olabilir? Aracınız değişik aksamların uyum içinde çalıştığı bir sistemdir. Acaba sorun motorda mı yoksa, motorun çalışmasını etkileyen, sistemin diğer unsurlarında mı ?
Motor Çalışmıyorsa Sebebi nedir?
Benzinle çalışan bir motorun çalışması için üç temel gereksinimi vardır:
1- Hava-yakıt karışımı,
2-Ateşleme,
3-Silindirlerde sıkıştırma (kompresyon)
Motorun çalışmama nedenleri büyük ihtimalle bunlardan biridir. Genellikle motorun çalışmama nedeni yakıt veya ateşlemedir.
Motorun çalışmama nedenleri
Akü veya marş motorundan dolayı motorun çalışmaması
Marş yaptığımda motor normal ilk çalıştırmalardaki gibi dönmüyor:
Motorun çalışmamasının sebebi bir akü veya marş motoru problemidir.Arabanın farlarını yakın.
Farlar parlak ve normal yanmıyorsa
Akü zayıflamıştır ya da akü bağlantı problemi vardır. Aküyü şarj etmeli veya başka bir araçtan akü takviyesi yapmalısınız.
ilgili yazı için BKNZ: Akü takviyesi nasıl yapılır. Akü takviyesinin resimli anlatımı. Aracınız çalıştıysa ve akünüz eski değilse, ilk fırsatta servise müracaat edin.
Arabanın farları parlak ve normal olarak yanıyorsa,
Farlar açıkken birinin gözlemesini sağlayarak, tekrar marş yapın. Farlar parlak olarak kalıyor ve değişmiyor ise, muhtemelen problem marş, kontak anahtarı veya rölededir. Servise başvurmanız gerekiyor.
Marş yaparken farlar zayıflıyorsa, muhtemel problem akü, marş veya şasi topraklama kablosundadır.
Marş yaptığımda motor normal ilk çalıştırmalardaki gibi dönüyor
Bu durumda yakıt veya elektrik-ateşleme problemi var diyebiliriz.
Deponuzda benzin bulunduğundan emin olun. Yakıt çok azalmışsa, özellikle eğimli yollarda motora yeterince yakıt pompalanamayabilir. Benzin yeterli ise, muhtemel motorun çalışmama nedenleri : tıkanmış yakıt filtresi, tıkanmış yakıt enjektörleri, çalışmayan yakıt pompası veya bir elektrik/ateşleme problemidir.

Motor Stop Etti ve Çalışmıyorsa
Islak yolda veya yağmurda sürdünüz ya da motoru yıkadınızsa:
Motor kompartmanını açarak, distribütör, yüksek voltaj kabloları ve bujileri kontrol edin. Islanmışlarsa, kontak kapalı iken kuru ve temiz bir bez parçasıyla silin (böyle bir durumun etkisi genellikle motorun güç kaybı, düşük devirde tekleme biçiminde görülür)
Önemli not: Kontak açıkken motora dokunmayın ve motor sıcak olabilir. Dikkatli olun.
Kurutma işleminin ardından, gaza sonuna kadar basarak yeniden marş yapın. Motor boğulmuş olabilir.
Depoda benzin var mı? Emin misiniz?
Bazen gösterge doğru çalışmadığı için benzin bittiği halde varmış gibi gösteriyor. motor çalışmıyorsa sebebi yakıt bitmesi de olabilir. (Yakıt bitmesinin ilk işaretleri tekleme, güç kaybı ve enjeksiyonlu motorlardaki elektrikli yakıt pompasının olağan dışı gürültülü çalışmasıdır)
Motor yeni tamirden çıktıysa:
Tekrar tamirciye götürün. Motorun çalışmama nedenlerinden birisi de bazen tamircilerin yapılması gereken bir şeyi unutmuş olmaları oluyor.

Motorunuz, akü kablolarını ayırıp tekrar bağladığınızda çalışmadıysa
Motorun çalışmama nedenleri genellikle yakıt ve ateşlemedir demiştik. Akü bağlantılarının temiz olup olmadıklarını kontrol ederek, tekrar sıkıca bağlayın Pozitif kablonun akünün (+), şasi kablosunun da (-) terminaline bağlandığından emin olun (Bir anlık bile olsa yanlış bağlantı, bazı motorun çalışmasını kontrol eden elektronik aksamları bozmuş bozulabilir)

Motor aşırı ısındıktan sonra stop etti ve soğuduktan sonra çalışmıyor
Büyük ihtimalle, ciddi bir problemle karşı karşıyasınız. Motor soğuduktan sonra çalışırsa, aşırı ısınmanın sebeplerini bulmaya çalışın ve yola çıkmadan bu sebebi gidermeye çalışın.

Motordaki Aşırı ısınmanın sebepleri:
Soğutma sıvısının eksik olması olabilir. Antifriz su karışımınız yoksa, geçici olarak su da ilave edebilirsiniz (Motor sıcak iken radyatörü açmayın.)

Su pompasını ve kayışını gözle muayene edin Kayış kopmuş veya gevşek olabilir.

Radyatör ve hortumlardan soğutucu sızıntısı olup olmadığına bakın. Radyatörün ön kısmına bakın Kağıt, yaprak, vb ile tıkanmış olabilir.
Sebep bunlar değilse, her şey normal görünüyor ama motor yine aşırı ısınıyorsa, aracınızı derhal bir tamirciye götürmelisiniz.

Motor stop etmeden önce yağ basıncının çok düşük olduğunu fark ettiyseniz: Yağ seviyesini ve motorun altında yağ sızıntısı olup olmadığını kontrol edin.
Motor stop etmeden önce vurma sesi, tıkırtı veya ıslık gibi anormal sesler duyduysanız: Muhtemelen ciddi bir motor problemiyle karşı karşıyasınız. Motordaki kayışları kontrol edin. motor çalışmıyorsa sebebi kayışın kopması olabilir. Kopma sırasında vuruntu benzeri ses çıkabilir. Islık veya gıcırtı sesi geliyorsa, kayış gevşemiş olabilir. Vuruntu sesi ise, genellikle düşük oktanlı benzin veya ateşleme avansının fazla olmasından kaynaklanır.
Motor stop etmeden önce egzozda duman gördüyseniz;

Egzostan koyu siyah duman çıkıyorsa, bunun sebebi motorun boğulması veya bujilerden bazılarının ateşleme yapmıyor olması olabilir.

Egzostan mavi veya açık mavi duman çıkıyorsa, motorun anormal aşıntı, kırık segman, piston, gibi sebeplere bağlı olarak yağ yaktığı anlamına gelir.

Egzostan beyaz duman (buhar) çıkıyorsa, motora, bozuk conta, kırık veya çatlaklardan soğutma sıvısı girmiştir.
Aracınızdan kuvvetli benzin kokusu geliyorsa, yangın tehlikesi var demektir Hemen kontağı kapatarak aracın dışına çıkmalı, güvenlik nedeniyle kendi başınıza onarmaya bile kalkmamalısınız