Yazı İçeriği:
Yakıt Tasarrufu İçin Bilmeniz Gerekenler
Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır diye soranlar, öncelikle araçlardaki motoru ,vites şanzıman sistemini ve çalışma sistemlerini bilmek gerektiğini düşünecektir. Tabi ki iş sadece motorla da kalmıyor. Araçlarda yakıt sarfiyatını artıran pek çok iç ve dış faktör de var. Ben sadece sürücüyüm, işin teknik kısmından pek anlamam, ancak yakıt tasarrufu nasıl yapılır merak ediyorum diyenler için bu konuyu araştırıp detaylı sunmak istedik.
Gördük ki araçlardaki yakıt sarfiyatını artıran sebepler, ideal sürüş hızı, sürüş alışkanlıkları, yol durumu, ortam sıcaklığı, klima kullanımı, vites değiştirme tekniği, aracın ağırlığı, aerodinamiği, araç bakımı, bazı iç donanımların ve lastiklerin durumu gibi değişkenlere bağlı. Şimdi, yakıt tasarrufu nasıl yapılır anlayabilmek için bu değişkenlere göz atalım.
Yakıt tasarrufu için ne yapılmalı
Araçlarda yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler, sürüş alışkanlıklarını gözden geçirmek, aracı agresif kullanmamak (sürekli fren – gaz şeklinde ya da patinaj çektirerek) ideal hız ve motor devir sayısını bilmek, aracın aerodinamiğini bozacak eklentilerden ve gereksiz ağırlıklardan kaçınmak, uygun zamanda uygun vitese geçmenin önemini kavramak, motoru fazla rölantide çalıştırmamak, klimanın yakıt tüketimini artırdığını bilmek ve aracı bakımlı tutmak gibi başlıklar altında incelenebilir.
Yakıt tasarrufu için ideal hız
Yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler listemizin ilk sırasında yakıt tasarrufu için ideal hız var. Otomobilinizin son süratinin yüzde 70-80’ini geçmemek, yakıt tasarrufu için en uygun hız kuralıdır. ”Gaz pedalına altında yumurta varmış gibi basmak” deyimi buradan gelir. Hız yapmak için gaz pedalının sonuna kadar basmaya gerek olduğunu düşünmeyin. İdeal hıza ulaşmak için aracınızı fazla zorla zorlamadan hızlandırmak ve hızı korumaya çalışmak yeterli. Yani gaz pedalının altında ne kadar fazla boşluk bırakılırsa o kadar yakıttan tasarruf edersiniz. Bunun için de vitesleri zamanında değiştirmek ve motorun devrine dikkat etmek yeterlidir.
Aracınızın motoru uygun devri almışsa gaza basmanıza gerek kalmaz. 3000 devri geçmemeye bakın. Bazıları yakıt tasarrufu için çok düşük devirlerde sürekli yol almaya çalışır ki bu da hatadır. Çok düşük devirlerde kullanılan bir otomobilin motoru daha çabuk yıpranır. Yakıt tasarruf yapmak isterken yaptığınız yakıt tasarrufundan daha çok yedek parça ve tamir masrafı harcarsınız.
İdeal hız yerine gereğinden fazla hızlı gitmek de yakıt sarfiyatını artıran sebeplerdendir. 90 km/s’den sonraki her 1 km/s artış, yakıt tüketimini %1 artırır. Saatte 120 km hızla giden bir araç, 80 km hızla giden bir araca göre yüzde 25 daha fazla yakıt tüketir.
Sık sık hız değiştirmek de yakıt sarfiyatını artırır. Kararlı, dengeli bir sürüş, yakıt tasarrufu yapmak için idealdir. Önünüzdeki araçla yeterli takip mesafesi bırakırsanız, yavaşlamanız gerektiğinde ani fren yapmak yerine, ayağınızı gazdan çekerek yavaşlayıp hafif frenle durarak, hem gereksiz yakıt sarfiyatından kaçınmış, hem de fren balatalarınızın ömrünü uzatmış olursunuz. Uzmanlar bu şekilde sürüş alışkanlığı edinenlerin yüzde 15-20 yakıt tasarrufu yaptıklarını söylüyor.
Aracınızda hız sabitleme sistemi varsa, yakıt tasarrufu için bu sistemi sadece düz yollarda kullanın.
Yakıt tasarrufu için nasıl vites değiştirmek gerekir?
Araçlarda yakıt tasarrufu için ne yapılmalı listemizin ikinci başlık konusu vites değiştirme. Yakıt tasarrufu için doğru zamanda vites değiştirin. Birinci vitesi yalnızca otomobili hareket ettirmek için kullanın, Uzun süre birinci viteste gidilirse yakıt tüketimi anormal miktara yükselir. Hemen ikinci, üçüncü ve dördüncü viteslere geçin. Vitesler değiştirildiğinde motor devri değişir.
Vites değiştirirken motoru üst devirlere çıkarmaktan kaçının. Her motorun maksimum devir sayısı ve en verimli çalıştığı devir aralığı vardır. Bu devir, araçtan araca değiştiği için teknik verilerine bakarak ya da servislere danışılarak öğrenilebilir. Teknik verilerde “maksimum tork” diye verilen değer genellikle motorun en verimli çalıştığı ve az yakıt tükettiği devirdir. Otomobilden otomobile değişmekle birlikte genellikle 2000-4500 d/d aralığında olan maksimum tork devrinde kalacak biçimde vitesler değiştirilirse yakıt tüketimi önemli ölçüde azalacaktır.
İşin püf noktası, motorun uygun devre ulaştığını anladığımız vakit, vites değiştirmektir. Gereğinden büyük vites kullanmak motora fazla yük verir, motor gerekli devire ulaşamazsa hem fazla yakar hemde fazla yorulur.
Sürüş alışkanlıkları konusunda yapılması gerekenler
Yakıt tasarrufu için nasıl sağlanır konusunda üçüncü konu başlığımız ise sürüş alışkanlıkları. Sürüş tarzınız yakıt tüketimini azımsanmayacak ölçülerde düşürebiliyor. Ani kalkış veya ara gazı gibi gereksiz sürüş alışkanlıklarından uzak durun.
Kısa mesafelerde araç kullanmak yakıt tasarrufu için uygun değildir. Aracınız marşa basıldığı andan itibaren 100 km’de 40 litreye eşdeğer bir yakıt harcar. Ancak 4 kilometre yol katedildikten sonra otomobilin motoru normal ısısına kavuşur ve tüketim normalleşir. Mümkünse kısa mesafelerde yürüyün.
Motoru rölantide ısıtmak motora verdiği zarar yanında yakıt tüketimini de artıran sebeplerdendir. Motoru çalıştırıp yola çıktığınızda yaptığınız birinci kilometre sonunda otomobilin yaktığı benzin üç dakika rölantide çalışmış kadardır. Yani otomobili üç dakika ısıtmak için harcanan benzinle 1 km yol yapabilirsiniz. Bu nedenle uzun süreli durmalarda motoru durdurmakta fayda var.
Gereksiz direksiyon hareketleri yakıt sarfiyatını artırır
Lastiğin her bir yanal hareketi yakıt tüketen sürtünmeye neden olduğundan, gereksiz direksiyon hareketlerinden veya dönme hareketlerinden sakının.
Toprak ve Kaygan yollardaki hareket tarzı
Toprak ve kaygan yollarda ani hızlanmadan kaçının. Yavaş yavaş hızlanın. Bu sürüş tarzı yakıt tasarrufu konusunda sizin artı yönünüz olacaktır.
Yokuşlarda yakıt tasarrufu için ne yapılmalı
Uzun yokuşlarda 5.nci vites yokuş aşağı giderken kranklar devrini bulduğu zaman neredeyse hiç yakıt yakmaz. Ancak vitesi boşa atınca araba rolantide çalışır.Vites boşa atıldığında motora yakıt girişi kesilmediğinden tüketim devam eder. Bu durumda, aynı kırmızı ışıkta bekliyormuş gibi yakıt harcar. Ayrıca aracı durdurmak da güçleşir.
Yavaşlamak için ağır frenleme yerine Sürtünme kuvvetinden yararlanın. Bırakın sürtünme kuvveti sizi yavaşlatsın. (Tabi ki acil durumlar haricinde) Bu yavaşlama tekniği yakıt tasarrufu için en iyilerinden biridir.
Yokuş çıkarken az yakıt tüketmek için yüksek viteste tam gaz yapmaktansa daha düşük viteste yarım, hatta çeyrek gaz yapmak daha doğru olur.
Enjeksiyonlu araçlarda yakıt tasarrufu için yokuş aşağı inerken gaza basmamak yeterlidir. Yokuş aşağı inerken gaza basılmazsa enjeksiyonlu araçlar yakıt tüketmiyor.
Yakıt tasarrufu için lastik basıncı, araç bakımı, klimanın etkisi
Kışın kış lastiklerini yazın yaz lastiklerini kullanın. Dört mevsim veya daha büyük ebattaki lastikleri kullanmayın. Yakıt tasarrufu için lastik basıncı da önemlidir. Lastik basıncı düşükse sürtünme artacak ve yakıt tüketimi de buna bağlı olarak artacaktır. Lastikler üreticinin tavsiye ettiği ideal basınçta olmalıdır.
Araç bakımı da benzin tasarrufu için etkilidir. Buji ve hava filitrelerini düzenli olarak değiştirin. Yakıtınızı mümkün olduğu ölçüde güvenilir yerlerden alın.
Yakıt tasarrufu için çok sıcak havalarda arabanızı çalıştırın ve biraz ısınmasını beklerken camları açık bırakın. Sonra klimayı çalıştırın ve klimayı çok kullanmayın.
Yakıt tasarrufu için Ağırlık ve aerodinamiğin önemi
Otomobilinizin üzerine monte ettiğiniz eşya yüklü portbagaj 100 km mesafede 2 litre, boş portbagajsa otomobilin aerodinamik yapısını olumsuz etkileyeceğinden yakıt tüketimini ortalama 0.5 litre artırır. Hız büyüdükçe hava direnci de artacağı için yakıt tüketimi de artar.
Camlar açık seyahat etmek yakıt tüketimini artırır.İçeri dolan hava, otomobilin iç mekanının bir paraşüt görevi görmesine sebep olur. (Özellikle 90 km ve üzeri hızlarda) Camlar açıkken yakıt tüketimi, 100 km’de en az 0.3 litre artacaktır. ancak camları kapatıp, varsa klimayı açmak da çözüm değildir; çünkü klima havanın sıcaklığına ve kullanılan kapasiteye bağlı olarak yakıt tüketiminin 0.5-1 litre arasında artmasına neden olur.
Arabada gereksiz yük bulundurmayın. Otomobilde bulunan fazladan her ağırlık yakıt tüketimini olumsuz etkiler. (Özellikle de motor gücü düşük araçlarda). Standart bir otomobilde her 100 kg fazlalık, 100 km’de 1 litre ekstra yakıt sarfiyatı demektir.
Son olarak yazımızın özeti niteliğinde, yukarıdaki görselde tüm yakıt tasarrufu ipuçlarını topladık.
Sitenizi bugün şans eseri buldum, fakat çok şanslı olduğuma kanaat getirdim. Harika bir site olmuş. Yapımda emeği geçen herkesin ellerine sağlık.
Bilgiler çok faydalı emeği geçenlere teşekkürler
Gayet bilgilendirici, hemen hemen her konu itina ile anlatılmış herşey için teşekkürler. Kam mili zinciri koparsa araç çalışırmı ? Kam mili zinciri aracın aynı zamanda yağ pompasını çalıştırır doğrumu, koparsa araçta vuruntu meydana gelir stop eder yağsız kalan motor sürtünmeyle gereginden fazla ısınır pistonları eğer segmanlar bozulur doğrumu. Araç ta akü işareti ,Epc( elektronik kontrol ünitesi) hatası vermesi bu sebepden olabilirmi yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler.