Araç bakımı ve motor bilgisi kategorisindeki bu yazımız buji arızaları hakkında olacak. Çeşitli buji arızaları ve arızalanma sebepleri. Buji arızası neye yol açar? Motorun çalışmamasının, zor çalışmasının, fazla yakıt tüketiminin sebebi buji arızası olabilir mi? Kışın soğuk havalarda motor zor çalışıyor. Sebebi nedir? gibi sorulara cevap arayacağız.
Buji Arızaları
Motordaki silindirlerin içinde sıkıştırılan yakıt – hava karışımını kıvılcımla ateşleyen bujilerdeki en basit bir arıza, yakıt sarfiyatını artırırken performansını da azaltır. Motordaki birçok arızayı da bujilere bakarak tespit etmek mümkündür.
Aşağıdaki bilgiler sayesinde, bujinizin bozuk olup olmadığını, ve bozuksa bunun sebeplerini bulabilirsiniz.
Çeşitli Buji Arızaları
Tırnak aralığının ideal ölçüde olmaması
Bujilerdeki tırnak aralığı ideal konumda değilse, buji yeni bile olsa yakıt – hava karışımı iyi ateşlenmez. Buna bağlı olarak da yanma odasındaki patlama zayıflar ve motorun gücü azalır. Bu durumda, aracın araçtaki yakıtın çoğu yanmadan egzozdan çıkar ve otomobilin yakıt sarfiyatı hissedilir oranda artar.
Yukarıdaki ve aşağıdaki resimlerde, buji tırnak aralığını kontrol etmek için yapılmış, değişik tırnak aralıklarının kontrol edilebildiği bir alet (sentil) görülmektedir.
Yeni bir buji aldığınızda, takmadan önce tırnak aralığı sentille kontrol edilmeli ve ayarı bozuksa, fabrika verilerine göre ayarlanmalıdır.
Bujilerin üzerinde yağ birikintisi olması
Bujiler sökülüp kontrol edildiğinde üzerinde yağ birikintileri varsa, motordaki yanma odasına fazla yağ giriyor ve elektrotları yağlıyor demektir. Bu gibi durumlarda buji yağla kaplandığı için, kıvılcım normal düzeyin çok altında gerçekleşir. Bu durum yakıt tüketimini artırır ve performansı azaltır. Çözüm ise motoru revizyondan geçirmektir.
Üzerinde Yağ Birikintisi Olduğunda, bujiler sökülüp üzerine bakılmalı eğer ki yağ birikintisi varsa, motora gereğinden fazla hava ve benzin karışımı giriyor ve elektroları yağlıyor demektir. Bujinin etrafını yağ sardığından dolayı kıvılcım olayı normal düzeyin çok altında gerçekleşir.
Konuyla ilgili ayrıntılı yazımız için BKNZ : Buji yağlanmasının sebepleri ve belirtileri
Bujilerin üzerinde kurum birikmişse
Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurum birikmişse, bu durum, karbüratör ve enjeksiyon ayarının bozuk olduğu anlamına gelir.
Bu gibi durumlarda motorda ateşleme sorunlu olur ve motor soğuk havalarda güçlükle çalışır. Sorunu çözmek için hava filtresinin kontrol edilmesi, karbüratör ve enjeksiyon ayarının yapılması gerekir.
Buji Elektrotları birbirine kaynamış
Buji elektrotları birbirine kaynamışsa ve üzerinde yabancı maddeler toplanmışsa, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olmuş demektir.
Bu sorunun sebebi, ateşleme ve supap ayarlarının bozuk olması, arızalı distribütör ve kalitesiz yakıt kullanma olabilir. Sorunu çözmek için, motor ateşleme ile yakıt ayarı kontrol edilmeli ve yeni buji takılmalıdır.
Buji çatlaması
Bujilerde ender de de olsa karşılaşılan bir arızadır. Bujinin yere düşmesi sonucunda, elektrotunda mekanik hasar meydana gelmesidir.
Bu gibi durumlarda ateşleme eksik olur ve kıvılcım başka yerlere sıçrar. Bu nedenle arızalı bujinin değiştirilmesi gereklidir.
Buji arızaları nelere sebep olur?
Yukarıda anlattığımız çeşitli buji arızalarından birinin gerçekleşmesi durumunda;
Aracınız eksik ateşleme yapabilir. Motor soğuk havalarda güçlükle çalışabilir. Yakıt tüketimi artabilir. Aracın performansı azalabilir. Hatta motor hiç çalışmayabilir.
Merhaba bujilerde ayrıca tırnak kırılması problemleri yaşanıyor bunun sebebi ne olabilir.?
S.a arkadaşlar kendi arabam Hyundai Accent 1.5 16 walf 2000 model milenyum kasa sıkıntı. Motor 3 çüncu göz sürekli buji catlatiyor ateşleme sisteminden değiştirmediği mız sadece motor beyni kaldı ama hala bir çözüm bulamadık bu konu hakkında yardımcı veya bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum saygilar