CAM (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar destekli imalat anlamına gelir. Daha geniş anlamda, envanter kontrolünde bilgisayar kullanımı, proje yönetimi, malzeme ihtiyaç planlaması, veri toplama, test etme ve kalite kontrol gibi üretim ortamındaki tüm faaliyetleri ifade eder.
CAD ve CAM sistemlerinin entegrasyonu, Computer Integrated Manufacturing (Bilgisayarla Bütünleşik İmalat) sistemi olarak adlandırılır. Bilgisayarın imalattaki rolü, imalat sürecinin bilgisayarla izlenmesi ve kontrolü ve esas olarak imalat eylemi hazırlıkları ve imalat sonrası işlemlerle ilgilenen imalat destek uygulamaları olmak üzere iki ana grupta olabilir. Bilgisayarlar, takım tezgahlarının ve diğer malzeme taşıma ekipmanlarının kontrolünde kullanılır.
CAM Kullanmanın Avantajları
- Verimlilik: CAM, makine darbelerini ve iş parçalarını daha hızlı ve doğru şekilde işleyebilir, böylece üretim süresini azaltır ve verimliliği arttırır. Toplam üretim faaliyetinin tamamen bilgisayar üzerinden organize edildiği göz önüne alındığında, tesisin verimliliğinin artırılması mümkün olacaktır. İmalatta teslim süreleri büyük ölçüde azaltılacaktır.
- Hassasiyet: CAM, iş parçalarının ölçümlerini ve toleranslarını daha doğru ve hassas şekilde kontrol edebilir.
- Maliyet tasarrufu: CAM, iş parçalarının üretim maliyetlerini azaltır ve hataların maliyetini azaltır.
Bir CAM sisteminin bileşenlerinin çoğu, entegre tanılama ve izleme olanaklarını içereceğinden, geleneksel üretim yöntemlerine kıyasla daha az bakım gerektirecektir. - Öğrenme ve analitik: CAM, üretim işlemlerinin analitik verilerini toplayarak, üretim süreçlerini geliştirmek ve optimize etmek için kullanılabilir.
- Esneklik: CAM, çeşitli iş parçalarının üretiminde kullanılabilir ve çeşitli üretim işlemleri için programlanabilir. CAM, üretim yöntemlerinde ve ürün hatlarının değiştirilmesinde esnekliği artırır. Entegre bir CAM ortamında tasarımda gerekli olan herhangi bir değişiklik, herhangi bir gecikme endişesi olmaksızın herhangi bir tasarım aşamasına dahil edilebilir.
Tüm bilgi ve kontrol fonksiyonları bilgisayar yardımı ile denendiği için üretim faaliyeti üzerinde daha iyi bir yönetim kontrolü mümkündür. Yukarıdaki avantajların tümü, düzgün bir şekilde çevrildiğinde, daha düşük toplam maliyet ve dolayısıyla daha yüksek nihai kazanç anlamına gelir. Bu nedenle, bir üretim birimindeki herhangi bir üretim faaliyeti (atölye üretimi veya toplu ölçekli üretim), Bilgisayar Destekli İmalatın faydalarından yararlanabilir.