Bunun gerçekleşmesinin birçok nedeni var. Birincisi, sadece yaşlı olabilir. Uzmanlar, bir araç aküsünün ortalama ömrünün ideal bir ortamda beş yıla ulaşabileceğini söylüyor. Aracınızın aküsü bundan daha yaşlıysa, o zaman ölmeden önceki son günlerini yaşıyor olabilir.
Akünün ömrünü azaltan şeyler
- Aracınızın ses sistemini veya iç lambalarını uzun bir süre açık bırakıyorsunuz.
- Alternatörünüz arızalı.
- Düşük kaliteli bir akü aldınız.
- Tam bir aksesuar canavarısınız.
- Aküyü yanlış şarj ediyorsunuz.
Marş yaptığınız halde motorun çalışmaması, Aksesuarların çalışmaması ya da zayıf çalışmasının sebebi bazen akünün kutuplarına bağlanan kablolardaki paslanma, kireçlenme ya da hasarlı kablo kullanmanız olabilir. Böyle olmadığına emin olun. Aşağıda paylaştığımız videoda, hasarlı ve paslı bir kablonun akü performansını nasıl etkilediğini görebiliyorsunuz.
Akünüzün ömrünün bitip bitmediğini size söyleyecek bazı belirtiler var; Buradaki ipucu, bu belirtilerin birçoğunun ya da hepsinin durumunuza uyup uymadığını görmek. Aşağıda anlatacağımız işaretlerden ne kadarı sizde varsa, Akünüz bitmeye o kadar yaklaşmıştır. İşte dikkat etmeniz gereken belirtiler:
Akünüz sık sık boşalıyorsa
Normal şartlar altında, aracınızı çalıştırmanız aküyü biraz boşaltacaktır, ancak alternatör (Şarj dinamosu), sürüş esnasında tekrar şarj edecektir. Aküyü her 3-5 günde bir veya daha fazla şarj etmeniz gerekiyorsa, akünün ömrünün dolmaya başladığından şüphelenebilirsiniz.
Yine motor kapalıyken ve radyo / aksesuar çalışır durumdayken akü 15–30 dakika içinde bitiyorsa bu da akünün ömrünün dolduğuna dair işaretlerden biridir.
Akü neden şarj olmaz?
Aracınız hareket halinde olduğu halde akü boşalıyorsa, aküyü şarj etmekten sorumlu olan alternatör arızasından söz edilebilir.
Aracınızı sürdüğünüz halde akü şarj olmuyor. İlk bakışta alternatör arızasından şüphelenilse de bazen korozyona uğramış (paslanmış) akü bağlantıları, sürüş esnasında şarj sisteminin aküyü doldurmasını önleyebilir. Bu durumda alternatörünüz arızalı olmayabilir.
Sık Sık Marş Sorunu Yaşıyorsanız
Aracınızın aküsü tükendiğinde, en belirgin belirti motorun çalışmamasıdır. Özellikle soğuk havalarda, uzun süre aracın çalışmadığı sürelerden sonra arabayı çalıştırmanın çok zorlaşması da bir işarettir.
Kontak anahtarını çevirdiğinizde hiçbir şey duymazsanız
Kontak anahtarını çevirdiğinizde hiçbir şey duymazsanız, bu marş motorunun güç almadığının iyi bir göstergesidir. Farlarınızın doğru dürüst çalışmaması gibi diğer ipuçlarıyla birleştirildiğinde, ölü bir akü oldukça muhtemel bir suçludur.
Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş motorunu duyabilirsiniz, ancak motor çalışmaz.
Kontak yaptığınızda aracınızın verdiği sesi muhtemelen biliyorsunuzdur. Dolayısıyla, sesinizde, aracınızda bir sorun olduğunu gösteren ince değişiklikleri fark edebilirsiniz.
Kontağı açmayı deneyin. Normalde marş motorunun çalışma sesini duyarsınız. Ancak, akü bittiğinde, yalnızca bir tıklama sesi duyarsınız.
Aksesuarlar düzgün çalışmıyorsa
Anahtarı çevirdiğinizde iç ışıklar, gösterge lambası, kısa far veya radyonun açık olduğu halde çalışmaması. Ya da sık sık kendi kendine kapanmaları.
Radyoyu, Gösterge ışıklarını, otomatik kapı ve camları, farlarınızı, sileceklerinizi, ışıklarınızı ve hoparlörlerinizi kontrol edin. Çalışmıyorlar mı? Bu aksesuarların çalışması için güç, yani araç aküsü gerekir, bu yüzden, çalışmıyorlarsa (veya normalden daha sönük ve zayıf çalışıyorlarsa), bu durumda suçlu ölü bir akü olabilir.
Önce arabanızın kornası üzerinde odaklanın, ışıklara değil. Kornalar Aracınızın farlarından çok daha fazla güç kullanırlar. Kornanın çalışmadığı zaman, aracın aküsü ölmek üzeredir ya da çoktan ölmüştür.
Aracınız hareket halindeyken gaz pedalına bastığınızda lambalar ve – veya Aksesuarlar zayıflıyorsa ya da yanıp sönüyorsa bu da belirtilerden biridir.
Aracınızdan Çürük Yumurta Kokusu Geliyorsa
Kötü bir koku alıyor musunuz? Çürümüş yumurta kokusu gibi mi? Bu koku sülfürik asittir. En geleneksel otomobil aküleri sülfürik asit ve su karışımı ile doldurulur. Akü ömrünü tamamlamaya yaklaştığında, asit ve suyun bir kısmı buharlaşır ve akünün aşırı ısınmasına neden olur. Bu durum da çürük yumurta kokusuna benzeyen o kötü kokuyu üretir.
Akü test cihazınız öldüğünü söylüyor.
Tüm bu belirtilerden bir kaç tanesini yaşıyorsanız , şüphelerinizi teyit etmek için yapılacak en iyi ve en güvenilir şey, iyi bir akü test cihazı kullanmak ve akünün ölü olup olmadığını anlamaktır. Bu, akünüzün ümidinin olup olmadığını bilmek için en doğru yoldur.
Araç şarj sistemleri normalde yaklaşık 14 voltta durur ve araç aküleri tam ve yakın zamanda şarj edildiğinde genellikle yaklaşık 13 volt okuyacaktır. Bunu akılda tutarak, normal araç akülerinin, sadece yüzde 80’i kadar olan 10.5 voltta “tamamen boşaldığı” kabul edilir.
Eğer akü sonuçta bitmediyse, kontak anahtarından, solenoitten, marş motorundan veya paslanmış akü terminalleri veya gevşek bağlanmış akü kablosu gibi şeylerden şüphelenebilirsiniz. Bu tür bir sorunu teşhis etmenin tek yolu, bu olasılıkların her birini birer birer ortadan kaldırmaktır.