Bilindiği gibi motorlu araçlarda akü denen bir parça bulunur. Akü, basit anlatımıyla, kimyasal bir yöntemle elektrik depolayan bir cihazdır. Akünün depoladığı elektrik akımı ile, araç park halindeyken ve motor çalışmasa bile farla ve iç elektrik aksamı çalışabilir. Peki Akünün depoladığı elektrik nereden gelir? Akü boşaldığı zaman bunu hangi parça tekrar şarj eder? Bunu hiç düşündük mü?
Şarj Dinamosu Nedir?
Şarj Dinamosunun Diğer adı Alternatördür. Motor çalıştığı müddetçe mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren parçadır. Şarj dinamosu motor çalıştığı zaman devreye girer.
Şarj Dinamosu Ne işe yarar?
Alternatör, motor devrine bağlı olarak elektrik akımı üretir. Aküyü şarj eder, doldurur. Şarj dinamosunun görevi aracın elektrik ihtiyacını karşılamaktır.
Şarj dinamosu Nasıl Çalışır?
Kontak anahtarı açıldığında, sürücü mahallinde bulunan yağ ve şarj göstergesi lambaları yanar. Marşa basılıp motor çalıştığında, yağlama ve akü lambaları söner. Şarj dinamosunun ürettiği elektrik, motor devri ile değişir. Şarj göstergesi, sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye bildirir.
Alternatör, Vantilatör kayışı sayesinde, krank kasnağından hareket alır. Vantilatör kayışı koparsa şarj lambası yanar. Bu yüzden akü şarj lambası yandığında motor stop edilmelidir.
Bu yazıda Şarj dinamosu, diğer adıyla alternatör ne işe yarar ve nasıl çalışır anlatmaya çalıştık. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile ilgili yazılara da göz atabilirsiniz.
Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Fiat 1.6 doblo panelvan 2014 model arabada aynı sıkıntı yaşadık. İlk olarak akü lambası ışığı yandı. Ses hiç olmadı.Kömürü değiştirdik düzeldi. Uzun yola gittik. Dönüş yolunda camlar acılmadı hiçbirşey çalışmadı. Bolu tünelinden zor çıktık ve sağa çektik. Sanayiye götürdüğümüzde bilyeleri değiştirdik sorun düzeldi. 800 km yakın yol yaptığımızda bu sefer ses gelmeye başladı. Kullandıkça arttı. Şuan son çare olarak şarj dinamosunu değiştireceğiz. Faydalı bilgi için teşekkür ederiz. İyi çalışmalar dilerim.