Otomobil nasıl yapılır? çoğu zaman düşünmüşüzdür . Ya da merak etmişizdir onbinlerce parçayı imal ediyorlar da nasıl kusursuzca montajı gerçekleştiriyorlar ? Bunları kim tasarlar ? Nasıl bir zeka ya da emek ürünüdür ? Kimler hangi şartlarda çalışır ? otomobil yapım aşamaları nelerdir .

Ya da hiç düşünmeyiz bunları .Arabayı gördüğümüzde ”adamlar yapmış abi”der geçeriz .Biz de yapacağız , yaparız yapmasına da ah başımızdakiler adam gibi olsa . Ah şu dış güçler köstek olmasa neler yaparız ” larla başlar ülke kurtarmaya döndürürüz muhabbeti .
Bütün bunları düşünsek de düşünmesek de bir yerlerde teknoloji alabildiğine akıyor . Dur durak bilmeden bütün imal metodları ve yapım aşamaları hep daha iyiye, daha kısa zamanda seri üretime , daha verimliye odaklanmış bir şekilde gelişiyor .

Otomobil üretimi ilk defa seri imalata Henry Ford tarafından geçilmiş ve İlk defa üretim bantları kullanılmıştı .

Önceden seri üretim bantlarında sadece insanlar çalışırken şimdi pek çok üretim aşamasında robotlar kullanılıyor artık . Üretimde robot kullanımı hem zamandan tasarrufa hem de kusursuz muntazamlıkta işler çıkmasına yardımı oluyor. Daha az insan çalıştırıldığı için işçilik maliyetinden düşülmesi de cabası .
Şimdilerde robotların ,gelişmiş sensörlerin ve algılayıcıların kullanılmadığı bir otomobil üretim tesisi kurduğunuzu düşünün . İlk başta işçilik maliyetinden dolayı 1-0 yenik başladığınızı söyleyebiliriz .

Aşağıdaki videoda izleyeceğiniz üzere otomobil üretimi başlı başına komplike bir mevzu . neredeyse tüm imalat metodlarının en son teknolojisine hakim olmalı , kaliteden ödün vermeden maliyeti minimuma düşürmek için çok detaylı hesaplamalar yapmalı , tasarımdan ödün vermeden kullanışlılığı sağlamalı . güç ve hızdan ödün vermeden sağlamlığı yakalamalısınız . Otomobil Yapım aşamaları dizayn edilirken planlamadaki en ufak bir hata maddi manevi büyük kayıplara yol açabilir .
Bütün bunları yaparken de minimum kaynak tüketmeli maksimum verimle çalışmalısınız .
maksimum verimi yakalayacağım derken de çalışan memnuniyetini de ihmal etmemelisiniz .
Her ne kadar robotlar kullanılıyor olsa da insan faktörü hala üretimde önemli . Çalışanlarınız mutlu değilse kaliteli işler çıkartmanız ya da bunu uzun vadeli başarmanız çok zor .