Bu yazıda Araçlarda ESP nedir. Neye denir. ESP açılımı nedir. ESP ne işe yarar gibi merak edilen soruların cevapları bulunur. ESP nasıl çalışır, görevi nedir merak ediyorsanız yazının devamına göz atın.
Araçlarda ESP Nedir?
ESP açılımı: ”Electronic Stability Program” ya da ”Elektronik Stabilite Programı” ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden gelmektedir. ESP nedir açıklayacak olursak, modern araçlarda, sürücünün yüksek hızlardaki ani frenlemelerinde , keskin dönüşlerinde aracın kontrolünü kaybetmemesini amaçlayan güvenlik sistemlerinden biridir.
Elektronik Stabilite Kontrolü, 1990’larda önde gelen otomobil parçası üreticilerinden biri olan Bosch tarafından tanıtıldı ve ilk olarak bir Mercedes Benz aracında kullanıldı. ESC, 2000’li yıllarda üretilen araçlarda ek bir özellik olarak mevcuttu. 2007 yılında piyasaya sürülen araçların yaklaşık %50’sinde ESC bulunmaktadır
ESP Ne işe Yarar
Yüksek hızlı bir araba kullandığınızı ve aniden bir engelle karşılaştığınızı hayal edin. Böyle bir senaryo, olası bir çarpışmayı önlemek için sizi keskin bir dönüş yapmaya veya fren yapmaya zorlar. Ancak bunu yaparken kontrolü kaybedebilir ve yoldan çıkabilirsiniz. Bu nedenle, kaza gibi istenmeyen bir olaya yol açabilir. Ayrıca kullandığınız araç devrilebilir. Bu durumu önlemek için üreticiler Elektronik Stabilite Programı (ESP) veya Elektronik Stabilite Kontrol sistemini (ESC) kullanmaktadır.
ESP, Sürüş niyetlerini tahmin edebilen akıllı bir güvenlik sistemidir. Peki ESP ne işe yarar?
İlk olarak ESP, sürücünün tekerlek yörüngesini korumasına yardımcı olur. Ancak bunu her bir tekerleğe fren uygulayarak yapar . İkinci olarak kritik manevralarda motor performansını da ayarlayabilmektedir . Ancak, ESP’nin nihai amacı, araç stabilitesini arttırmaktır. Böylece ESP patinajdan aracın patinaj yapmasını engelleyerek stabiliteyi artırır.
ESP Nasıl Çalışır?
Elektronik Stabilite Programı ESP aşağıdaki bileşenlerden oluşur:
- Hidrolik birim
- Tekerlek hız sensörleri
- Direksiyon açısı sensörü
- Sapma oranı ve yanal hızlanma sensörü
- Motor kontrol ünitesi
Peki ESP nasıl çalışır?
Aracı sürerken ESP, sensörler vasıtasıyla direksiyon hareketini ve tekerleklerdeki hız değişimini sürekli olarak izler. Ek olarak, yalpalama oranı ve yanal hızlanma sensörleri, aracın tam konumunu belirler.
Bu veriler, ECU’ya (Elektronik beyin) gönderilir. ESP, direksiyon simidi hareketi ile otomobilin tekerleklerinin hareketi arasında bir uyumsuzluk bulduğunda devreye girer.
Böylece sistem yoldaki bir engeli veya çok keskin bir dönüşü algılayabilir. Bu gibi durumlarda, sistem sadece ihtiyaç duyulan tekerleklere istenen frenleme kuvvetini uygular. Ve böylece sürücünün araç üzerindeki kontrolünü yeniden sağlar.
Ayrıca bu sistem ABS ve TCS sistemlerine göre daha avantajlıdır. Bunun nedeni, aracın sürüş davranışını gerçekten tahmin edebilmesidir. Elektronik Stabilite Programı devreye girdiğinde gösterge panelinde yanan bir gösterge şeklini gösterir. Çoğu durumda sürücü, ESP çalışmaya başladığında gelişmiş kontrol dışında araçta herhangi bir fark hissetmez.
Elektronik Stabilite Programı veya Elektronik Stabilite Kontrolünden bahsederken çoğu araç üreticisi ESP terimini kullanır. Ancak, bazı üreticiler aşağıdaki özel kısaltmaları kullanır.
Kısaltma | Tam Açılımı | Marka |
DSC | Dinamik Stabilite Kontrolü | BMW |
VSA | Araç Denge Yardımı | honda |
VSC | Araç Stabilite Kontrolü | toyota |
Elektronik Stabilite Kontrolünü çalışırken izleyin
Bu yazıda araçlarda ESP nedir. Açılımı nedir. ESP ne işe yarar. ESP Nasıl çalışır gibi konulara değindik. ESP sisteminin bileşenleri, parçaları ve çalışma sisteminden bahsettik. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile. Mutlu günler, sağlıklı sürüşler.