Bu yazıda dizel partikül filtresi nedir, ne işe yarar inceleyeceğiz. Dizel partikül filtresinin amacını ve görevini merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyunuz.
Dizel Partikül Filtresi nedir
Dizel araçlarda yanma sonucu oluşan, egzoz gazında bulunan siyah partikülleri filtreleyen parçaya dizel partikül filtresi denir.
Dizel partikül Filtresinin Görevi
Dizel partikül filtresinin görevi, egzoz gazını partiküllerden temizleyerek, egzoz partikül emisyonunu düşürmektir. Dizel partikül filtresi sadece dizel araçlarda bulunur.

Dizel Partikül Filtresine neden İhtiyaç Duyulmuş
Dizel araçlarda özellikle gaz pedalına fazla basıldığında ani hızlanmalarda, yani motorda zengin karışım olduğunda (fazla yakıt-az hava) egzozdan çok fazla partikül yayılır. Aslında bu partiküller, yanma odasında yanmaya zaman bulamamış karbon parçacıklardır.
Dizel partikül filtresinin yapısı metal silindirik-elips bir gövde şeklidedir. Partikül filtresinin içerisinde, üzerinde değerli metaller emdirilmiş seramik petek yapılı bir blok bulunur.
Yapı olarak katalitik konvertör petek bloğuna benzese de, partikül filtresinin bloğunda bulunan kanalların bir ucu açık diğer ucu kapalıdır.

Dizel motorlardan çıkan NOx ve partikül emisyonu, çevre için daha büyük bir tehdittir. Etkisini azaltmak için otomotiv mühendisleri, daha katı olan Euro-6 emisyon standardına uymak için DPF’yi geliştirdiler. DPF terimi, Dizel Partikül Filtresi anlamına gelir. Euro-6 emisyon uyumlu dizel motorlarda kullanılmaktadır .
Dizel Partikül Filtresi Ne işe Yarar
Üreticiler Dizel Partikül Filtresini dizelin yanma işlemi sonucunda ortaya çıkan kurum partiküllerini filtrelemek, depolamak ve yakmak için kullanmaktadırlar.
Dizel araçlardan kaynaklanan emisyonları azaltmak için dizel partikül filtreleri, filtreyi yenilemek için periyodik olarak yakılması gereken egzoz kurumlarını yakalar ve depolar. Yenileme işlemi filtrede biriken fazla kurumu yakarak zararlı egzoz emisyonunu ve hızlanırken dizel araçlarda yaygın olarak gördüğünüz siyah dumanı önler.

Dizel partikül filtreleri, motor egzozundan çıkan kurum partiküllerini yakalayıp çevreye ulaşmasını engelleyerek çalışır. Partikül filtresi, rejenerasyon adı verilen bir süreçle partiküller oksitlenene veya DPF’nin kendisinde yanana kadar katı partikülleri yakalayacak ve tutacak şekilde tasarlanmıştır.
Bu yazıda Dizel araçlarda bulunan dizel partikül filtresi nedir ve ne işe yarar inceledik. Dizel partikül filtresinin dolması durumunda olabilecekler. Aracınızın gösterge panelinde dizel partikül filtresi uyarısıyla karşılaşırsanız ne yapmalısınız merak ediyorsanız aşağıdaki ilgili yazılara bakınız.