Akü Arıza Lambası Neden Yanar ?

Bu işaretle karşılaşan çoğu kullanıcı problemin direkt olarak aküyle ilgili olduğunu düşünür, ancak bu uyarı lambasını görmemizin sebebi akü olmayabilir.
Akü arıza lambası motor çalışıyorken hala yanmaya devam ediyorsa bu durumun birkaç sebebi olabilir. Akü arızası olabilir. Akü tamamen bitmiş olabilir.
Şarj dinamosu arızası da olabilir. Şarj dinamosu (Alternatör) bozuk olabilir; alternatörün sökülüp tüm kısımları kontrol edilerek özellikle kömürler ve sargılar kontrol edilmelidir.

Alternatör kayışı gevşemiş olabilir. Çünkü şarj dinamosu hareketi vantilatör kayışından alır. Gevşek kayış yeterli hızda dönmeyeceğinden bataryanın şarj olması için gerekli akımı veremez.
Şarj regülatöründen kaynaklı bir arıza olabilir; devrede herhangi bir problem yoksa ve buna rağmen batarya dolmuyorsa arıza büyük ihtimalle gerilim regülatörünün ayarının az olmasından kaynaklanıyordur.

Akü bataryası bozuk olabilir; batarya sülfatlaşmıssa yada bağlantı uçlarının birinde açıklık varsa normal çalışma durumları olsa bile batarya tam şarj edilemez.
Biz burada, akü arıza tespiti, akünün ölüp ölmediğini anlama gibi konular üzerinde duracağız.
Akü Arıza Belirtileri
Şarj sisteminin çalışıp çalışmadığını veya akünün bozuk olup olmadığını voltmetre kullanarak öğrenebilirsiniz.Voltmetreyi DC ( 20 ) akıma ayarlayıp ölçüm yapıyoruz.
Voltmetre aküye bağlanıp motor çalıştırılır.Voltmetreden Voltaj takibi yapılır. motor rölantide 1000 devir civarında çalışmalı. Değer 14 volt civarıysa şarj sistemi çalışıyor diyebiliriz.
Arabanın farlarını açarak tekrar kontrol edin. Voltajın 13.6 civarlarından aşağı düşmemesi gerekir.

Motor devrini yükseltin. Voltajın 14.2 den ( şarj sisteminin kapasitesine göre konjektör voltajı yüksek olabilir 14.2 -14.8 normal değerler ) fazla yükselmemesi gerekir.
Motor çalışırken ayağınızı gaz pedalından çektiğiniz zaman far ışıkları zayıflıyorsa akü zayıflamış olabilir.

Eğer Marş yapacak kadar elektrik gelmiyorsa, akü ömrünü tamamlamış şarj kabul etmiyor olabilir. Bunun kontrolü için Voltmetreyi DC 20 ye getiriyoruz. Motor çalışmaz durumdayken voltmetre yardımıyla akünün ölçümünü yaptığımızda Voltaj 12 – 12.6 civarında değer göstermesi gerekir.Değer daha düşükse ( 6 -7 -8 -9 -10 ) gibi değerler gösteriyorsa akü plakalarından birinin veya birkaçının bozulduğu anlaşılır.Akünün yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
Akünün voltajı neden düşük ?
Aküde 6 adet plaka bulunur. Her plakanın voltajı 2.1 değerindedir.Plakalardan birinin yada bir kaçının bozulması durumda voltaj değeri düşük çıkar.
Problem aküde mi yoksa alternatörde mi ?

Bu elektrik arızasının kaynağı akü olabileceği gibi alternatör de olabilir. Bunu anlamak için:
Aracınızı çalıştırın ve akü kablolarını mümkün olduğu sürece hızlıca yerinden çıkarın ve bekleyin. Eğer alternatör sistemi beslemekte zorlanıyorsa araç bir süre sonra duracaktır ve sorun alternatördedir.
Eğer aracınız çalışmaya devam ediyorsa problem aküden kaynaklanıyordur.
Akünün sağlamlık kontrolü
Bazı durumlarda aracınızın aküsü tamamen bitmiş olabilir. Acaba akü sağlam mı. Ölmüş mü? Akünün ömrünü tamamlayıp tamamlamadığını şu testle anlayabiliriz:

Arabayı çalıştıracak kadar gücü olmayan ve 12 voltu gösteren aküye, voltmetreyi bağlayıp DC 20 akıma ayarladıktan sonra marş yapılır.Voltaj 9.6 nın altına düşüyorsa akü ömrünü tamamlamış demektir.Voltaj 9.6 nın üstünde değer gösteriyorsa akü sağlam fakat akünün şarj edilmeye ihtiyacı olduğu anlaşılabilir.
Şu noktayı da hatırlatalım: akünün ölmek üzere olduğunu uzun sürede şarj olmasından anlayabiliriz. Bu durumun ardından kısa bir süre sonra akü tamamen kullanılamaz hale gelir.
Bu yazımızda akü arıza lambası neden yanar sorusuna cevaplar vermeye çalıştık. Akü arıza belirtileri ve akü arıza testine değindik. Akü voltaj değeri ne kadar olmalıdır. Akü voltajı neden düşük olur? Akü sağlamlık kontrolü gibi konulara değindik. Yeni yayınlarda buluşmak dileği ile.