Bu yazıda araç motor yakıt sisteminin bileşenleri nedir inceleyeceğiz. Motor yakıt sisteminin kısımları ve görevleri nelerdir anlatmaya çalışacağız. Öncelikle, yakıt sistemi nedir, ne işe yarar? buna değinelim:
Yakıt Sistemi
Bir motor enerji üretmek için üç şeye ihtiyaç duyar: yakıt, hava ve ateşleme kaynağı. Motor havayı çeker ve ardından motoru döndürmek için motor silindirinde yanan yakıta bu havayı ekler. Yakıt sistemi, motorun yanması için doğru hava ve yakıt karışımına sahip olduğundan emin olmaktan sorumludur.
Modern bir motorun yakıt enjeksiyon sistemi, 30 yıl önce kullanılandan çok farklıdır. Eskiden motor, bir vakum oluşturmak için hareketli pistonu kullanır, karbüratörden yakıtı çeker ve atmosferik hava ile karıştırırdı. Günümüzde bilgisayarlar, yakıta ihtiyaç duyulduğunu hissedebiliyor ve yakıtı doğrudan motor silindirine püskürtebiliyor. Silindire hava çekmek için hala pistonlar kullanılsa da günümüz motorları çok daha verimli çalışıyor.
Yakıt Sisteminin Bileşenleri
Yakıt Enjektörü
Yakıt enjeksiyonu 100 yılı aşkın bir süredir piyasada olmasına rağmen, 1980’lerde bilgisayar kontrolleri ortaya çıkana kadar yakıt enjeksiyonu daha iyi performans ve verimlilik için tercih edilen seçenek haline gelmedi.
Bir yakıt enjektörü, yakıtı karbüratör gibi motora vakumla çekmek yerine motora püskürtür. Bilgisayar, yakıt enjektörünün ne kadar süreyle ve ne zaman tetikleneceğini kontrol edebilir.
- Merkezi yakıt enjeksiyonu: Bir veya daha fazla yakıt enjektörü motora merkezi olarak monte edilmiştir ve yakıt tüm silindirlere eşit olarak dağıtılır.
- Çok girişli yakıt enjeksiyonu: Her silindir için tek bir enjektör vardır ve bilgisayar, enjektörleri genellikle partiler halinde açıp kapatabilir.
- Sıralı yakıt enjeksiyonu: Çok bağlantı noktalı bir kurulum, ancak bilgisayar tam olarak ne zaman olacağını seçebilir. Maksimum güç ve verimlilik için yakıtı her bir silindire doğru zamanda gönderir. Modern arabaların çoğunda bu özellik vardır.
Yakıt Pompası
Yakıt pompası, yakıtı depodan motora taşır. Yakıt deposuna, yakıt deposunun hemen dışına ve hatta motora monte edilebilir.
Bazı yakıt pompaları sürekli çalışır ve yakıt basıncı çok yükselirse bir valf açılır ve fazla yakıt yakıt deposuna geri gönderilir. Bazı yakıt pompaları bilgisayar tarafından kontrol edilir ve gerektiğinde açılıp kapatılabilir.
Yakıt Deposu
Benzin deposu yakıtı depolamaktan daha fazlasını yapar; arabanızın emisyon sisteminin bir parçasıdır. Eskiden, benzin deposundaki gaz buharları atmosfere atılırdı. Bugün, benzin deposunda, bu buharların motora geri döndürülmesine ve yanma sürecinin bir parçası olarak yakılmasına izin veren bir valf bulunmaktadır. Bu sistem evaporatif emisyon kontrol (EVAP) sistemi olarak adlandırılır.
Yakıt filtresi
Yakıt filtresi, yakıttaki mikro parçacıkları tutarak, yakıt enjektörlerinin ve pompanın tıkamasını önler, kirleticileri motordan uzak tutar. Yakıt filtreleri değişik şekillerde, boyutlarda üretilebilir.
Bazıları bağımsız, bazıları kartuşlu, bazıları motora bağlı, bazıları da depoya bağlı. Sizinkinin bulunduğu yer ve ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiği, üreticinize bağlıdır.
Yakıt Atalet Anahtarı
Yakıt kesme anahtarı da denir. Bu anahtar, bir kaza anında sarsıntı durumunda yakıt pompasına giden gücü keser.
Yakıt pompası elektrikli olduğu için bir kazadan sonra hala motora yakıt pompalayabilir ve bu tehlikeli bir yangın tehlikesine neden olabilir. Bu nedenle bu anahtar yakıt akışını kesmek için kullanılır. Anahtarın üstündeki düğmeye basarak sıfırlanabilir.
Yakıt Sensörleri ve Monitörler
Aracınız, motora ne zaman yakıt verilmesi gerektiğini belirlemek için çeşitli sensörlere ve monitörlere güvenir.
- Yakıt Rayı Basınç Sensörü: Yakıt railindeki basıncı takip eder ve bu bilgiyi motor kontrol ünitesine iletir.
- Yakıt basıncı regülatörü: Uygun yakıt basıncını düzenlemenin mekanik bir yolu. Basınç çok yükselirse, regülatör açılır ve fazla yakıtı yakıt deposuna geri gönderir. Bu, pompa bilgisayar tarafından kontrol edilmediğinde kullanılır.
- Yakıt deposu basınç sensörü: Bu sensör, bilgisayara benzin deponuzdaki basıncın doğru olup olmadığını söyler. Çok yüksek veya çok düşükse, bu, yakıt deposundaki buharların muhtemelen yanmak için motora gitmediği anlamına gelir.