Bu yazıda ABS Fren Sistemi Nedir. ABS ne işe yarar gibi merak edilen sorulara cevaplar vereceğiz. ABS sisteminin bileşenlerinden bahsedeceğiz ve ABS nasıl çalışır resimli olarak anlatacağız.
ABS nedir?
ABS kısaltması, İngilizce ”Anti-Lock Braking System” yani ”Kilitlenme Önleyici Fren Sistemi” demektir. aracın bir tür aktif güvenlik sistemidir. Patinaj önleyici fren sistemi olarak da bilinir.
Kilitlenme önleyici frenler ilk olarak 1950’lerde vagonlarda ve uçaklarda test edildi. ABS fren sistemi 1960’larda, dünyanın ilk dört tekerlekten çekişli Formula 1 arabasında kullanıldı.
ABS Ne İşe Yarar
Hiç yolda giderken aniden bir çarpışmayı önlemek için frene basmak zorunda kaldınız mı? Bu korkutucu olabilir, ancak neredeyse herkesin bir anda karşılaştığı bir şeydir.
Hızla giden bir araçla ani fren yapılırsa, ‘tekerlek kilidi’ olasılığı vardır. Tekerlek kilidi, ilgili tekerleğin yavaşça durmak yerine aniden durması anlamına gelir. Tekerlek kilitlenmesi nedeniyle sürücü aracın kontrolünü kaybeder ve araç yoldan çıkar. ABS, Bunu engellemek ve teker kilitlenmesini önlemek için milisaniyelik dilimlerde, frenleri serbest bırakır ve tekrar uygular. Böylece, ABS sayesinde aracın patinaj yapması engellenir.
Sürücü, yüksek hızlı bir araca aniden fren yaptığında, her zaman ‘tekerlek kilidi’ olasılığı vardır. Tekerlek kilidi, ilgili tekerleğin yavaşça durmak yerine aniden durması anlamına gelir. Tekerlek kilitlenmesi nedeniyle sürücü aracın kontrolünü kaybeder ve araç yoldan çıkar. ABS, Bunu engellemek ve teker kilitlenmesini önlemek için frenleri serbest bırakır ve tekrar uygular. Bunu milisaniyelik dilimlerde defalarca yapar. Böylece ABS fren sistemi sayesinde aracın patinaj yapması engellenir.
Kilitlenmeyi önleyici fren sistemleri (ABS) sayesinde günümüz araçları her zamankinden daha güvenli. ABS artık neredeyse tüm yeni otomobillerde ve motosikletlerde standarttır ve çekiş kontrolüne ve sürücünün fren yaparken direksiyon hakimiyetine yardımcı olur.
ABS Fren Sistemi Nasıl Çalışır?
Tüm ABS fren sistemleri aynı değildir, ancak genellikle sürücü sert fren yaptığında tekerleklerdeki sensörler, frenlerin ne zaman uygulandığını izlemeye yardımcı olur ve ardından kilitlenmeyi önlemek için frenleri serbest bırakır ve yeniden uygular. Temel olarak ABS fren sisteminin çalışma mantığı bu şekildedir. Abs fren sistemi nedir ve ABS ne işe yarar öğrendiğimize göre ABS frenlerin çalışma sistemi nasıldır inceleyebiliriz.
Bu noktada “ABS frenler nasıl çalışır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunun cevabını daha iyi anlamak için anti blokaj fren sistemlerinin ana bileşenlerini inceleyelim .
ABS fren sisteminin bileşenleri:
- Tekerlek hız sensörleri:
- ABS kontrol modülü
- Fren kontrol ünitesi
- Valfler
- Hidrolik Pompa:
Tekerlek hız sensöründen çok düşük hız sinyali aldıktan sonra, ABS modülü fren kontrol ünitesine o tekerleğin frenleme kuvvetini azaltmasını emreder. Frenleme kuvvetinin azaltılması, o tekerleğe etki eden fren hattındaki hidrolik basıncın azaltılması anlamına gelir. Fren Kontrol Ünitesi, sistemdeki valfler yardımıyla hat basıncını düşürür. Fren kuvveti azaldığında tekerlek daha hızlı dönmeye başlar ve böylece tekerlek kilitlenmesi önlenir. Tekerlek kilitlenmediği için aracın yönlendirilebilirliği bozulmadan kalır. Böylece aracın savrulmadan sürücünün girişine göre hareket etmesi anlamına gelir. Fren Kontrol Ünitesi normal çalışmaya geri döndükten sonra, bir pompa yardımıyla fren hattının hidrolik basıncını da eski haline getirir.
ABS Fren Sisteminin Avantajları
- ABS, panik frenleme sırasında aracın yönlendirilebilirliğini ve dengesini korur.
- Özellikle ıslak zeminde fren mesafesini %10 veya daha fazla azaltır.
Aşırı hava koşullarında araç kullanırken, ABS’nin tam olarak normal koşullarda olduğu gibi çalışacağını varsaymamak önemlidir. Daima yavaş sürerek, aracın durması için daha fazla alan bırakarak ve aracınızın yola nasıl tepki verdiğine çok dikkat ederek dikkatli olun.
Bu yazıda ABS nedir. ABS frenler nasıl çalışır anlatmaya çalıştık. ABS fren sistemin kısımları ve bileşenleri hakkında detaylar verdik. ABS fren varken ve yokken araç, ani frenlemede nasıl davranır anlatmaya çalıştık. Yeni yazılarda buluşmak dileği ile mutlu günler, sağlıklı sürüşler.