Nasıl Çalışır bölümündeki bu yayında uçak motorunun çalışma prensibini anlatan bir video paylaşıyoruz. Uçak motoru nasıl çalışır merak ediyorsanız için 3d animasyonlu ve açıklamalı anlatımı izleyiniz.
UÇAK MOTORU NASIL ÇALIŞIR VİDEO İZLE
Jet motorunun Çalışma Prensibi
Bir cisme etki eden kuvvete eşit ve ters yönde bir tepki oluşur. Bir top duvara atıldığında, Topun duvara atıldığı kuvvetle aynı büyüklükte fakat zıt yönde bir kuvvet duvar tarafından topa uygulanır. Jet motoru Newton’un bu 3.yasasına bağlı olarak geliştirilmiştir.
Jet motoru içeriye aldığı havayı sıkıştırır. Yakıtla patlama gerçekleştirir ve hızla dışarıya püskürterek ters yönde bir itme gücü oluşturur. Jet motorunun uyguladığı kuvvete eşdeğer tepki kuvveti oluşur. Bu güç, motorun bağlı olduğu aracı hareket ettirir.

Jet motorunun çalışma prensibi tamamen hava akışıyla çıkış noktasında yüksek bir akış hızı elde etme mantığına dayanır. Jet hızı ne kadar yüksek olursa, oluşan itme kuvveti de o kadar büyük olacaktır.
Uçak motoru Nasıl Çalışır?
jet motorlarının çalışma prensibine değindikten sonra detaylara girelim. Acaba uçak motoru nasıl çalışır?

Uçak motorunun ön kısmında büyük bir fan bulunur. Bu büyük fan motorun çevresindeki havayı içeri doğru çeker. İçeri giren hava bir kompresöre girer. Bir araya gelmiş bir çok fandan geçer. Bu fanlar büyükten küçüğe doğru dizilidir. Çünkü fanlar küçüldükçe fan bıçakları havayı daha dar bir alanda sıkıştırır. Hava, jet yakıtıyla karıştırılıncaya kadar bu kısımda sıkıştırılır. Fandan giren hava sadece kompresöre girmez. Sistemin ilk kısmında da by-pass olayı gerçekleşir. Hava üst kısımdan da gider.

Hava ve yakıt yanma odasında karışır ve ateşleme gerçekleşir. Motorun arkasından yüksek bir hızla dışarıya fırlar. Sıcak hava, çok yüksek bir hızla türbini döndürür. Türbinin üzerindeki kanatçıkların şeklinden dolayı hava akışı, kanatçıklara kaldırma kuvveti uygulanmasını sağlar. Isınan havadan dolayı enerji çok yüksektir. Sıcak ve yüksek hızdaki havanın motordan çıkışı gerçekleşir.

Motorun çıkış kısmının daha dar olması, çok daha yüksek hızlı hava çıkışı elde etmeyi sağlar. Yanan sıcak ve yüksek hızlı havadan çıkan enerjinin bir kısmı, daha da verimli bir şekilde devamlılığı sağlamak için, türbin sayesinde, büyük bir pervaneye bağlı olan mili döndürür. Bu, fazladan itiş gücü oluşmasını sağlar.

Uçak motorlarında daha fazla itme gücü için öndeki fanın büyük olması, sistemdeki hava akışını dışarıdan daha çok hava emerek arttırır. Kompresör, yanma odası ve türbinin eş zamanlı olarak yaptığı bu işlemler, uçak motorunun çalışmasını ve uçakların ileri yönde hareketini sağlar.
Uçak motoru Nasıl Çalışır Video
Kuşlar havayı iterek uçarlar. İnsanlar havayı iten bir çok şey üretti. Havayı iten en büyük makinelerden biri olan jet motoru, yaklaşık 100 yıldır uçaklarda başarılı bir şekilde kullanılıyor.
Bu yayında uçak motoru nasıl çalışır merak edenler için uçak motorunun çalışma prensibi anlatıldı.
Mekanik ve makinelerin çalışması ile ilgilenen arkadaşlar, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu ve bunun gibi pek çok ilginç videoya ulaşabilirler.
Kaynak: Hasan Yavuz