Tanklar nasıl çalışır. Sağa ve sola nasıl döner. Tank paletlerinin çalışma sistemi nasıldır. Tank topunun geri tepme sistemi nasıldır. Tankların iç yapısı nasıldır merak etmiş miydiniz?
Tank Nasıl Çalışır Video anlatım
Tanklar zorlu arazi şekillerinde hareket edebilecek şekilde üretilmeliler. Gerektiğinde karada, gerektiğinde suda çalışabilmeliler. Çok çeşitli savaş koşullarında performanslarından ödün vermeden sağlıklı bir şekilde çalışabilmeliler.
Ayrıca ağır zırhlarından kaynaklı tonajları ve taşıdıkları toplar sebebiyle güçlü motorlara ihtiyaç duyarlar. Bu devasa makineler 12 silindirli dev motorlar sayesinde hareket eder.
Krank sayesinde vites sistemine doğru güç akışı gerçekleşir. Vites sisteminde dönüşümler gerçekleşir, sonrasında yönlendirme kısmına gider.
Sağa ve Sola Dönüşlerde Tank Paletlerinin hareketi
Pinyon dişli ayna dişliyi döndürdüğünde ve yönlendirme girişi aktif olmadığında paletler eşit hızla hareket etmeye başlar. Bu durumda tank düz hareket edecektir.
Eğer paletler eşit hareket ederken yönlendirme sağlanırsa, bir palet diğerinden farklı hızda döner. Bunun sonucunda hareket halindeyken sağa veya sola yön değişimi sağlanır.
Yönlendirme girişi uygulandığında, tank paletleri birbirinin tersi yönde döner ve dönme sağlanır.
Tanklar, zorlu arazilerde iyi hareket etmeliler. En zorlu yollarda bile hareketi kolaylaştıran palet sistemi önemlidir. Çarkın dişleri, paletteki diş boşluklarına geçer ve hareket sağlanır. Paletin hareketi boyunca yerinden sapmaması için, tank tekerleklerinin ortasındaki metal bölüm, paletlerin ortasındaki metal çıkıntılara yerleşmiştir.
Üst kısımda ise, daha küçük tekerlek sistemi paleti yerinde tutar. Paletin yerinde durabilmesi ve düzgün çalışabilmesi için, yeterli gerginliğin olması gerekir. Bunun için arka kısımda gerdirme tekerleği kullanabiliriz. Vidalı sistemle gerginliği ayarlayabiliriz.
Palet sistemindeki tekerlekler ise, süspansiyon sistemine bağlıdır. VE kola giren burulma çubukları sayesinde gerekli esneklik sağlanır. Her tekerlek için 1 burulma çubuğu kullanılır. Burulma çubuklarının bir ucu tankın iç kısmına sabittir. Diğer ucu ise tekerleğe bağlıdır. Burulma çubukları esneyip tekrar eski konumuna gelebilecek şekilde üretilir.
Engellerle Karşılaşıldığında Tankın Esnekliğinin Sağlanması
Engel sonucunda tekerleğin dikey hareketi, çubuğun kendi ekseni etrafında dönmesine neden olur. Bu sayede gereken esneklik sağlanmış olur.
Tank Toplarının Geri Tepmelerinin Sönümlenmesi
Tankın top kısmını da basitçe inceleyelim. Ana silah tank kulesine bağlıdır. Ancak yüksek geri tepme oluşacağından, doğrudan tankla bir bütünlük oluşturamayız.
Geri tepme mekanizması ve top ağzı, geri tepmeyi ciddi oranda azaltarak, tehlikeleri ortadan kaldırır. Top ağzı geri tepmeyi yaklaşık %15 azaltır. Geri tepme mekanizması için hidrolik sistem kullanabiliriz.
Silindirin içindeki piston deliklidir. Top ateşlendiğinde, yağ pistonun deliklerinden geçerken zorlanır. Ve geri tepmeyi sönümler. Diğer silindirde bir piston geri tepme sırasında yağı iter, ittirilen yağ boşluktaki havayı ittirerek ciddi oranda sıkıştırır. Ve topun geri gelmesine yardımcı olur.
Mekanik ve makinelerin çalışması ile ilgilenen arkadaşlar, aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu ve bunun gibi pek çok ilginç videoya ulaşabilirler.
KAYNAK: Hasan Yavuz Videoları
Merhaba tank düz ilerlerken alttaki dişli dönüyor durduğu yerde sağa dönüş yapılırsa üstteki mil sağa dönüyor sağ taraf geriye sol tarak işeriye hareket ediyor peki giderken bu dönüş verildiğinde nasıl yavaşlama gerçekleşiyor geriye dönmesi gerekir ve dişlileri kırmazmı zorlama olduğunda