Kullanılan 2d Komutlar : Çizgi, daire, budama, yuva. 3d Komutlar : Ekstrüzyon ile katı oluşturma, Ekstrüzyon ile kesme, Düzlem oluşturma, katı unsur aynalama, pah
İlgili Dokumanlar
Parça Resmi
Video Anlatım
Resimli Anlatım
Örnek parçamıza, ön düzlemde bir çizim açarak, şekildeki gibi bir profil çizerek başlıyoruz ve ardından EKSTRÜZYON İLE KATI OLUŞTURMA komutuyla 25mm derinlik veriyoruz.
Sonraki adım olarak yine ön düzlemde, yukarıdaki şekli çiziyoruz.
İPUCU: Ø 12 mm lik şekli oluştururken çember çizip sol tarafını budayabiliriz. Ayrıca üstteki çizgi ve çemberi CTRL tuşu ile aynı anda seçerek teğet olarak tanımlarız.
Sonraki adımda yine Ekstrüzyon ile katı oluşturma komutunu kullanarak, oluşturduğumuz yeni şekle 5 mm derinlik veriyoruz.
Bu ekstrüzyon şekli aynalamak için ön düzlemin kendisine paralel bir kopyasını kullanacağız. İlk önce sol taraftaki unsur ağacında ön düzlemi görünür yapalım. (göz sembolüne tıklayarak)
Ardından ön düzleme tıklarken aynı anda CTRL tuşuna basarak ön düzlemi kaydıralım. (tut sürükle) Kaydırma mesafesini sol taraftaki dinamik menüden 12.5 mm olarak belirleyelim.
(Parçanın derinliği olan 25’in yarısı)
Unsuru aynalamak için bu yeni düzlemi kullanacağız. AYNALAMA komutunda aynalanacak unsuru seçelim. Ardından ”Aynalama yüzü-düzlemi” kısmına tıklayıp bu yeni oluşturduğumuz düzlemi o kısma tanımlayalım.
Ardından yukarıdaki resimde görülen yüze, çizim komutlarından DÜZ YUVA’ yı kullanarak, ölçüleri verilmiş cebi çizelim. Tabi ki akıllı ölçülendirme ile resimdeki gibi ölçülendirelim.
Sonraki adımda EKSTRÜZYON İLE KES komutu ile, oluşturduğumuz cep şeklinin, parça kalınlığı boyunca parçadan atılmasını sağlayalım.
sol menüde, YÖN 1 yazan kısımda ”Bir sonrakine kadar” ı seçelim.
Ardından yukarıdaki resimde gösterilen yüze tıklayıp iki adet deliğimizi çizelim. Deliklerin ikisini de CTRL tuşuna basılı tutarak seçelim ve solda açılan menüden bunların eşitliğini tanımlayalım. Sonra Akıllı ölçülendirme ile resimdeki gibi ölçülendirelim
Sonraki adımda yine Ekstrüzyon ile kes komutu ile deliklerin katı model boyunca çıkarılmasını sağlayalım. Sol menüde YÖN1 yazan kısımda TÜMÜNDEN’i seçebiliriz.
Ardından Yukarıdaki UNSURLAR sekmesinde, Radyus simgesine tıklayınca açılan PAH komutunu bulalım. Resimde gösterilen köşeye tıklayalım. Pah seçenekleri resimdeki gibi olsun. (Pah parametreleri asimetrik. İlki 4, ikincisi 16)
Son olarak diğer tarafa da pah uygulayacağız. Ancak bu sefer Asimetrik pah parametreleri tam tersi olacak. (İlki 16, ikincisi 4)
BKNZ: Yukarıdaki resim