Yazı İçeriği Konu Başlıkları:
Rulmanların yağlanması
Rulmanlarda yuvarlanma elemanları, iç – dış bilezikler ve kafes arasındaki direkt metalik teması önlemek için bu kısımlar yağlanmalıdır. Yağlama ile aynı zamanda bu kısımlar aşınmaya ve korozyona karşı korunmuş olur. Yağların yağlama kabiliyeti mekanik zorlanmalar ısı, nem ve diğer nedenlerle zamanla azalır. Bu yüzden kirlenen ve eksilen yağlar zamanında yenilenmeli ve tamamlanmalıdır. Rulmanlar ya gres yağı ya da sıvı yağ ile yağlanırlar.
Oynak makaralı rulmanlar yapıları gereği sıvı yağ ile yağlanmalıdır. Bu tür rulmanlarda ancak düşük devir sayılarında gres yağı kullanılır. Normal şartlarda, rulmanlarda yağlama için gres yağı kullanılır. çünkü gres yağı toz, sıvı ve pisliklere karşı yatakları sızdırmaz hale getirir ve akıcı olmadığından yatak bölgelerinde tutulmaları kolaydır.
Rulmanların yağlama periyodları ilgili kataloglarında verilmektedir. Küçük rulmanlarda, özellikle sabit bilyalı rulmanlarda yağlama periyodu çok uzundur. Bu süre yatağın ömründen uzun ve en az o kadar olduğunda içi gres yağı ile doldurulduktan sonra metal veya plastik kapakla kapatılmış rulmanlar kullanılabilir.

Gres yağı ile sık yağlama yapılacaksa rulman yuvasına yağlama deliği açılarak ucuna gresörlük takılmalıdır.

Yüksek devirde ve yüksek ısıda çalışan rulmanlarda yağlama için sıvı yağ kullanılır. Düşüş devirde çalışan rulmanların sıvı yağ ile yağlanması “yağ banyosu” aracılığı ile olur. Rulmanların bulunduğu makina düzeneğinin alt kısmında belirli bir yükseklikte (en alttaki rulman yuvarlanma elemanının ortasından biraz aşağıda) olmalıdır. Rulman dönerken rulman yuvarlanma elemanları sıra ile bu yağ banyosuna dalarak yağlanırlar. Rulmanların bulunduğu makina düzeneğindeki, örneğin bir dişli kutusundaki dişliler için kullanılan yağ banyosu ayni zamanda rulmanların yağlanması için kullanılabilir.

Yüksek devirle çalışan rulmanların yağlanması yağ pompası ile yapılır. çalışma esnasında yüksek devirden dolayı ısınan yağ devridaim yağ pompası yardımıyla rulman bölgesinden alınarak hem temizlenmiş olarak, hem de soğutulmuş olarak tekrar rulmanlar üzerine püskürtülür.

Rulmanların Sızdırmazlığının sağlanması
Rulmanların çalıştığı bölgelerden dışarı yağların çıkmaması için, ayrıca dışarıdan rulmanların çalıştığı bölgeye, toz, pislik, su ve yabancı sıvıların girmemesi için bu kısımların sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Rulman sızdırmazlıkları ,bazı makine parçaları ve sistemler için çok önemli bir konudur. Hazır kapaklı rulmanların dışında, diğer rulmanların bulunduğu kısımların sızdırmazlığı genellikle aşağıda gösterildiği şekilde sağlanmaktadır.
aşağıdaki şekillerde gres yağı için kullanılan temassız rulman sızdırmazlıkları görülmektedir.

Rulmanlarda gres yağının sızdırmazlığı ve gres yağını koruma amaçlı olarak lastik ya da kauçuk -lastik sızdırmazlık elemanları kullanılır.Genellikle gres yağı için kapak içine yerleştirilmiş yün keçe, Sıvı yağın rulman sızdırmazlığı için ise kapak içine yerleştirilmiş bir lastik keçe kullanılır. Yün keçe ve lastik keçe gibi sızdırmazlık elemanları konusunu ayrıca “sızdırmazlık elemanları” konu başlığında detaylıca anlatacağız .
Bu yayınımızda Rulmanların yağlanması ve rulman sızdırmazlığı konularına değindik. Rulmanlarla ilgili aradığınız diğer konular için aşağıdaki İLGİLİ KONULAR bölümüne göz atabilirsiniz .