Makine teknolojisi derslerinize destek olabilecek Solidworks montaj çalışmaları sayfalarımızda bu yayınımızı araç transmisyon sistemi ve detay resimlerine ayırdık.
Solidworks montaj çalışmaları


Transmisyon sistemini 3d olarak izlemek ,izletmek ,tasarım ,konstruksiyon ,makine elemanları dersleri için uygun olabilecek çalışma solidworks dosyası formatında eklenmiştir.
Transmisyon Sistemi Nedir :
trans: latince aktarma,taşıma ,nakletme
misyon: görev anlamına gelen kelimeler birleşimi
Transmisyon:hareket aktarma-taşıma mekanizması anlamına gelir.Transmisyon sistemini kısaca tanımlarsak ; Hareket kaynağı(motor) dan alınan hareketi nicelik ve nitelik olarak düzenleyen sistemdir.
İçten yanmalı motorların yapısı gereği doğrudan doğruya taşıtın tahrikinde kullanılmaya uygun değildir.Basit bir örnek vermek gerekirse ,motor milinden alınan 3000 dev/dk olabilir ancak tekerleklerin 3000 dev/dk ile dönmesine ihtiyaç yoktur.Bu sebeple farklı koşullarda yük karşılama ihtiyacını karşılama , motor ve taşıt güç iletiminde gerekli uyumu sağlamak için taşıtlarda transmisyon sistemi kullanılır.


Transmisyon Sisteminin Görevleri :
Transmisyon sistemlerinin görevleri , Duruş halinden hareket haline geçişi sağlamak, tork ve dönme hızı dönüşünü sağlamak dönüşlerdeki tekerlek hız değişkenlerini ayarlamak , ileri ve geri hareketleri sağlamak, güç ünitesinin çalışmasının ,yakıt ekonomisi ile egsoz emisyonları ile uyumlu olarak, çalışma grafiğinin uygun bölgesinde tutulmasını sağlamaktır .
Transmisyon sistemi esas olarak ; Motorun ürettiği dairesel hareketi ,motorun kuyruk mili-fener milinden alarak önce dişli kutusu/şanzıman da işleyerek düzenler.Şanzıman öncelikle tekerlerin dönme yönünü belirler.Şanzımanda tekerleğin birim zamandaki dönme sayısı da ayarlanır.Böylece aracın(hızlı-yavaş) hızını düzenler.
Transmisyon sistemleri bu aşamadan sonra aracın aktif /çeker teker takımında iki tekerin aldığı eşit devri bağımsız olarak kullanmasını sağlayan diferansiyel dişli grubunda tekrar düzenlenir. Diferansiyel dişli grubu aktif teker çiftinin tam ortasında yer alır ve şanzımandan gelen devrin her iki tekere dağıtılırken,virajlarda aracın dönüşünde ,viraj merkezine yakın tekerin daha az dönmesi gerektiği (daha az yol katetmesi gerektiği ),viraj merkezine uzak tekerin daha uzun yol katetmesi gerektiği için gelen devri bu her iki tekere uygun oranlarda iletir.Eğer bu sağlanmamış olsa her iki teker de eşit devirde döneceğinden ,virajlarda aracın hızına bağlı olarak savrulması kolaylaşırdı.

Transmisyon sisteminin elemanları
vites kutusu : motoru vites kutusundan ayıran mekanik veya hidrolik kavrama, taşıt hız aralığının motor hız aralığından daha geniş olmasını ve yük eşleşmesini sağlar.
Diferansiyel : vites kutusu ve dönüşlerde içte ve dışta kalan tekerleklerin durumlarına uygun farklı hızlardaki dönüşlerini sağlar.
Günümüzde taşıtlarda transmisyon istemi olarak ,genelikle mekanik ve otomatik hidrolik sistemler kullanılmaktadır.
solidworks katı modelleme montaj resmi
Transmisyon sistemi indir