Makine teknolojisi İmalat işlemleri / Talaşlı imalat / tornalama kategorisinde bu yazımızı revolver torna nedir.Revolver torna nasıl çalışır. Revolver tornaya iş parçasının bağlanması konularını işleyeceğiz
Revolver Torna
Revolver tornalar parçaların seri halde yapımı söz konusu olduğu zaman kullanılan bir torna tezgahı çeşididir. Bu şekilde yapılan parçalar belirli bir tolerans sınırı içerisinde süratle işlenerek ölçü ve biçimleri birbirinin aynı olur; bunlara özdeş parçalar denir. Tornacının aynı iş parçası üzerinde çeşitli kalemler kullanarak türlü işlemlerin uygulamasını mümkün kılan bir sistem hazırlanarak her parça üzerinde aynı sonuçlar elde edilir.
Revolver tornanın yapısı
Revolver tornanın fener mili kutusu, fener milini ve onu döndüren dişli çarkları üzerinde taşır. Genel olarak, istendiği zaman tersine çevrilebilen, 6 ilâ 12 ye kadar değişen fener mili hızına sahiptir. İstenen hız için gerekli olan çarklar düzenine kumanda eden kollar, tıpkı bir tornada olduğu gibi fener mili kutusunun ön tarafına yerleştirilmiştir. Fener mili hızları çeşitli ölçülerdeki revolver tornalarında değişiktir. Hafif işler için kullanılanlar, 4000 dev/dak ya yaklaşan yüksek hızlara sahiptir, daha ağır revolver tornalarında hız daha düşük, fakat güç daha büyüktür.
Revolver tornanın enine hareket eden kalemlik taşıyıcısı, birçok hususlarda normal tornanınkinden farklıdır. Burada 4 kalemin bağlanabileceği dört köşe bir kalemlik vardır. Bu kalemlik, istenen çalışma konumuna getirilmek üzere döndürülebilir. işlerken fazla sarsıntı ile gürültü çıkarmaması için kalemlik kendi yerine kilitlenir.
Enine ve boyuna hareketler ayarlanabilen dayama çubuklar ile sınırlanarak işlemlerin otomatik olarak birbirini izlemesi ve seri yapım sağlanır. Kalemler, enine hareket eden kalemlik taşıyıcısı üzerinde iş parçasının hem ön hem de arka tarafından bağlanabilir. Bu sayede genel olarak, köşe işlerken, kanal açarken veya son işlem yapıldıktan sonra parça kesilirken kalemler belli konumları alırlar. Gezer punta gövdesi yerine, revolver tornada, çeşitli işlemler için kalemleri taşıyan altıgen biçiminde revolver başlık kullanılır. Kalemler, işlenen parçanın gerektirdiği uygun sıraya göre bağlanır ve her işlemin sonunda döndürülür.
Revolver tornaların fener milleri yatay veya düşey konumda olur. Düşey revolver tornaları düşey delik tezgâhına benzer, başlıca farkları kalemlerin döndürülmesi ve revolver başlıktaki konumlarıdır. İş parçası dönen bir tablaya veya aynaya bağlanır kalemler ise enine kalemlik taşıyıcısının üstünde desteklenmiş olan revolver başlık tarafından tutulur. Kalemler, tablanın kenarındaki dört köşe kalemlikte de tutulabilir. Eğer işin özelliği gerektiriyorsa, bu tezgâhta birden fazla kalemlik kullanılabilir.
Revolver torna çeşitleri
Yatay Revolver Torna
Yüksek hızla çalışarak metal kabalıklarını en derin ve yüksek talaş ilerlemesi ile kaldırır .Genellikle soğutucu sıvılar kullanılır ve işleme esnasında sanki tezgâh yanıyormuş gibi üstünden dumanlar çıkar. Revolver tornası işçisi, fazla kalem ayarlaması yapmadan, işlemlerin düzen sırasına göre gerçekleştirilmesi için, aletleri, mastarları ve dayama ayarlarını kendisi başarabilmelidir.
revolver başlık
Revolver torna, adını birçok kesici alet taşıyan bir revolver başlıktan almıştır. Her kesici aletin iş üzerinde kullanılabileceği konuma getirilmesi için, bu başlık döndürülür. Çok sayıda kesici alet taşıyan revolver başlık, önceleri adi torna tezgâhlarında kullanılmıştır. Başlangıçta bu, birden fazla kalem tutan tek bir blok halinde idi, sonra tornanın gezer punta gövdesine bağlanan bir revolver başlık şeklini aldı. Daha sonra da birçok yönleriyle normal tornaya benzeyen, fakat bir kısım önemli özelliklerde farklı olan tamamen yeni bir tezgâh meydana getirildi.
Yatay revolver tornaları, hafif tip (ram) ve ağır tip (saddle) olmak üzere iki tipte olur. Bunlar çeşitli işler için yapılmış olup adlarını revolver başlığın tornaya bağlanma konumuna göre alırlar.
Hafif tip revolver torna
Hafif tipte (ram) revolver başlık tornanın kayıtları üzerine bağlanmış bir kızak içinde ileri geri hareket eden bir kayıcı parçanın üstüne bağlanmıştır. Bu tezgâh başlıca çubuk (sıkma kovanı ile) işleri ve hafif işler için kullanılır.
hafif tip revolver torna
Ağır tip revolver torna
Ağır tip (saddle) tezgâhta rovelver başlık, tornanın kayıtları üzerinde ileri geri hareket eden bir araba üzerine bağlanmıştır. Bu tip torna ağır ayna işleri için uygun olup kalemlere sağlam bir destek olmak üzere yapılmıştır. Kurs boyu veya kalem hareketi, uzun tornalama ve delik delme işlerine uyması için daha uzun yapılabilir.
Ağır tip revolver torna
Revolver tornalara iş parçasının bağlanması
Çok çeşitli metodlarla yapılır. Standart 6,4,3 ve 2 çeneli aynalar, özel iki düz çeneli ve dönen çeneli aynalar kadar sık kullanılır. Aynalara iş bağlama, pnömatik, hidrolik, elektrikle kumanda edilebilir. Tornaya bağlanacak daire ve çokgen kesitli çubuk parçaların çapları veya genişlikleri 60 mm den küçük olduğu zaman, genel olarak sıkma kovanları kullanılır. Sıkma kovanları genleşmeli ve çeşitli ölçülerdedir. Bunlar, yuvarlak, altıgen veya dörtgen kesitli çubukları tutacak biçimdedir.
Revolver tornalar uzun ve narin iş parçalarını desteklemek için sabit yataklarla teçhiz edilir. Bunların birçok tipte ve ölçüde olanları vardır. Revolver tornada kalemin desteklenmesi için kullanılan teçhizat ve metotlar çok çeşitlidir. Bunlar genel olarak iş parçasının durumuna göre seçilir.
Bir revolver tornada çok çeşitli işlemlerin yapılması mümkündür : silindirik tornalama, delik büyültme, raybalama, konik tornalama, iç ve dış vida açma bu arada sayılabilir. Tecrübeli bir tornacı, tezgâhın kumanda kolları hakkında bilgi aldıktan sonra, revolver tornayı işletirken güçlükle karşılaşmaz. Kalem bağlama teçhizatının en iyi şekilde kullanılması ve yerleştirilmesi öğrenilmelidir.
Revolver torna nasıl kullanılır
Revolver tornanın kullanılışı hakkında hazırlanmış bir video