Arabadan Arabaya veya V2V İletişimi Nedir?
Araçtan araca veya V2V İletişim teknolojisi, iki aracın birbiriyle “konuşmasını” veya “iletişim kurmasını” sağlar. Aynı zamanda ‘V2X’ olarak da bilinir. Bu teknolojinin yardımıyla bir araç, yakındaki diğer araçlara ve destekleyici altyapıya bağlanabilir. V2V teknolojisini geliştirmenin temel amacı, yol güvenliğini artırmak ve kaza sayısını azaltmaktır.
Araçtan araca (V2V) İletişimi Ne İşe yarar?
Her şeyden önce, dikkatli bir çalışma, yol kazalarının çoğunun, arkadan gelen aracın, öndeki aracın hareketlerini net bir şekilde anlamaması nedeniyle meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla zorunlu hallerde, arkadan gelen aracın sürücüsü, öndeki aracın yaptığının tamamlayıcısı olan bir eylemi gerçekleştiremez.
Ancak, öndeki araç, hareketlerini takip eden araca net bir şekilde iletebiliyorsa, kazalardan kaçınabilirsiniz. Bu amaca ulaşmak için otomotiv mühendisleri araçtan araca veya V2V iletişim sistemini geliştirdiler.
Araçtan Araca veya V2V İletişimi Nasıl Çalışır?
Herhangi bir Araçtan Araca/V2V İletişim sistemi için iki önemli faktör vardır:
- Haberleşen araç(lar)
- İletişimin gerçekleştiği yol kenarı altyapısı
Gerçek iletişim, ‘Özel Kısa Menzilli İletişim (DSRC)’ kablosuz iletişim cihazlarının yardımıyla gerçekleşir. Bu cihazların yaklaşık menzili 1000m’dir. DSRC cihazları sadece diğer araçlarla değil yol altyapısı ile (Yol kenarına kurulan yol sinyalleri) de haberleşir.
Ayrıca V2V haberleşme ile donatılmış araçlar birbirlerinin bağlantı menziline geldiklerinde, konumu, hızı, seyahat yönünü içeren bilgi alışverişinde bulunurlar. Ayrıca sürücünün direksiyon hareketlerini, frenleme veya şerit değiştirme gibi sürüş koşullarındaki ani değişiklikleri de bildirir .
Öte yandan, böyle bir araç yol altyapısına bağlandığında, yol sinyalleri, hava durumu ve yakındaki trafik durumu gibi bilgi alışverişi de gerçekleşir. Alınan bilgiler, gösterge panelinde kurulu olan sürücü arayüz sistemi yardımıyla sürücüye iletilir. Böylece sürücü, çevresinde olup bitenlerin farkına varır ve tüm sürüş kararlarını dikkatli bir şekilde alabilir. Böylece kaza riski önemli ölçüde azalır.
V2V Sistemlerinin Geleceği
Şu anda, ilk nesil V2V sistemlerinin geliştirilmesi devam etmektedir. Çalışması sadece sürücüye uyarı vermekle sınırlandırılmıştır. Sürücü tarafından verilen girdiler üzerinde herhangi bir düzeltici işlem gerçekleştirememektedir.
İkinci nesil Araçtan Araca sistemler, tehlikede olan aracın kontrolünü ele geçirebilecek ve düzeltici eylemi sağlayabilecektir. Dolayısıyla, bu sistemler nihayetinde otonom sürüş teknolojisi ile birleşecektir.
V2V’nin Avantajları
- Geliştirilmiş yol güvenliği
- Azaltılmış trafik sıkışıklığı
- Yoldaki araç akışının düzenlenmesine yardımcı olur
V2V’nin Zayıf Yanları
- Bilgisayar korsanlığı tehdidi: BT’ye bağımlı sistemler olarak, bilgisayar korsanlığı veya program kırma saldırılarına karşı savunmasızdırlar. Böyle bir durumda bilgisayar korsanı araçta görüntülenen bilgileri değiştirebilir. Bu da hiç istenmeyen sonuçlara yol açacaktır.
- Ek maliyet: Araca V2V iletişim sistemi kurmanın tahmini maliyeti yüksektir. Araç modeline ve sistemin karmaşıklığına bağlı olarak 2.000 USD ile 20.000 USD aralığında olabilir.
- Ayrıca bu sistem için ayrılan frekans bandı, aynı anda çok sayıda aracı destekleyemez.