Bu yazımızı ucundan azıcık da olsa makine sektörü ve makinelerle ilgili olduğundan Charlie Chaplin modern zamanlar filmine ayırdık .
Charlie Chaplin modern zamanlar
Makineleşme konulu protest bir film
1936 yapımı , Charlie Chaplin‘in yönetmenliğini, senaristliğini yaptığı ve başrolde oynadığı film ABD deki ekonomik buhran dönemini anlatır.Dönemin işçi işveren ilişkileri,işçilerin yaşadıkları güçlükler esprili bir dille hicv edilerek kapitalist sistemin ve emek sömürüsünün eleştirisi yapılır.
Charlie Chaplin modern zamanlar film fragmanı
Filmdeki pek çok sahnede , üretim bandının mucidi Henry Ford’un seri üretim sistemlerine ve üretim hatlarına atıf yapılır.
Bu yürüyen seri üretim hatları ile aslında ,sistemin getirdiği az zamanda çok üretim telaşı zaman baskısı, İşçileri makine üreten sistemlerin bir parçası gibi ,yani makine gibi görme ,onların yaşamını monotonlaştırma ve emeği değersizleştirme eleştirilir.
Charlie Chaplin Bu filmde modern seri üretim bantları ile birlikte gelen ”vasıfları arasında hiçbir fark ayırt edilemeyen ,yetenekli işçi ile yeteneksiz işçinin hiçbir farkının kalmadığı. Tek görevi üretim bandında önüne gelen parçaları monte etmek olan.Adeta robotlaştırılmış bir kitleye dönüştürülmesine de dikkat çeker.
Filmde başarılı ses efektleri ve müzikler kullanılsa da sessiz film diye nitelendirilir. Ayrıca Charlie Chaplin’in oynadığı son sessiz filmdir. Film oynadığı dönemde komunizm propagandası yaptığı iddiası ile maliyetini bile çıkaramamış , Almanya ve İtalya gibi ülkelerde yasaklanmıştır.
Günümüzde ise Amerikan Film Enstitüsü (AFI) tarafından “tüm zamanların en iyi filmleri” arasında 78. sırada gösterilir
Modern Zamanlar, ya da diğer adıyla “Asri Zamanlar”, 1989 yılında ABD Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.
Modern Zamanlar, 1930’lu yıllarda ABD nin yaşadığı büyük bunalım ortamında çekilmiştir ve bu dönemi anlatmaktadır. Ayrıca kapitalist sistemin kendi var oluşuna tehdit gördüğü zaman hangi güçleri nasıl kullandığı da işlenir .
Küçük bir örnek vermek gerekirse o dönem ABD de Chevrolet Coupe 7000 USD ye satılırken Henry Ford imzalı Model T , 300 USD gibi fiyatlara satılıyordu. Bu durum emeğin özgünlüğünü en aza indiriyor , İşçinin ; amacı sadece belli makine parçaları üretmek olan sistemlerin sanki doğal bir uzantısıymış gibi görülmesine yol açıyor , işçilerin bilgi ve becerisi de gereksizleşmiş oluyordu.