Hidrolik akümülatörlerin görevleri
Hidrolik akümülatörlerin görevleri çok çeşitlidir. Hidrolik akümülatör genel anlamda hidrolik sistemin emniyet sübabı gibi çalışırlar. Detaylandırmak gerekirse hidrolik akümülatörlerin görevleri şunlardır;
Acil durumlar
Örneğin güç kesintilerinde akümülatörlerde bulunan enerji ile çalışma veya kapatma stroğu oluşur. Aşağıdaki şekilde bir acil durum devresi görülmektedir.
Güç kesintisinde yay valfin(1) kapanmasını sağlar ve normal konumuna döner.Böylece akümülatör ve silindir piston kolu tarafı birbirine bağlanmış olur.
Akümülatörün buradaki görevi piston kolunun geri gelmesini sağlamaktır.
Yağ kaçaklarının telafisi
Bir hidrolik silindirde ön gerilim kuvvetinin korunması, ancak kaçaklardan doğan kayıpların sisteme geri kazandırılması ile mümkündür. Akümülatörler özellikle bu durumlar için uygundurlar.
Şekilde, kaçak yağ telafi devresi gözükmektedir. Şekilde de görüldüğü gibi kaçak yağ akümülatörlerden piston bölmesine itilmektedir.
Basınç, akü de önceden belirlenmiş bir değerin altına düştüğünde. pompa akümülatörü akışkanla doldurmak üzere tekrar devreye girer.
Acil durum yağlaması
Yataklarda yağ filminin tabakasının korunması için, yatağın yağlama yağı ile devamlı olarak beslenmesi gerekmektedir.Yağlama noktaları sürekli basınç altındadır.
Eğer yağlama yağı pompası bozulursa, akümülatör sayesinde, makina duruncaya kadar veya devredeki yardımcı pompa gerekli basınca ulaşıncaya kadar, basınç sabit kalır.
Strok zamanının kısaltılması
Pres ve matkaplarda uygun üretim için en kısa zamanda en uzun ve en hızlı yaklaşma strokları gereklidir. Gerçek iş süreci ise düşük hız ve yüksek basınç koşullarında gerçekleştirilir.
Hafif çalışma durumunda, istenen yüksek hızın elde edilmesi için pompa I (düşük basınç pompası), pompa II (yüksek basınç pompası) ve akümülatörler aynı anda çalışırlar.
İstenen stroğun sonuna doğru basınç artığında, çek valf (A) kapanır. Bu durumda devreye sadece pompa II düşük debide ancak yüksek basınçta akışkan pompalar. Bu sırada pompa I akümülatörü doldurur.
Sistem arızalarının engellenmesi
Üretim esnasında bir çalışma çevrimi tamamlanmadan, örneğin ortasında oluşan bir güç kesintisi, pahalı sonuçlara yol açabilir.
Böyle durumlarda akümülatörler yardımıyla yarım kalan çevrimin tamamlanması sağlanır.
Basınç dalgalanmalarına karşı koruma
Bir çok hidrolik sistemde ,kullanılan hidrolik elemanlardan veya sistemdeki değişken yükten (örnek:ekskavatör kepçe hareketi)
dolayı basınç dalgalanmaları yaşanır.
Akümülatörler kullanılarak,basınç dalgalanmasına karşı hassas olan elemanların (örnek olarak: hidrolik pompaların) zarar görmeleri engellenebilir.
Açma-kapama durumları sonucu oluşan basınç darbelerini sönümleme
Akışkanların geri dönüş hattına büyük hacimlerde ve hızlı bir şekilde verilmesi durumunda,basınç darbeleri oluşur.Bu darbeler yağ soğutucularına ve geri dönüş filtrelerine zarar verebilir.
Buna ek olarak ,hattaki hareketli akışkanın aniden durması valfte,hortumda ve bağlantı elemanlarında hasara sebep olabilir.Buna örnek olarak acil durumlardaki acil kapatma durumu verilebilir.
Darbe ve salınım azaltma
Hidrolik sistemlerde, sisteme bağlı olarak farklı süreçlerde, akışkan debisinin değişmesi durumunda basınç dalgalanmaları oluşabilir.
Hidrolik pompa içinde değişkenlikler, Yay-kütle (vaflerdeki basınç kompenzatörleri) sistemleri. Değişken basınç değerlerindeki bölmelerin ani olarak bağlanmaları Kapama ve kontrol valilerinin açma ve kapama sürelerinin kısa olarak çalışmaları Dağıtıcı pompaların devreye girip çıkmaları
Kuvvetlerin dengelenmesi
Kuvvetler ve yer değiştirmeler hidrolik akümülatör kullanılarak dengelenebilirler. Kuvvetlerin dengelenmesi özellikle sürekli çalışma işlerinde gereklidir. Örneğin makaraların değişik yüklenmeleri sebebi ile malzemede meydana gelecek deformasyon ve bunun sonucu olarak farklı madde kalıntıları oluşabilir.
Eğer makaraların kuvvetleri dengelenirse haddelenen malzeme band kalınlıkları eşit olur.
Şekilde bir iş parçası için karşı denge ağırlık devresi görülmektedir. Devreye uygun bir akümülatör ile sisteme doğrudan monte edilebilen güvenlik ve kapama valfleri eklenmiştir.
Bu sistemin özellikleri şunlardır:
1- Kuvvetlerin yumuşak dengelenmesi ve böylece sistem şasesine az yük uygulanması
2-Karşı ağırlıktan kazanç ve böylece montaj için gerekli olan ağırlığın ve alanın azaltılması