Hidrolik sistemlerde değişik hidrolik akümülatör uygulamaları örnekleri ;
Hidrolik akümülatörler aşağıdaki amaçlarla kullanılır:
- Acil durumlarda akümülatör kullanımı
- Yağ kaçaklarının telafisi
- Acil durum yağlamasında hidrolik akümülatör kullanımı
- Strok zamanının kısaltılması
- Sistem arızalarının engellenmesi
- Basınç dalgalanmalarında kullanım
- Açma-kapama durumları sonucu oluşan basınç darbelerini sönümlemede akümülatör kullanımı
- Darbe ve salınım azaltma
- Kuvvetlerin dengelenmesi
İlgili Yazı Bknz: Hidrolik akümülatörlerin görevleri
Hidrolik Akümülatör Uygulama Örnekleri
Trenlerdeki acil durum freni
Akümülatörler,trenler,elektrikli trenler asma trenler,otomobiller gibi araçlarda,fren ve kapıların acil durumlarda devreye girmelerinde kullanılabilirler.Böylece acil durumlar için gerekli olan enerji,akümülatörde daima hazır olarak bulundurulur.
Kontrol sistemi genellikle ter çalışır,yani freni çalıştıran yay kuvvetidir.Fren silindirleri akümülatörler sayesinde bu yay kuvvetine karşı kapalı konumda kalırlar.
Araç süspansiyonlarında Hidrolik Akümülatör Kullanımı
Pürüzlü yollarda veya raylarda araç kullanırken oluşan mekanik şoklar ana gövdeye ve şasiye zarar verebilir. Hidro-pnomatik süspansiyon kullanılarak mekanik şoklar silindirler sayesinde hidrolik şoklara dönüştürülebilirler.
Akümülatörlerin görevleri bu hidrolik şokları sönümlemektir.
Araçlarda hidro-pnomatik süspansiyon kullanımı sayesinde
- kaza tehlikeleri azalır
- aracın ömrü uzar
- virajlar daha yüksek hızla dönülebilir.
- yük istenilen konumda alınır.
- malzeme yükü azalır ve işletme maliyetleri azalır
Takım tezgahlarında hidrolik akümülatörler
Direkt olarak kullanıcının önüne yerleştirilen bir akümülatör vasıtasıyla,akışkan sütununun ataleti akışkanın tamamının tahrik ünitesinden geçtiği duruma göre daha hızlıdır.Yani sistemin çalışmaya başlaması daha hızlı olur. Buna ek olarak akümülatörler,kullanıcının değişik debi gereksinimlerini karşılar.
Plastik Enjeksiyon Makinesinde Hidrolik Akümülatör
Pozitif deplasmanlı pompalarda darbe sönümleme
Pompanın tipine bağlı olarak debide dalgalanmalar oluşabilir. Bu dalgalanmalar, ses ve titreşime yol açar. Bunlar da hidrolik sisteme zarar verebilirler.
Darbe sönümleme elemanlarının, makmaların yüksek güç, kısa darbe süresi ve az ses seviyesi gibi gereksinmeleri göz önüne alınarak kullanılmaları tavsiye edilir.
Bu tip bir akümülatör, makinanın hareketiyle debide oluşan dalgalanmayı azalttığı gibi, bu dalgalanmaların sesi iletken cihazlara transferlerini de azaltır. Böylece ses seviyesi düşer. Buna ek olarak elemanların ve makinanın servis ömrü de uzar.
Servo valfli sistemlerde darbe sönümleme
Çabuk açılan kontrol valfleri
Kontrol valflerinin (örneğin: servo ve oransal valilerin) hızlı fakat yumuşak kontrol edilebilmesi için valilerin her iki tarafına da akümülatör konulmalıdır.
Ayrıca, (örneğin: hidrolik sistemdeki basınç filtresine zarar veren) negatif basıncın pik değerine ulaşmasından da kaçınılmalıdır.
Akışkanların ayrılması:
Akışkanların % 100 ayrılmasını gerektiren sistemlerde, akışkanları ayırmak için akümülatörler kullanılır. Akışkanlar, akümülatörün içine konulan balon veya diyafram ile ayrılır.
Sıvı ve gazların ayrılması
Hidrolik olarak çalışan sistemlerde elemanların çalışabilmesi için çok büyük kuvvetler gerektiğinden (örnek: baskı silindirleri), bu elemanları başlangıçta pnömatik sonrasında hidrolik güç ünitesinin montajına gerek kalmaz.
Akümülatörler kullanılarak hidrolik ve pnömatik olarak çalışan elemanlar birbirinden ayrılabilirler. Bu sayede ek bir hidrolik güç ünitesinin montajına gerek kalmaz.
İki akışkanın ayrılması
Örneğin petrokimya endüstrisinde kullanılan yüzer halka keçeli kompresörlerde, kompresördeki sıkışmış gaz, kirlenme ve fonksiyonel sebeplerden dolayı izolasyon akışkanı ile karışmamalıdır.
Bu tip sızdırmazlık söz konusu olduğunda keçelerde, izole edilen bu akışkan gereklidir. Bu yalıtılmış akışkanın basınç seviyesi 0,5 ve 1 bar arasında ve kompresörün gaz basıncı seviyesinden yukarıda olmalıdır.
Sızdırmazlık bölgesinde yüksek basıncın korunmasını sağlamak amacıyla kompresörün üstüne yüksek bir tank monte edilir.
Akümülatörün yay olarak kullanımı ve zincir gerdirmesi
Hidrolik yaylar
Hidrolik Akümülatörler, darbelerinin dalgalanma sönümlenmesi için hidrolik yay olarak da kullanılabilirler.
Bu durumlarda, hidrolik akümülatör içindeki sıkıştırılabilir gaz, yay görevi yapar.
Hidrolik yay uygulamaları aşağıdadır:
Zincir gerdirmesi
Akümülatörler, makina ve araçlarda, tahrik zincirinde oluşan şokların transferini engellemek üzere, makina ve araç zincirlerinin gerilmesinde kullanılır.
Enerji nakil ve süspansiyon kablolarının gerdirilmesi
Örneğin, teleferik ve asansörlerde arıza olmaksızın çalışmayı sağlamak için kullanılan kabloların uzunluklarında tolerans düşük olmalıdır.
hidrolik akümülatör kullanılarak, teleferiklerin hareketlerinde değişik kablo uzunlukları veya asansörlerde ısı yada yük değişimleri telafi edilebilir.
istenilen kablo uzunlukları ve çekme kuvvetleri için gerekli toleranslar bu şekilde sağlanmış olur.