Bir makinenin hidrolik devresi üzerinde çalışırken,birbiriyle ilişkili parçaların resim ve özelliklerini gözden geçiriniz.
Cihazla ilgili elektrik anahtarlarını (Elektrik motorunu ve elektrik kontrol elemanlarını ) açıp kapatınız.
Merkezi hidrolik sistemden,bakımını yapacağınız üniteyi izole ediniz,ayırınız.(İlgili valfleri ve bağlantı elemanlarını)ayırdığınız elemanların üzerine nereden söküldüğünü, bir kroki çizerek
işaretleyiniz.
Hidrolik pompa bir motorla tahrik ediliyorsa, bakıma geçmeden önce aralarındaki kavramaları sökünüz.Böylece ani bir çalışma ile meydana gelebilecek kazalar önlenmiş olacaktır.
Düşey konumdaki silindirlerin yerçekimi etkisiyle ve varsa üzerindeki yükün etkisiyle aşağıya hareket edebileceğine dikkat ediniz ve hareketi frenlemek için gerekli tedbirleri alınız.(Takoz…)
Basınç sıfırda iken ,sistemde kaçak, boru ve hortumlarda çatlak ve boru bağlantılarında gevşeklik olup olmadığını kontrol ediniz. Bu çatlaklıkların yüksek basınçta çevreye büyük zarar vereceğini ve kurşun gibi delip geçebileceğini unutmayınız.
Bütün boruların uçlarını, valf ve diğer elemanların giriş çıkış ağızlarını (port) çevreden etkilenmeyecek ve içeriye yabancı maddeyi sokmayacak şekilde sızdırmazlığı sağlayarak kapatınız.
Devredeki elemanları sökerken üzerlerine nereden söküldüklerini belirten işaret koyunuz ve onarımdan sonra tekrar eski yerlerine taktığınızdan emin olunuz. Mesela valflerin sürgüleri yanlış takılacak olursa preslerde büyük kazalara neden olabilir.
Bir parçayı sökerken içeride bir yayın olduğunu biliyorsanız,bunu ani boşalma ile küçük parçaları üzerinize fırlatacağını unutmayınız ve bunun için gerekli tedbirleri alınız.
Bakım ve onarımı yaparken,sistemi çalıştırırken üretici firmanın vermiş olduğu el kitaplarındaki tavsiyelere uyunuz.
İyi ayarlanmış bir manometre ile bütün basınç ayar valflerini yeniden ayarlayınız.
Tamir ve bakımdan sonra veya sistemi ilk defa çalıştırırken çok dikkatli bir şekilde elemanları ve sistemi gözden geçiriniz.
Bakım ve onarımı yaparken daima en uygun takımları kullanınız.
Hidrolik elemanları sökerken ve takarken, onlara zarar verecek şekilde darbe ve kuvvet kullanmayınız.
Bağlantı vidalarını ve birleştirme elemanlarını değiştirirken uygun ölçülere ,basınç sınırlarına, çalışma sıcaklıklarına ve emniyet faktörlerine dikkat ediniz.