Kalıpçılık eğitimi bölümünde, önceki yayınımızda dişi kalıpları tanıtmış ve dişi kalıp boyutlarının hesaplanması nasıl yapılır görmüştük. Bu yazıda dişi kalıpların montajı nasıl yapılır inceleyeceğiz.
Dişi kalıplar tek parçalı veya çok parçalı yapılırlar. Tek parçalı dişi kalıplar, doğrudan kalıp alt plâkasına monte edilebileceği gibi kalıp alt plâkasına açılmış kanal içerisine de montaj edilmektedir.
Yukarıdaki şekilde merkezden sütunlu bir kalıp setine doğrudan monte edilen bir dişi kalıp gösterilmektedir.
Dişi kalıpların montaj işleminde yeter sayıda bağlama cıvatası ve en az iki adet merkezleme pimi kullanılır.
Kalıp alt plâkasının kalın olduğu durumlarda, kalıp alt plâkası dişi kalıp boyutlarında boşaltılır ve bu boşluk içerisine dişi kalıp monte edilir.
Yukarıdaki şekilde yuvarlak dişi kalıp ve Aşağıdaki şekilde ise dişi kalıbın kalıp alt plâkası içerisindeki boşluğa montajı gösterilmektedir.
Parçalı dişi kalıpların montajı
işleme güçlüğü nedeniyle küçük boyutlu dişi kalıplar genellikle yuvarlak boyutlu ve parçalı yapılırlar. Bu parçalı dişi kalıplar yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi kalıp alt plâkasına açılan boşluk içerisine monte edilirler. Böylece kalıp alt plâkası dişi kalıbı taşıdığı gibi, ayrıca dişi kalıba çerçeve görevi de yapmaktadır.
Bazı durumlarda parçalı dişi kalıplar yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi çok parçalı ve dikdörtgen biçimli yapılırlar. Bu tip çok parçalı dişi kalıplar, sıkma pabuçları yardımıyla doğrudan kalıp alt plâkasına monte edilirler
Dişi kalıbın doğrudan kalıp alt plakasına montajı (yukarıda)
Yine işleme güçlüğü nedeniyle bazı parçaların kalıplanmasında ilâve parçalı dişi kalıplar kullanılır. İlâve parça, dişi kalıp içerisine açılan bir kanala yerleştirilir. Pim ve civatalarla tespit edilir.
ilave parçalı diş kalıp ve montajı