Taşlama işlemleri bölümündeki bu yazının konusu zımpara taşı dengeleme. Zımpara taşlarının balanslanması nasıl yapılır. Zımpara taşını dengelemek neden gereklidir, zımpara taşı dengelenmezse nele olur gibi konulara değineceğiz.
Zımpara taşını dengeleme neden gereklidir?
Zımpara taşının zaman zaman balans ayarını yapmak ve dengelemek gereklidir. Çünkü balanssız bir zımpara taşı ile yapılan işlemlerde;
- Zımpara taşı dengesizse, titreşim izlerinden dolayı yüzey kalitesi düşer.
- İş parçalarındaki ölçü hassasiyetleri azalır.
- Taş düzeltme için harcanan zamanlar artar.
- Zımpara taşı dengelenmezse taş daha çabuk aşınır ve ömrü azalır.
- Dengesiz zımpara taşı ile çalışılırsa, iş milinde aşınma meydana gelir. Kontroller ve tamirat için ekstra zaman ve maliyet gerekir.
Sonuç olarak, zımpara taşları dengelenmezse iş parçası kalitesinde ve iş veriminde düşüşlere sebep olur.
Zımpara taşı dengeleme nasıl yapılır?
Zımpara taşının balanslanması için özel olarak hazırlanmış dengeleme sehpaları bulunabildiği gibi, su terazisi ile yataylığı kontrol edilen bir pleytin üzerine konulan hassas ölçülerde işlenmiş iki parça da dengeleme sehpası vazifesi görebilecektir. Dengelenecek olan taş hafifçe ve zorlanmadan taş miline takılır.
Dengeleme sehpasının su terazisi ile kontrol edilmesi
Üzerinde su terazisi ve dengeleme ayarları bulunan bir dengeleme sehpası
Bazı dengeleme sehpaları, özel olarak bu amaçla üretildikleri için kendi su terazisine ve dengeleme ayar vidalarına sahiptir.
Statik dengeleme işlemi için ağır tarafın tespit edilmesi
Statik dengeleme için, dengeleme sehpası üzerine yerleştirilen taş hafifçe elle çevrilir ve durması beklenir. Taş balanssız ise bir müddet sağa sola dönecek ve bir noktada duracaktır.
Dengesiz zımpara taşının en ağır noktasının işaretlenmesi
Sehpa üzerinde hareketsiz duran taşın düşey eksen doğrultusunda ve alt konumda bulunan en ağır noktası işaretlenir.
zımpara taşı dengeleme ağırlıkları
Zımpara taşı flanşında bulunan ve bir kanal üzerinde hareket edebilen üç adet dengeleme ağırlığı bulunur.
Zımpara taşı dengeleme ağırlıklarının yerinin değiştirilerek ağırlık merkezinin kaydırılması
Dengeleme ağırlıkları, kanal içinde kaydırılarak ağırlık merkezindeki dengesizlik, bu dengeleme ağırlıklarının yerlerinin değiştirilmesiyle giderilmeye çalışılır.
Taş, tekrar dengeleme sehpasına yerleştirilir ve değişik konumlarda serbest bırakılır. Taş her konumda sabit duruyorsa dengelenmiş demektir. Dengeleme işlemi tamamlanan taşın denge ağırlıkları yeniden kontrol edilerek emniyetle sıkıldıktan sonra taş tezgâh miline bağlanır.
Statik dengesi yapılan taş, kullanıldıkça zamanla aşınarak çapından bir miktar kaybedecek ve dengesi mutlaka bozulacak, sağlıklı bir taşlama işlemi yapılamayacaktır. Bu sebeple, zaman zaman taş, tezgâh milinden sökülmeli ve dengeleme işlemi yapılmalıdır.
Zımpara taşı dengeleme nasıl yapılır video
Dinamik Balans Dengeleme
Taşlama tezgahları için otomatik balanslama yapan dinamik balans ayarlayıcılar da mevcuttur. Bu sistemde Sistemin her iki tarafındaki göstergelerden taşın ağır kısımları tespit edilir. Denge ağırlıkları vasıtasıyla ağırlık farkları taşın çevresine eşit oranda dağıtılır. Bu sistemle çok hassas dengeleme yapmak mümkündür
Sistem, taş dengesizliği için kütle telafisi prensibi ile çalışmaktadır. Denge başlığında iki hareketli eksantrik ağırlık bulunur, her ağırlık hassas bir dişli tertibatı üzerinden elektrik motorlarıyla tahrik edilir. Bu ağırlıklar taşlama taşındaki herhangi bir dengesizliği telafi etmek için yeniden konumlandırılabilir.
Hassas bileme yapmak istiyorum berber makası traş makinesi bıçakları bilemek istiyorum taşlama motorlarına yaptırdığım filanşlar balans yapıyor nasıl çözebilirim yardıma ihtiyaçım var