Bu yazıda Windows 10’u hızlandırmanın yollarından bahsedeceğiz. Windows 10’u hızlandırmak için basit donanım eklemelerinden, Windows yapılandırmalarına ve rutin bakıma kadar, mevcut kurulumunuzu optimize etmek için deneyebileceğiniz bazı önlemler vardır. İşte Windows 10 bilgisayarı hızlandırmak için yapılması önerilenler:
Windows 10’u Hızlandırmanın Yolları
Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Eski bir şaka gibi görünebilir: “Kapat, sonra tekrar aç.” Ancak insanların bunu bu kadar sık duymasının nedeni, bunun doğru olmasıdır. Zamanla, bilgisayarınızın belleğinde, kullandıkları belleği temizlemeyen kötü geliştirilmiş uygulamalardan kötü amaçlı yazılımlara kadar çok sayıda dijital sorun birikir. özellikle uzun süreli çalışmalardan sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda daha hızlı çalıştığın
RAM Ekleyin
Daha hızlı ve performanslı bir windows için yapılabilecek en etkili eylemlerden biri, makinenizin Rastgele Erişim Belleğini (RAM) artırmaktır . Bilgisayarınızda ne kadar fazla RAM varsa, programları çalıştırmak ve dosyalarla uğraşmak da dahil olmak üzere daha fazla veri aynı anda işleyebilir. Dolayısıyla, bütçeniz varsa, ek RAM satın almak ve kurmak, bilgisayarın performansını büyük ölçüde artırabilir.

Hangi türe ihtiyacınız olduğunu görmek için bilgisayarınızın RAM uyumluluğunu kontrol etmek için bu kılavuza göz atın. Ardından , ne kadar ihtiyacınız olduğuna dair rehberlik için masaüstü RAM veya dizüstü bilgisayar RAM kılavuzlarına gidin.
SSD’ye yükseltin
Windows’u hızlandırmanın yollarından belki de en etkilisidir. Bilgisayarınızda eski tip hdd bulunuyorsa yeni nesil ssd harddisklere geçmeyi rahatça düşünebilirsiniz.

Bilgisayarınız HDD denilen, günümüzde eski tip teknoloji kabul edilen, dönen bir manyetik diske veri kaydı yapan bir harddiske sahip olabilir. Modern Katı Hal Sürücüleri (SSD’ler) ise, verileri elektronik olarak erişilen hücrelerde tutar. Bu teknoloji bir çok işlemi çok daha hızlı hale getirir. Sabit diskinizi SSD sürücü ile değiştirdiğinizde, bilgisayarınızın açılma süresi de belirgin ölçüde kısalacaktır.
Başlangıç Programlarını Devre Dışı Bırakın
Bilgisayarın yavaş açılmasının sebebi, yüklediğiniz bazı programların başlangıçta açık olması olabilir. Sistem tepsisinde oturabilir ve kendilerini asla göstermeyebilirler, ancak yine de işlemci gücü ve RAM kullanırlar. Yalnızca kullandığınız uygulamaları çalıştırdığınızdan emin olmak, sistem kaynaklarını gereksiz yere yormamak adına faydalı olacaktır.
Örneğin bir antivirüs yazılımı yüklediyseniz bunun bilgisayar açılışında otomatik olarak çalışmasını istersiniz. Ancak çok nadir kullandığınız bir yazılımın otomatik olarak her bilgisayar açılışında çalıştığını fark ederseniz, bunu devre dışı bırakmak akılcı olacaktır.

Düzenli olarak kullanmadığınız uygulamaları Kapalı konuma getirmek Başlat menüsündeki arama kısmına ”Başlangıç uygulamaları” yazarak ilgili menüye ulaşabilirsiniz. Açılan pencerede gördüğünüz butonlarla istemediğiniz programı devre dışı bırakabilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, daha hızlı açıldığını ve bilgisayarın daha hızlı çalıştığını gözle görülür şekilde hissedeceksiniz.
Merak etmeyin; bu işlemi yaptığınızda programlar sistemden kaldırılmaz. Sadece bilgisayar açılışında arkaplanda çalışmaları engellenir. Yanlış birşeyler yaptığınızı fark ederseniz, aynı ekrana dönüp, ilgili programları yeniden otomatik olarak başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Güç Profilini Ayarlayın
Daha performanslı bir windows 10 için, dizüstü bilgisayarınız varsa, bilgisayarınızın güç seviyesini ayarlamak için kaydırıcıyı kullanabileceğiniz sistem tepsisindeki pil göstergesine tıklayın. Masaüstü aygıtlar için Denetim Masası’nı açın, Güç Seçenekleri’ni seçin ve en yüksek performans seçeneğinin belirlendiğinden emin olun.
Yazılım ve Sürücüleri Güncelleyin
Performans, güvenlik ve işlevsellikte iyileştirmeler içerdiğinden, PC’niz için güncellemeleri güncel tuttuğunuzdan emin olmanız önemlidir. Güncel kalmak için dikkate alınması gereken üç ana alan vardır:
Windows Güncellemeleri:
Ayarlar uygulamasını açın, Güncelleme ve Güvenlik > Windows Güncelleme öğesini seçin ve herhangi bir güncelleme hazırsa Şimdi yükle öğesini tıklayın .
Sürücü Güncellemeleri :
Aynı ekrandan, güncellenmiş donanım sürücülerini yükleyebilen Tüm isteğe bağlı güncellemeleri görüntüle seçeneğine tıklayın.
Uygulama Güncellemeleri:
Uygulamaları güncelleme yöntemi farklıdır, ancak kural olarak, bir güncelleme için bir bildirim görürseniz, mümkün olan en kısa sürede yükleyin.
Antivirüs Taraması Çalıştırın
Windows 10’u hızlandırmak için, belki de yavaşlatan sebebi bulmanız ve yok etmeniz gerekiyordur. Kötü amaçlı yazılımlar, kaynaklarınızı kötü niyetli faaliyetler için kullanmaya yönelik bir kurulum süreci olduğu için veya yalnızca hayatınızı zorlaştırma amacıyla makinenizin daha yavaş çalışmasına neden olabilir. Virüsten koruma yazılımınızı düzenli olarak çalıştırmak, bu kötü aktörlerin kaldırılmasını ve makinenizin en yüksek hızda çalışmasını sağlayabilir.
Size sunulan antivirüs ile ilgili güncellemeleri uygulamayı unutmayın. Antivirüs de bir yazılımdır ve yalnızca geliştiricisinden aldığı en son virüs tanımları kadar akıllıdır.
Windows Görsel Efektlerini Devre Dışı Bırakın
Bir bilgisayarın yapabileceği en yoğun işlem gerektiren görevlerden biri grafikleri oluşturmaktır. Makinenizde özel bir grafik yongası yoksa, Windows Görsel Efektleri kullanmak genel performansa mal olabilir.
Bu ayarları, Ayarlar uygulamasına gidip Sistem > Hakkında öğesini seçerek ve ardından sağdaki Gelişmiş sistem ayarları bağlantısını tıklayarak yapabilirsiniz.

Sistem Özellikleri iletişim kutusunda, Gelişmiş sekmesini seçin ve Performans altındaki Ayarlar düğmesini tıklayın . Burada En iyi performans için Ayarla’yı seçebilirsiniz.

Sanal Bellek Boyutunu Arttırın
Windows Sayfa Dosyası, işletim sisteminin tipik olarak RAM’de depolanan geçici verileri depoladığı yerdir. “Paging” işlemi, şu anda hangi uygulama veya hizmetin en “yoğun işlem” olduğuna bağlı olarak Windows’un bu dosya ile RAM arasında veri taşımasıdır. Boyutu artırmak, Windows’a bu geçici verileri saklamak için daha fazla alan sağlar ve kararlılığı artırmaya ve çökmeleri önlemeye yardımcı olabilir.
Sistem Özellikleri iletişim kutusundan, Performans altındaki Ayarlar’a tıklayın , ardından Gelişmiş sekmesine geçin. Sanal Bellek altında , Değiştir düğmesini tıklayın ve Sanal Bellek iletişim kutusunda ayarlarınızı yapın .
Sabit Diskinizi Birleştirin
Eski tip HDD lerin olduğu (SSD olmayan) bilgisayarlar için bir çözüm maddesidir. Windows, verilerinizi eski mekanik disklere kaydettiğinde, çoğu zaman hepsini aynı konumda tutmaz. Bunun yerine, verilerin parçalarını diske kaydeder ve gerektiğinde bunları yeniden birleştirir. Böylece dosyalar zaman içinde kaydedilip silindiğinde diskte boşluklar oluşur.
Zamanla, okuyucunun dosyaları yeniden oluşturmak için tüm parçaları toplamak için daha fazla hareket etmesi gerekir. Diskin birleştirilmesi, tüm bu verileri birbirine yakınlaştırır ve disk okuma ve yazma işlemleri daha hızlı hale gelir. Bütün bunlar PC’niz için daha iyi performansa eşittir. Ayarlar uygulamasında Depolama ekranını açın, başlamak için Sürücüleri Optimize Et bağlantısını tıklayın.