Kırmızı üçgen içine beyaz zeminde çizilmiş uyarı simgelerinden oluşurlar. Trafik işaret levhalarını, üç sınıfta inceleyebiliriz.
- Tehlike uyarı işaretleri
- Trafik tanzim işaretleri
- Trafik bilgi işaretleri
Bu yazımızın konusu Trafik tehlike uyarı işaretleri hakkında olacak. Tehlike uyarı levhalarını ve anlamlarını inceleyeceğiz.
Tehlike Uyarı İşaretleri
Tehlike uyarı ikaz içeren trafik levhaları, kırmızı üçgen içinde belli simgelerle anlatılırlar.

Sağa Tehlikeli Viraj
Kırmızı üçgenin içinde sağa dönen yay.
Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir.
Hız azaltılır. Vites küçültülür. Öndeki araç geçilmez. Duraklama ve parketme yapılmaz.

Sağa Tehlikeli Devamlı Viraj
İlki sağa olmak üzere tehlikeli devamlı viraja yaklaşıldığını bildirir.
Hız azaltılır. Vites küçültülür. Öndeki araç geçilmez. Duraklama ve parketme yapılmaz

Sola Tehlikeli Viraj
Kırmızı üçgenin içinde sola dönen yay.
Sola tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir.
Hız azaltılır. Vites küçültülür. Öndeki araç geçilmez.Duraklama ve parketme yapılmaz.

Sola Tehlikeli Devamlı Viraj
Bu trafik levhası, İlki sola olmak üzere tehlikeli devamlı viraja yaklaşıldığını bildirir.
Hız azaltılır. Vites küçültülür. Öndeki araç geçilmez. Duraklama ve parketme yapılmaz.

Tehlikeli Eğim (İniş)
ileride tehlikeli iniş eğimli bir yol kesimi var. Hız azaltılır. Çıkılan vitesle inilir. Yolda bulunan diğer işaretlere uyulur. Sert fren yapılmaz. Motoru durdurup vitesi boşa almak tehlikeli ve yasaktır.

İki taraftan daralan kaplama
Bu tehlike uyarı işareti, Yolun her iki taraftan daraldığını gösterir. Hız azaltılır. Başka işaret levhaları ile belirtilen yasaklar varsa bunlara uyulur. (Karşıdan gelene yol ver, önceliği olan yön gibi.

Soldan daralan kaplama
Bu tehlike uyarı işareti, Yolun ilerisinin soldan daraldığını gösterir. Hız azaltılarak diğer işaret levhaları ile belirtilen yasaklama ve kurallara uyulur.

Tehlikeli Eğim (Çıkış)
Kırmızı üçgen içinde yokuş ve %10. Bu trafik işareti, ileride tehlikeli çıkış eğimli bir yol kesiminin bulunduğunu bildirir. Bu trafik işaretini görünce uygun vitesle gidilir. Diğer trafik işaretlerine uyulur.

Sağdan daralan kaplama
Bu tehlike uyarı işareti, Yolun ilerisinin sağdan daraldığını gösterir. Hız azaltılır. Başka işaret levhaları ile belirtilen yasaklar varsa bunlara uyulur. (Karşıdan gelene yol ver, önceliği olan yön gibi.

Açılan köprü
Kırımızı üçgen çerçeve içinde açılan köprü. Bu trafik levhası, karayolu üzerinde açılan köprü olduğunu gösterir. Bu işareti görünce yavaşlanır. Gerekirse durulur.

Deniz veya nehir kıyısında biten yol levhası
Denize düşen araba. Bu trafik levhası, yolun ileride nehir veya denizle bittiğini gösterir. Geceleri ve kötü havalarda su ile yolun farkı anlaşılamayacağından dikkatli olmak gerekir.

Kasisli köprü yaklaşımı levhası
İleride kaplama seviyesi ile köprü seviyesi arasındaki kod farkından dolayı kasisli bir köprünün bulunduğunu bildirir.
Hız azaltılarak diğer işaretlemelere uyulur.

Gevşek Şev
Kırmızı üçgen içinde dağlardan düşen kayalar. Yol üzerine akmış veya düşmüş malzeme veya malzemelerin bulunabileceğini bildirir. Hız azaltılmalı, takip mesafesi artırılmalı. Duraklama ve parketme yapılmamalıdır.

Yaya geçidi tabelası
Sürücülerin yaya geçidine yaklaştığını bildirir. Hız azaltılır. Öndeki araç geçilmez. Yaya geçidinin anlamı Yaya geçidinden geçen ve geçmek üzere olan yayalar var ise durulur. İlk geçiş hakkı yayalara verilir.

Bisiklet geçebilir levhası
Anlamı: İleride bisikletlilerin yol eksenine dik olarak geçiş yapabileceklerini bildirir. Hız azaltılır, varsa bisikletlilere dikkat edilerek geçiş yapılır.

Yolda Çalışma var levhası
Yol çalışmasına yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır. Görevlilerin vereceği işaretlere ve diğer trafik işaretlerlerindeki yasaklama ve kısıtlamalara uyulur.

Havaalanı (Alçak Uçuş) Trafik levhası
Hava alanı yakınındaki karayolu üzerinde uçakların iniş ve kalkış sırasında alçaktan uçtuklarını bildirir. Ani ve aşırı gürültüye hazırlıklı olunmalıdır.

Kasisli yol levhası
Bu trafik uyarı levhası, ileride kasis, tümsek, çukurluk gibi yol yüzeyi arızalarının bulunduğunu bildirir.
Hız azaltılır, ani ve sert fren yapılmaz. Ani frende yük, yolcu ve araç zarar görebilir.

Kaygan yol levhası
Yağmur, kar ve benzeri sebeplerden dolayı yolun bu kesiminin kaygan hale geldiğini bildirir. Hız azaltılır, ani ve sert fren yapılmaz, ani direksiyon hareketlerinden kaçınılır.

Gevşek Malzemeli Zemin
Yolda gevşek satıh malzemesi var; trafikte gevşek malzemenin fırlatılma ihtimali bulunuyor. Bu işareti görünce hız azaltılır, diğer araçlarla takip mesafesi artırılır.Ani ve sert fren yapılmaz.

Okul geçidi tabelası
Anlamı: Sürücülerin okul geçidine yaklaştınız. Hız azaltılır. Öndeki araç geçilmez. Okul geçidinden geçen ve geçmek üzere bulunan yayalar var ise durulur, ilk geçiş hakkı öğrencilere ve yayalara verilir.

Ehli hayvanlar geçebilir levhası
Anlamı: Ehli hayvanların karayolundan geçebileceklerini bildirir. Bu trafik levhasını görünce Hız azaltılır. Bu durum göz önüne alınarak hareket edilir.

Işıklı İşaret Cihazı levhası
kırmızı üçgen içinde kırmızı sarı yeşil daireler. Işıklı işaret cihazıyla donatılmış kontrollü bir kavşağa yaklaşıldığını bildirir. Kavşaktaki şartlara uyulacak şekilde geçiş yapılması gerekir.

Yandan rüzgar Trafik levhası
Yol şeridine yandan esen rüzgarın şiddetli olduğunu bildirir. Hız azaltılmalı, diğer araçlar geçilmemeli. Direksiyona hakim olunmalı ve rüzgarın tersi istikametinde kuvvet uygulanmalıdır.

İki Yönlü Trafik levhası
Kırmızı üçgen çerçeve ileri geri oklar. Genel olarak bölünmüş ve tek yönlü bir yoldan iki yönlü ve iki şeritli yol kesimine yaklaşıldığını bildirir.Normalde tek yönlü bir yolun iki yönlü trafiğe geçici olarak açıldığını gösterir.

Kontrolsüz kavşak Trafik levhası
Kırmızı üçgen çerçeve içinde çarpı işareti. İleride trafik zabıtası, ışıklı işaret cihazları ve trafik işaret levhaları ile kontrollü olmayan kavşağın bulunduğunu bildirir. Hız azaltılır. Tali yollardaki araçlara dikkat edilerek geçiş yapılır.

Sağdan birleşen Tali yol tabelası
Anlamı: İleride anayola sağdan birleşen tali yolun bulunduğunu bildirir. Tali yoldaki araçlara dikkat edilerek geçiş yapılır. İlk geçiş hakkı anayoldaki araçlarındır.

Sağdan anayola giriş levhası
Anlamı: Bölünmüş yollarda ve köprülü kavşaklarda tek yönlü olarak akan trafiğe, bağlantı yoluyla sağdan araçların dahil olduğunu bildirir. Geçişlerin bağlantı yolundaki araçlara dikkat edilerek yapılması gerekir.

Dönel Kavşak yaklaşımı levhası
Kırmızı üçgen içinde dönen oklar. Anlamı: Yolun ilerisinde dönel bir kavşak bulunduğunu bildirir. Kavşağa yaklaşırken hız azaltılır. İlk geçiş hakkı kavşak içindeki araçlara verilir.

Dikkat Trafik levhası
Kırmızı üçgen içinde ünlem. Tehlike uyarı işaretler dışında kalan diğer tehlikeleri bildirir. Bu tehlikelerin ne olduğu ek bir levha ile belirtilir.(Düşük banket vs.) Belirtilen tehlikeye dikkat edilerek seyredilir.

Anayol tali yol Kavşağı levhası
Anlamı: Bu levha ileride anayol ile kesişen taliyol kavşağının bulunduğunu bildirir. Anayol tali yol kavşağı tabelasını görünce hız azaltılır. Tali yollardaki araçlara dikkat edilerek geçiş yapılır.

Soldan birleşen Tali yol tabelası
Anlamı: İleride anayola soldan birleşen tali yolun bulunduğunu bildirir. Tali yoldaki araçlara dikkat edilerek geçiş yapılır. İlk geçiş hakkı anayoldaki araçlarındır.

Soldan anayola giriş levhası
Anlamı: Bölünmüş yollarda ve köprülü kavşaklarda tek yönlü olarak akan trafiğe, bağlantı yoluyla soldan araçların dahil olduğunu bildirir. Geçişlerin bağlantı yolundaki araçlara dikkat edilerek yapılması gerekir.

Kontrollü Demiryolu geçidi levhası
Üçgen içinde bahçe çitine benzeyen simge. Bu trafik işaretinin anlamı İleride bariyerli hemzemin (demiryolu) geçidinin olduğunu gösterir. Hız azaltılır. Geçit kapalı ise durulur, açık ise dikkatlice geçilir.

Kontrolsüz Demiryolu geçidi levhası
Kırmızı üçgen içinde tren simgesi. ileride kontrolsüz bir demiryolu geçidi var. Geçide gelindiğinde uygun mesafede durulur. Demiryolu taşıtı gelmediğinden emin olunduktan sonra dikkatlice geçilir.

Kontrolsüz Demiryolu geçidi (Tek hat)
Tek hat bulunan demiryolu geçidine gelindiğini bildirir. Bu trafik levhasını görünce durulur, geçitten geçmekte olan demiryolu aracı var ise bu araca ilk geçiş hakkı verildikten sonra geçilir.

Kontrolsüz Demiryolu geçidi (En az iki hat)
En az iki hattı bulunan demiryolu geçidine gelindiğini bildirir. Bu trafik levhasını görünce durulur, geçitten geçmekte olan demiryolu aracı var ise bu araca ilk geçiş hakkı verildikten sonra geçilir.

Tünel yaklaşımı levhası
İleride bulunan bir tünele yaklaşıldığını bildirir. Hız azaltılır, diğer işaretlerle konmuş olan yasaklamalara uyulur.

kavşak veya geçit yaklaşım levhaları
Levhaların üzerinde belirtilen mesafeler sonunda, bir kavşak veya demiryolu geçidi olduğunu bildirir. Hız azaltılır, diğer yasaklamalara uyulur. Kırmızı çapraz çizgilerin anlamı: Her çizgi 100 metreyi anlatır.

Köprü yaklaşım levhaları
Bir köprüye gelindiğini bildirir. Köprünün sağ ve sol korkuluklarına monte edildiği için köprünün genişliği hakkında bilgi verir, köprü korkuluklarının görülmesini sağlar.

Tehlikeli viraj yön levhaları
Daha önce tehlike uyarı işaret levhası ile bildirilen, görüş mesafesinin kısa olduğu dönemece girildiğini ve dönemecin yönünü bildirir.

Refüj başı ek levhası
Sarı siyah trafik levhası. Bölünmüş yollarda refüj başına konur. Mecburi yön levhasının anlamını ve etkinliğini artırır.
d tabela sı ne anlatır koymamışsınız