Teknik resim kağıt çeşitleri konusunda teknik resim çizimlerinde değişik amaçlarla kullanılan kağıt çeşitlerini inceleyeceğiz. Teknik resimde kullanılan kağıt çeşitleri şunlardır:
Teknik Resimde kullanılan Kağıt Çeşitleri
Düz, Beyaz Resim Kağıtları
Normal düz, beyaz veya fotokopi kağıtlarıdır.
Düz , beyaz kağıtlar fazla uzun ömürlü olmadıklarından çizilen resimlerin kullanma ve saklanma amacına göre çeşitli kağıtlar kullanılır.
Aydınger Kağıtlar
Rulo biçiminde olur. Gri renk , yağlı , şeffaf ve ışık geçirir kağıtlardır. Işıklı kopya yapılması ihtiyacı duyulan çizimlerde kullanılır. Yüzeyleri düzgün ve pürüzlü olan tipleri vardır. Yüzeyleri düzgün olanları çini mürekkebi , pürüzlü olanlar ise sert kurşun kalemlerle çalışmak için uygundur.
Depolama ve saklama konusunda dikkatli olunmalıdır. Sıcak ortamlarda sertleşir ve kırılganlaşır. Rutubetli ortamlarda ise dalga dalga olur. ıslandığı zaman kırışır. Bu sebeple aşırı sıcak ve nem ortamından uzak tutulmalıdır. Katlandığı zaman kırılgan olur.Arşivlemede ya çarşaf gibi serilmeli, ya da elbise gibi asılmalıdır.
Eskiz kağıtları
Eskiz kağıdı, kroki çizmek veya karalama çizimler yapmak için kullanılan sarı kağıt denilen adi kağıtlardır. Aydınger kağıtlara çizim yapmadan önce eskiz kağıtlara ön çalışma yapılır.
Eskiz kağıtları her standart ölçüde bulunur.
Plan Kopya (ozalit) Kağıtları
Rulo halinde bulunur. Ozalit kağıtları şeffaf kağıtlara çizilen resimleri kopya etmek için kullanılır . Mekanik ya da otomatik kopya makinelerinde ışık ortamından geçirilerek kopya alınır.
ozalit kağıtları Işığa , neme ve amonyağa karşı hassas olduğundan kuru ve ışık görmeyen ortamda saklanmalıdır.
Yağlı Kağıtlar
Bitkisel içerikli yağlara batırıldıktan sonra havada kurutularak elde edilir. Kopya kağıdı olarak kullanılır. Aydınger kağıtları gibi çini mürekkebi ile çalışmak için uygundur. Rutubetten etkilenmez .Düzgün yüzeylidir.
Muşamba Kağıtlar
Bezli kağıt olarak da bilinir. Yırtılmaya ve kazımaya karşı dayanıklıdır. Çini mürekkebi ve kurşun kalem ile çalışmak için uygundur. Kolay bozulmadıkları için yıpranmaması gereken resimlerin çizimine ve uzun süre saklanmasına elverişlidir.Bir yüzü mat , diğer yüzü parlaktır.
Plastikten yapılırlar . Asetat , polyester, sert PVC filmi gibi çeşitleri bulunur.
Yırtılmaz ve yıpranmazlar.Rutubet ve kuru havadan etkilenmezler.
özellikle uzun süre saklamanın önemli olduğu durumlarda (Örneğin askeri amaçlı haritalar) kullanılırlar.
Milimetrik Kağıtlar
Grafik ve diyagram gibi özel çizimler için kullanılan kağıtlardır. Işık geçiren ve geçirmeyen tipte olanları vardır. Üzerine çizilen çizgiler oldukça ince ve açık renklerde , 1 mm. ve değişik aralıklarla çizilen çizgiler rahatlıkla görülebilir .
Teknik resim kağıt çeşitleri konumuzun sonuna geldik . Bir sonraki yazımız Kağıt ölçüleri ve Teknik resim kağıt katlama hakkında olacak .